reklama 11A

Uhynul Tinka´s Boy. Vděčím mu opravdu za hodně, vzpomíná Markus Fuchs

ikonka

V úterý 11. ledna uhynul Tinka´s Boy. Fenomenální skokan a vyhledávaný plemeník se dožil úctyhodných třiatřiceti let. Ryzák se narodil jako Hooper a slavné jméno dostal jako vtípek. Jak na hřebce vzpomíná jeho jezdec Markus Fuchs?
15.01.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Od posledního startu holandského teplokrevníka Tinka´s Boye na velké akci uplynulo už sedmnáct let, a přitom dodnes platí za jednoho z nejlépe vydělávajících koní v historii švýcarského skokového sportu. Společně s Markusem Fuchsem dosáhl na evropské i světové tituly. V úterý 11. ledna oznámil hřebčín Béligneux Le Haras, že plemeník uhynul v úctyhodném věku třiatřiceti let. Pojďme si ho připomenout.
 
V roce 1989 se narodil v Nizozemí ryzák Hooper. Jeho matkou byla Esprit po Zeus, otcem byl tehdy nepříliš známý Zuidpool.
 
Jako hříbě ho v aukci v Liesselu koupil Chris Esselink, který byl shodou náhod spoluvlastníkem právě jeho otce Zuidpoola. „V Liesselu byla nová aukce a já jsem byl zvědavý. Opravdu jsem netušil, že tam bude na prodej hříbě po mém vlastním plemeníkovi. Když jsem ho viděl, pomyslel jsem si, že ho musím mít. Byl takový charismatický a roztomile drzý. Moc dobře se pohyboval, mohl uspět i v drezuře,“ vzpomínal Esselink.
 
Později oslovil Esselinka překupník, že shání mladého koně pro zájemce do Anglie, a vybral si téměř čtyřletého Hoopera. Do nového domova odcházel jako Hooper Jetset, ale novým majitelům se jméno nelíbilo, a tak ho přejmenovali. Tím se do parkurových startovních listin dostal Tinka´s Boy. „Byl to takový vtípek. V komisi pro výběr do skokové reprezentace byla Tinka Taylor, a majitelé ho pojmenovali po ní. Možná si mysleli, že tak bude mít snazší cestu do týmu,“ popisovala kdysi pro belgický server Keros Alison Bradley, jezdkyně, jež ho jako první na ostrovech dostala pod sedlo.
 
„Od začátku jsem z něj měla výborný pocit. Velmi opatrný a přitom silný kůň. A skutečně jemný na ježdění,“ popisovala Alison, pod jejímž vedením se stal nejlepším čtyř, pěti i šestiletým koněm ve Velké Británii.
 
 

Svět velkého sportu

Od Alison Bradley putoval ryzák do rukou pozdějšího olympijského šampiona Nicka Skeltona. S tím už nahlédl do prestižních mítinků, jako jsou Cáchy, Hickstead nebo Gijon a v osmi letech se stěhoval do stáje švýcarského reprezentanta Markuse Fuchse. 
 
V tento moment se začala psát nejzásadnější kapitola jeho kariéry. Na vrcholu byl Markus s Tinka´s Boyem na přelomu století. Jen z „řadových“ Velkých cen má přes dvacítku prvenství. V roce 2000 dojel ve finále Světového poháru v Las Vegas na druhém místě a o rok později v Göteborgu už zvítězil.
 

Čtěte také: Nová hvězda Beauville. Na aukci jeden z nejlevnějších, ve stáji dvojka

 
Na stupních vítězů stál jezdec tohoto fenomenálního hřebce také ve finále World Cupu v roce 2004 v Miláně. Při evropském šampionátu 1999 v Hicksteadu vybojoval dvě stříbrné medaile a z mistrovství Evropy 2003 v Donaueschingenu dovezl týmový bronz. Ve sbírce má také stříbro ze soutěže družstev na olympiádě v Sydney v roce 2000.
 
Poslední velkou akcí byly olympijské hry v Aténách 2004 a na konci téhož roku přišlo zranění, kdy si Tinka´s Boy poranil šlachu v rozeskakování Světového poháru v La Coruni. To byl začátek konce jeho sportovní kariéry. Oficiálně se ryzák rozloučil v Göteborgu v roce 2006.
 
 

Kápo stáje

Tinka´s Boy měl ve Fuchsově stáji výsadní postavení. Měl speciální velký rohový box. Jednou, když byl v hřebčíně ve Francii, a další z koní jezdce Royal Charmer se zotavoval ze zranění, mohl jeho VIP box využít, ale jen do okamžiku, kdy se Tinka´s Boy vrátil. „On je kápo stáje, vděčím mu skutečně za hodně, takže mu chci dopřát co nejlepší důchod,“ říkal Markus.
 
A co bylo na hřebci to nejlepší? „V první řadě je to skvělý charakter, jeho vůle udělat cokoliv. Je to buldozer, skočí všechno, co chce. Kromě toho je v neuvěřitelné kondici. Je stále zdravý. A třetí klíčovou vlastností je jezditelnost,“ popisoval Markus.
 
 

Potomci Tinka´s Boye

Po kolbištích se pohybuje či pohybovalo mnoho jeho potomků. Jen ve zkratce jmenujme: Tinka´s Hero Z, jehož jezdí Simon Delestre, Hocus Pocus de Muze, s kterým závodil Harrie Smolders, klisna Tinka´s Serenade, kterou známe pod sedlem s Billym Twomeyem. Nesmíme zapomenout ani na valacha Market Tinka´s Boy, jehož sedlal Aleš Opatrný.
Tinka´s Boy byl jedním z es francouzského hřebčína Béligneux, který také 11. ledna oznámil, že ryzák uhynul. 
 
 
Zdroj: FEI, Keros.be, Chronicle of The Horse, Global Equine Sires
 
Foto: Global Equine Sires



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE