reklama 11C

Thieme: Nabízeli mi za Chakariu bláznivé částky, ale nemohu ji prodat

ikonka

Andre Thieme vyhrál v září 2021 mistrovství Evropy. Pro šestačtyřicetiletého německého reprezentanta je to prozatím vrchol kariéry, na který ho donesla klisna DSP Chakaria. Kupci za ni nabízeli obří částky, ale jezdec ji má příliš rád, aby ji prodal.
04.12.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Andre Thieme se v září 2021 stal mistrem Evropy. Při pohledu do kariéry šestačtyřicetiletého německého reprezentanta je zřejmé, že klisna, která mu k titulu pomohla, je jeho životním koněm. DSP Chakaria vystřelila jezdce, který byl v posledních letech tak trochu ve stínu slavnějších krajanů, mezi světovou elitu.
 
Ryzka DSP Chakaria se narodila v roce 2010 u německého chovatele Martina Jürgense, a jak její jméno napovídá, je příslušnicí plemenné knihy Deutsches Sportpferd. Jejím otcem je Chap I a dědečkem ze strany matky je Askari.
 
Rodina německého jezdce vlastní klisnu od jejích osmi let, a on sám říká, že jejím příchodem do stáje začala teprve vysněná kariéra. „To, že jsme se našli, bylo neskutečné štěstí. Jel jsem na malé lokální závody v Německu. Chakaria tam šla svou první stočtyřicítku v životě. Byla bezchybná a líbila se mi už na opracovišti. Šel jsem za jejím jezdcem a řekl jsem mu, že na té klisně je něco speciálního,“ vzpomíná Andre a dodává, že poprvé v životě udělal rychlé rozhodnutí a už druhý den ji jel zkusit, aby ji hned koupil.
 
„Na začátku to s ní bylo opravdu hrozně těžké. Je strašně citlivá. Na druhou stranu jsme ale věděli, že je pozorná, je v ní bojovnost a má nezdolnou energii,“ popisuje Andre klisnu. První společné mezinárodní závody absolvoval s Chakariou koncem roku 2018 a prozatím s ní nemá zapsáno zdaleka tolik startů, co jiné dvojice závodící v německé národní reprezentaci.
 
 

Cesta do Tokia vedla přes Prahu

V reprezentačním týmu se poprvé objevili při Poháru národů v roce 2020. Tedy teprve rok před olympijskými hrami v Tokiu. Bylo to v Praze, a na chuchelském závodišti se tehdy představil německý B-kádr. André dovezl po jedné chybě v každém kole, a družstvo skončilo čtvrté.
 
Na jaře roku 2021 předváděl s Chakariou výkony, které ho postupně posunuly do hlavní německé sestavy. Jezdec měl přitom zařazení do družstva pro šampionáty FEI na dosah už s hnědkou Contangou, jíž po něm sedlali Athina Onassis a Alberto Zorzi, ale až s Chakariou mu to vyšlo.
 

Čtěte také: Na první závody s Cornetem vážně nikdy nezapomenu, říká Marco Kutscher

 
V březnu obsadil druhé místo v Grand Prix při CSIO4* ve Wellingtonu. Dvě kola na překážkách do 160 centimetrů překonal bez chyb. Dvoukolovou Velkou cenu zajel bez trestných bodů i při CSI2* Redefin v květnu. A začátkem června nastoupil do Poháru národů při CSIO5* v St. Gallen. S výkonem 0+4 trestné body patřil k nejlepším jezdcům ve startovním poli. O dva týdny později byl součástí vítězného družstva při Nations Cupu v Sopotech. Při poslední prověrce před odletem na olympijské hry do Tokia předvedl dvě čisté jízdy.
 
V Japonsku se však ukázalo, že na extrémně náročné olympijské parkury nemá klisna dostatek zkušeností. V kvalifikaci jednotlivců chybovala dvojice jednou, a skončila, stejně jako třeba Aleš Opatrný s Forewerem, těsně za polem jezdců postupujícím do finále.
 
V týmové kvalifikaci dovezli pouze jeden trestný bod a ve finále pak shodili dvě překážky. Pro německou ekipu Tokio úspěšné nebylo, družstvo obsadilo až devátou příčku. Vystoupení Adreho s Chakariou ale rozhodně nebylo zklamáním. „Bylo mi jasné, že je dost nezralá. Když jsem ale viděl nominaci, řekl jsem si „páni, tohle je šance“, a i když to byl risk, tak nelituji, že jsme tam byli,“ říká Andre.
 
 

Mistr Evropy

Měsíc po olympijských hrách se dvojice dostala do nominace na mistrovství Evropy. To se konalo v Reisenbecku a Němci si před domácím publikem spravili chuť po návratu z Tokia. 
Družstvo ve složení David Will, Christian Kukuk, Markus Ehning a Andre Thieme po boji, kdy mělo na dosah zlato, obsadilo druhé místo.
 
Andre s Chakariou si na konci náročného individuálního programu dojeli pro vítězství. Po zahajovacím skákání figurovali až na sedmnácté příčce, ale další starty už jim vycházely skvěle a postupně se prokousávali na vrchol. Už před finále měl Andre dobrý pocit. „Když jsem si na ní ráno sedl, byla plná energie a úplně čerstvá. Říkal jsem si, že to je dobré znamení,“ popisuje jezdec, který má ke svému koni obzvlášť silné pouto. 
 
„Miluji jí asi stejně, jako miluji svou manželku,“ vtipkoval v jednom z rozhovorů. „Po mistrovství mi za ni nabízeli úplně bláznivé částky, které by nám naprosto změnily život. Já jí ale mám opravdu příliš rád na to, abych jí prodal,“ dodává.
 
Zdroj: FEI, Wikipedia, World of Show Jumping, Horse and Hound
 
Foto: Christophe Taniere / FEI



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE