reklama 11A

Steffen Peters: Když přestanu škrábat, Mopsie ví, že máme jít kupředu

ikonka

Společenský, milý, energický. Tak popisuje americký drezurní olympionik Steffen Peters svou aktuální stájovou jedničku. Tou je hnědák Suppenkasper, jemuž říkají Mopsie. Když vjedou do obdélníku, mají spolu malý nenápadný rituál.
29.01.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

V Německu narozený reprezentant Spojených států amerických Steffen Peters patří už řadu let k drezurní světové špičce. Aktuálně nejlepším koněm trojnásobného olympijského medailisty je hnědák Suppenkasper, s nímž byl loni v Tokiu členem stříbrného týmu. Jezdec s ním má velmi silné pouto, jeho kouzlu propadl hned, jakmile se poprvé vyšvihl do sedla. 
 
Čtrnáctiletý holandský teplokrevník Suppenkasper se původně jmenoval Danny Boy a později Sir Lukas, ve stáji u Steffena Peterse mu však neřekne nikdo jinak než Mopsie. 
 
Do úrovně Grand Prix ho dovedla německá reprezentantka Helen Langehanenberg. V roce 2017 ale bylo rozhodnuto, že jeho novým domovem budou Spojené státy americké.
 
„Hledali jsme koně s potenciálem pro Tokio a možná i pro Paříž,“ vzpomínal Američan pro server Dressage Today. „Kamarád Ulf řekl, že má jeden tip, že si jen krátce zatelefonuje,“ popisuje, jak trenér a veterinář Ulf Möller zařídil důležitou transakci. „Když jsem pak mluvil s Helen já, řekla mi: Můžu ti o tom koni povědět hodně, ale za co ručím, po pěti minutách v sedle ho budeš chtít. A taky že jo!“ směje se jezdec.
 
 

Láska na první pohled

Steffen přiznává, že se do Mopsieho zamiloval hned, jak se na něj posadil. Přesto však trvalo pár týdnů, než se definitivně rozhodl ho koupit, protože pořízení jakéhokoliv nového koně, jak sám říká, až příliš zvažuje. Syn vestfálského plemeníka Spielberga ho hned na prvních společných závodech donesl k vítězství. Bylo to v lednu 2018 na tříhvězdovém CDI v Kalifornii. Dvojice v domácím prostředí téměř nemá konkurenci. Od začátku společné kariéry vyhráli s jedinou výjimkou všechny soutěže na závodech CDI, kterých se v USA účastnili. 
 

Čtěte také: Když se loučil hřebec Taloubet, hala v Lipsku se otřásala v základech

 
Zklamáním pro ně ovšem byly Světové jezdecké hry v Tryonu v roce 2018. Tam domácí prostředí nepomohlo, na tak velkou akci neměli ještě společně dostatek zkušeností. Steffen byl sice s Mopsiem součástí stříbrného družstva, v individuálním klání bral však až osmnáctou respektive osmadvacátou příčku.
 
Na olympiádě v Tokiu v roce 2021 už byly jejich výkony úplně jinde. Z týmového hodnocení si odvezli také stříbro a v individuálním finále zajeli v Grand Prix Kür desátou nejlepší sestavu s hodnocením 80,968 procenta. V Grand Prix Special byli osmí.
 
 

Společenský, citlivý a milý

Steffen na povahu valacha pěje samou chválu. „Energie a laskavost, to jsou dvě slova, která ho vystihují,“ nechal se slyšet. „Je milý a citlivý, chce být obklopený lidmi. Je společenský,“ shrnuje jezdec jeho vlastnosti.
 
Dvojice si vypěstovala hezké pouto. A to se projevuje i při závodech. „Levou rukou ho škrábu na kohoutku, aby se uvolnil a v klidu stál. Pravou rukou zdravím rozhodčí. Jak přestanu škrábat, ví, že máme jít vpřed,“ popisuje Steffen rituál, který spolu dodržují na začátku úlohy. „Největší výzvou vždy bylo zkrotit tu jeho nekonečnou energii,“ popisuje jezdec, který místo drilu zvolil cestu po menších krocích a s hnědákem chodí často jen tak na procházky a vyjížďky. 
 
Jejich dalším velkým cílem je finále Světového poháru 2023, které se má konat v Omaze, pak olympijské hry v Paříži v roce 2024 a případně vrchol Světového poháru 2025. Ve finále série už Steffen kdysi triumfoval s Ravelem. „Doufám, že se mi podaří ještě jednou vyhrát. Taková je moje vize. Člověk se nesmí vzdávat svých snů,“ říká. 
 
Zdroj: FEI, Dressage Today
 
Foto: Christophe Taniére / FEI



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE