reklama 11A

Cumano byl šéf, vzpomíná Lansink na světového šampiona a známého krasavce

ikonka

Bílý hřebec Cumano byl jedním z hrdinů finále Světových jezdeckých her v roce 2006, které bylo svým průběhem výjimečné. V sedle s Josem Lansinkem nakonec dojel pro parkurové zlato. Jaká byla sportovní kariéra a povaha plemeníka?
09.05.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: Arnd Bronkhorst  |  Rubrika: Sport  |  FANCLUB  |  APLIKACE
reklama 12D

 

Býval ozdobou světových kolbišť. Krásný mohutný hřebec Cumano, jehož sedlal Jos Lansink. Když s ním ve finále Světových jezdeckých her, při němž si jezdci střídali své koně, jely tři Lansinkovy soupeřky, vypadaly všechny v jeho sedle obzvlášť drobně.
 
Holštýnský bělouš pocházel z chovu Němce Willyho Lührse. Narodil se v roce 1993 a poté, co byl jako mladý licentovaný jako plemeník, byl při aukci Elite Auction v Nemünsteru prodán do Belgie Jeanovi Verlindenovi. 
 
V pěti letech se s Belgičanem Markem van Dijckem zúčastnil mistrovství světa mladých koní a obsadil dvanácté místo. Se stejným jezdcem pak pokračoval v přípravě do vysokého sportu. Na předních pozicích se začal objevovat v sezoně 2002, kdy s van Dijckem vyhrál třeba Grand Prix v Lummenu. 
 
Na podzim pak přešel pod sedlo Jose Lansinka, který měl tou dobou už řadu výborných výsledků na šampionátech i olympiádách, toho času v národním týmu Nizozemska. 
 
 

Cumano a Lansink v belgické reprezentaci

Kvalitní koně v belgickém majetku byli jedním z hlavních důvodů, proč Lansink později přestoupil do belgické reprezentace. Rodák z nizozemského Weerselo žil v Belgii už od devadesátých let, ale ještě na olympiádě v Sydney v roce 2000 byl členem družstva Nizozemska. Od roku 2004 závodil pod belgickou vlajkou.
 
„Za Nizozemsko jsem startoval na hrách čtyřikrát. Upřímně, občanství jsem změnil kvůli pravidlu, že jezdec závodící na olympijských hrách musí mít stejnou národnost jako majitel koně. Tou dobou jsem měl k dispozici skvělé koně v držení belgických majitelů a členům mé rodiny se v Belgii žilo dobře, tak jsem se rozhodl udělat tento krok,“ vysvětluje Lansink.
 
Jedním z těch koní byl Cumano. „Měl jsem štěstí na majitele, jako je třeba Jean Verlinden, kterému Cumano patřil. Měl na něj hodně dobrých nabídek, ale neprodal ho a nechal ho pro mě," nechal se slyšet před lety v jednom z rozhovorů.
 
V Aténách na olympiádě už jako Belgičan získal Lansink s hřebcem šestou příčku v týmech. O čtyři roky později v Hong Kongu byli v top 10 mezi jednotlivci. V roce 2007 získali individuální stříbro na mistrovství Evropy v Mannheimu. Dokázali také vyhrát jednu z nejvíce ceněných Velkých cen ve Spruce Meadows.
 
 

Zlaté Cáchy 

Největším sportovním úspěchem ale bylo individuální zlato ze Světových jezdeckých her v roce 2006 v Cáchách. Finále, které se tehdy jezdilo ještě se střídáním koní, přineslo neopakovatelnou podívanou. Naživo přihlíželo na cášském stadionu více než 40 tisíc diváků.
 
Proti Josovi Lansinkovi s Cumanem se ve finále postavily tři ženy: Němka Meredith Michaels-Beerbaum, jež sedlala Shutterflye, Australanka Edwina Tops-Alexander s klisnou Pialottou a Američanka Beezie Madden, která závodila s Authenticem.
 
Koně měli z předchozích dnů v nohách už pět extrémně náročných kurzů. V samotném finále každý jezdec absolvoval jízdu celkem čtyřikrát, nejprve se svým koněm a poté s koňmi soupeřů. Na seznámení s každým z nich měli účastníci tři minuty na opracovišti. 
 
Výsledkem byla jediná chyba v celkových šestnácti finálových jízdách! Dopustila se jí Tops-Alexander s Shutterflyem, když shodila překážku v trojskoku. Ostatní jezdci dokončili všechny čtyři jízdy čistě a rozhodnout muselo rozeskakování. To už absolvovali pochopitelně na vlastních koních.
 
Lansink s Cumanem šel jako první. „Věděl jsem, že Cumano není nejrychlejší. Rozhodl jsem se jet na čistotu a dostat tak ostatní pod tlak,“ uvedl po finále. To mu podařilo. Obě jeho soupeřky udělaly po jedné chybě a Lansink se stal mistrem světa. Druhá byla Beezie Madden, třetí dojela Meredith Michaels-Beerbaum. Za celé hry absolvoval Cumano deset parkurů, počínaje kvalifikacemi, přes finále, až po rozeskakování. Shodil jedinou překážku, a to hned v zahajovácí honební soutěži.
 
 

Úspěšní potomci

Cumano se v roce 2011 rozloučil s kariérou. Bělouš, který byl synem Cassiniho I a byl z matky po Landgrafovi I, působil i v chovu. Mnozí jeho potomci měli nebo mají výkonnost do 150 centimetrů a vyšší. 
 
Velmi silný byl ročník 2001, kdy na svět podle serveru Horse Magazine přišlo přes šedesát hříbat. Bylo to po připouštěcí sezoně 2000, v níž Cumano působil ve Francii. Ze všech jeho potomků, kteří závodili nejvyšší úrovni, jmenujme třeba Cantera Z s Kanaďankou Amy Millar, klisnu Nasu, jíž sedlal Steve Guerdat ve švýcarské reprezentaci, hřebce Nectara des Roches, licentovaného plemeníka, jenž závodil s fenomenálním Francouzem Michelem Robertem.
 
Na olympiádě v Londýně byl čtvrtý mezi jednotlivci saudskoarabský jezdec Kamal Abdullah Bahamdan v sedle hnědky Noblesse des Tess. Dvojice navíc byla součástí bronzového týmu. Valacha Chivase Z sedlal až do stošedesátek Američan Richard Spooner, plemeník Atomic Z závodil s Christianem Ahlmannem, členem německé reprezentace. 
 
„Cumano po své sportovní kariéře trávil čas u mě na farmě. Když to bylo ještě možné, jezdili jsme do lesa. Pak už byl ve výbězích. Měl box s nejlepším výhledem, vždy viděl všechny a všechno,“ popisuje Lansink s tím, že hřebec byl vždy šéfem stáje. V roce 2018 Cumano uhynul. Bylo mu 25 let. „Nikdy nic nevzdal a nikdy mě nezklamal. I když byl už ve sportovním důchodu, den co den ukazoval, že je králem,“ napsal tehdy na rozloučenou Belgičan na své sociální sítě.
 
Zdroj: FEI, Olympics, Equnews, Horsetelex, Wikipedie, FEI WEG Aachen 2006 – FN Verlag



FANCLUB Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
Budoucnost našich médií je i ve Vašich rukou. Podpořte nás členstvím ve fanclubu! VÍCE ZDE...
Sociální sítě Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
FB Jezdci.cz FB EquiTV.cz FB Jazdci.sk
Připojte se k tematickým skupinám Jezdci.cz na sociálních sítích Facebook a WhatsApp
Skoky Facebook WhatsApp
Drezura Facebook WhatsApp
Všestrannost Facebook WhatsApp
Spřežení Facebook WhatsApp
Voltiž Facebook WhatsApp
Vytrvalost Facebook WhatsApp
Western Facebook WhatsApp
Pólo Facebook WhatsApp
Dostihy Facebook WhatsApp
Klusáci Facebook WhatsApp
Chov Facebook WhatsApp
Ostatní Facebook WhatsApp

reklama 13B

Související informace

Alamo: Bojovník, který v nejvyšším sportu svezl už hezkou řádku jezdců
Dubai je bojovnice, někdy je však těžké zvládat tu energii, říká Epaillard
Spáč jménem Kalinka: Když zrovna neskáče parkury, je zabořená v hoblinách
Kent Farrington v sedle Landona: Jezdec a kůň, kteří se pro sebe narodili
Já a Mumbai? Začátek byl těžký, na práci jsme měli opačný názor, říká Kukuk
Scholtens o hřebci Desperadovi: Je sladký, skvělou povahu předává potomkům
Zastaví z plné rychlosti, stačí říct, chválí Chardon zkušeného „Kapitána“
Nino des Buissonetts: Ošklivé káčátko, z kterého vyrostl olympijský vítěz
Pete býval divoký. Nikdy jsem neviděla koně tak házet hrby, říká Dujardin
Zlobivý šampion: Uceko měl kvůli svým kouskům zákaz chodit na dekorování
Coyle o klisně Legacy: Je fantastická. Všechny vrtochy jí proto odpouštíme
Chipmunk: Statečný kůň, který udělá vše pro to, aby jezdec mohl být hrdý
Consulent je důkazem, že na pozorného koně se nemá tlačit, říká Zdeněk Žíla
Jako byste pod sebou měli mašinu, popisuje Charlotte Fry hřebce Everdalea
Modrooký švihák Limonchello: Všude, kam vkročí, přitahuje pozornost
Rozloučila se Claire Z. Tenhle kůň pro mě znamená všechno, říká Devos
Geniální Dynamix: Nikdy jsem nic takového neviděl, líčí její chovatel
Deset skvělých let ve voltiži: Aladin je mazel, slečinka i strašpytel
Odchází Creedance. Když končí takový kůň, ego jezdce musí jít stranou
Ničeho se nebojí. Je až brutální, jak skáče, líčí chovatelka Ilianu
NEPŘEHLÉDNĚTE