reklama 11B

Kdo s koho na obdélníku v Tokiu. Olympijský program odstartuje drezura

ikonka

Drezura je první jezdeckou disciplínou, která se představí divákům v rámci olympijského programu v Tokiu. Úvodní úloha se jede už den po zahajovacím ceremoniálu. Jaký je formát soutěže? Kdo bude bojovat o medaile, a kdy o nich bude rozhodnuto?
03.07.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
 
Drezura, jako jedna ze tří olympijských disciplín, odstartuje jezdecký program při letošních hrách v Tokiu. První sestavy předvedou nejlepší jezdci a koně světa už den po oficiálním zahájení, tedy v sobotu 24. července. Na co se můžete těšit?
 
Celkem šedesát dvojic se postaví na start olympijského drezurního klání. Pětačtyřicet z nich bude zároveň součástí národních družstev, která jsou tříčlenná. Patnáct dvojic pak bude závodit jen v soutěži jednotlivců.
 

Co, kdy, kdo?

V sobotu 24. července nastoupí polovina, tedy třicítka, jezdců do úlohy Grand Prix. Druhou polovinu čekají první jízdy v neděli. Úvodní úloha slouží jako kvalifikace pro týmové i individuální finále. 
 
O medailistech v soutěži družstev bude rozhodnuto v úterý 27. července. Do finále z kvalifikace postoupí osm tříčlenných týmů. Jednotlivým národům se budou započítávat výkony všech tří členů ve finálové úloze, kterou bude Grand Prix Special. 
 
Následující den se pojede individuální finále v podobě Grand Prix Freestyle. Přístupné bude pro osmnáct nejvýše postavených jezdců z kvalifikační Grand Prix.
 
 

 

Časový harmonogram

 
Sobota 24. července - 17:00 - 22:15 (JST) = 10:00 - 15:15 (CET)
• Grand Prix - kvalifikace jednotlivců i týmů
• Účast 30 jezdců – 1. polovina startovního pole
 
Neděle 25. července - 17:00 - 22:15 (JST) = 10:00 - 15:15 (CET)
• Grand Prix - kvalifikace jednotlivců i týmů
• Účast 30 jezdců - 2. polovina startovního pole
 
Pondělí 26. července
• Volný den
 
Úterý 27. července - 17:00 - 22:15 (JST) = 10:00 - 15:15 (CET)
• Grand Prix Special - finále týmů
• Účast 8 družstev - celkem 24 jezdců
 
Středa 28. července - 17:30 - 21:00 (JST) = 10:30 - 14:00 (CET)
• Grand Prix Freestyle - finále jednoltivců
• Účast 18 jezdců
 
 

 

Špičkové startovní pole s obhájci v řadách

Startovní pole bude složené z nejlepších jezdců a koní světa. Do týmové soutěže se kvalifikovalo šest zemí ze Světových jezdeckých her v Tryonu. Jsou to Němci, Američani, Britové, Švédi, Nizozemci a Španělé. Po evropském šampionátu 2019 je doplnili Dánové, Belgičani a Portugalci.
 
Ze speciální kvalifikace skupiny C vzešlo Rusko a postupně se k nim dle žebříčku skupin přidali Francouzi, Rakušani, Australani a Kanaďani. Spolu s Japonci, kteří jako hostitelé mají svou kvótu automatickou, je to patnáct tříčlenných celků. 
 
Před pěti lety v Riu de Janeiru ovládla soutěž jednotlivců Britka Charlotte Dujardin, jež v týmu nebude chybět ani letos. Tehdy sedlala Valegra, tentokrát je její jedničkou klisna Mount St John Freestyle. Její velkou konkurentkou byla, a je, Němka Isabell Werth. Ta drží aktuálně pozici světové jedničky i dvojky. Výše je s klisnou Bellou Rose, jíž má také jako hlavní želízko v ohni pro Tokio. Právě Werth by měla v Tokiu plnit roli největší favoritky.
 
Medailové ambice mohou mít prakticky všichni zástupci Německa, stejně jako Catrhine Dufour z Dánska. Ta se za posledních pár sezon vyšplhala do nejvyšších pater světové drezury. Naopak družstvo USA bude postrádat Lauru Graves, jejíž dlouholetý parťák Verdades ukončil kariéru, a ona prozatím nemá do této úrovně adekváltního nástupce.
 
Týmové medaile si v Riu rozdělili vítězní Němci, stříbrní Britové a bronzoví Američané. Německo jako drezurní velmoc by v pomyslných sázkách nejspíš platilo za největšího favorita i letos. Do soutěže družstev však mohou promluvit i stabilně silní Nizozemci či Dánové. 
 
Foto: Dirk Caremans / FEI



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }