reklama 11B

Černá: Forewer a Gentlemen, ideální spojení dvou odlišných koní

ikonka

Ošetřovatelka olympijských koní Aleše Opatrného v rozhovoru přiblížila závěrečné přípravy před přesunem do karantény v Cáchách a následným odletem do Tokia. Blíže hovořila také o obou parkurových hvězdách, které má Aleš Opatrný k dispozici.
09.07.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12B
V těchto dnech již vrcholí přípravy na olympijské hry v Tokiu 2021, kam se bude přesouvat i kompletní české parkurové družstvo. Do týmu Aleše Opatrného bezpochyby patří i hlavní ošetřovatelka jeho koní Johana Černá, která finišuje všechny možné přípravy a kompletně řídí péči o olympijské koně. 
 
Aleš Opatrný má do Tokia kvalifikované dva své svěřence, jimiž jsou Forewer (Caruso Medimade x Grossadmiral) a Gentlemen van het Veldhof (Quite Easy I x Calido I). „Gentlemen je už o něco zkušenější a je to opravdový profík. Letos patnáctiletý tmavý hnědák plemene belgický teplokrevník nedává příliš najevo své emoce a je mu více méně jedno, kdo o něj zrovna pečuje. Na první pohled zaujme svou velice kompaktní postavou hřebčího typu. Při ošetřování je Gentlemen většinou velmi milý, akorát je občas trochu tvrdohlavý a když se mu něco nelíbí, tak je schopný to ošetřovateli dát dobře najevo,“ hovoří Johana Černá o prvním z dvojice kvalifikovaných koní.
 
S Gentlemenem se Johana setkala poprvé teprve před rokem a půl při jejím návratu do hořovické stáje. Ze začátku tento valach nebyl příliš otevřený k navazování nového vztahu se svou ošetřovatelkou, což se ovšem postupem času výrazně zlepšilo a společnou cestu si k sobě našli. 
 
Když Johana začala vyprávět o desetiletém Forewerovi plemene český teplokrevník, tak už v úvodu bylo zřejmé, že mezi oběma koňmi jsou veliké rozdíly, a to nejen ve vnější tělesné stavbě, ale také v jejich povaze. „Forewer je takové naše dítě, které teprve letos dospívá. Opravdu jsou v jeho chování vidět veliké pokroky, práce a komunikace s Forewerem je nyní už mnohem lepší a vše je snazší. Občas je poněkud nevyzpytatelný, je schopen zděsit se i vlastního stínu a má celkem specifický vztah k lidem, kteří se o něj starají. Vnímá to celé mnohem intenzivněji a úplně jinak než třeba Gentlemen,“ říká. 
 
Forewera dostala Johana do své péče poprvé v jeho sedmi letech při vypomáhání na mezinárodních závodech v Olomouci. „Už v té době jsem zjistila, že to s ním nebude úplně jednoduché. Byl velice vznětlivý a vodění po areálu bylo vždy poměrně dosti adrenalinovým zážitkem. I přes to byl Forewer velmi komunikativní a bylo vidět, že skutečně lidský kontakt potřebuje,“ vzpomíná. Po návratu do Hořovic s Forewerem začala trávit mnohem více času a vybudovala si s ním velmi silné pouto, čehož nyní využívá při jeho ošetřování. 
 
Johana také zmínila, že oba koně jsou neskutečně pracovití a velmi dobře si vždy plní své povinnosti. Gentlemen podává vždy velmi dobré a stabilní výkony, čímž svým způsobem napomáhá Forewerovi při kvalifikacích a celkově se tato dvojka perfektně doplňuje. Je to tedy ideální spojení dvou naprosto odlišných a velmi kvalitních koní. 
 

Čtěte také: Johana Černá má koně vždy na prvním místě. Tu práci dělám pro ně, říká

 
Do odcestování do karantény v Cáchách zbývá už pouze několik dnů a v tuto chvíli se dokončují poslední přípravy. Koně, když nezávodí, tak chodí dvakrát denně pod sedlo, což je ještě různě nakombinováno s kolotočem a časem stráveným ve výběhu. Forewer je v tomto ohledu trochu náročnější, takže se u něj musí dbát větší opatrnosti než u Gentlemena, který je více klidný. „Finální sportovní příprava probíhala převážně při závodech a doma se teď dolaďuji jen poslední detaily a zařazují se spíše gymnastická cvičení pro udržení kondice,“ doplňuje Johana informace k tréninkovému plánu koní. 
 
Ošetřovatelé mají na starost v rámci olympijských příprav také doložení všech potřebných očkování, odběrů krve pro jednotlivé testy a seznamů věcí, které s sebou potřebují. „Máme v tomto velikou výhodu, že s námi všemi spolupracuje zkušená Kateřina Krpelová a velmi nápomocná byla také Markéta Nováková. Proběhla společná schůzka olympijských ošetřovatelek, kde jsme probraly nejdůležitější záležitosti a stanovily si i konkrétní termíny. Teď je to velmi stresující období. Máme trochu obavy, aby se na nic nezapomnělo a všechno jsme odevzdaly ve správném čase, ale jelikož máme možnost takto spolupracovat, tak je to pak všechno o něco jednodušší,“ zmiňuje Johana. 
 
Potřebné informace ohledně všech dokumentů dostávají ošetřovatelé prostřednictvím České jezdecké federace a svých jezdců. Dále je celý tým ve spojení s konkrétní německou přepravní společností, která zařizuje let všech koní a karanténu v Cáchách, přičemž přeprava do Tokia bude následovat až po dvou týdnech strávených na tomto místě. „Musíme pak už jen všichni doufat, že se tam v pořádku dopravíme a v nejlepší náladě a kondici se celý tým sejde v místním závodišti. Myslím si, že přibližně dva dny po příletu budou koně lehce unavení, ale jelikož jsou ve své nejlepší kondici, tak tamní podmínky zvládnou přijmout brzo a bude vše dobré. Zdraví je pro nás určitě priorita a pokud se k tomu ještě přidá nějaký dobrý výkon a zajímavý výsledek, tak to bude vše podle našich představ,“ dodává Johana Černá, hlavní ošetřovatelka koní v týmu Aleše Opatrného. 
 
Foto: poskytla Johana Černá 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }