reklama 11C

Zákaz volného pohybu osob vs. péče o koně. Dilema: Co se smí a co ne

ikonka

Od pondělního rána do redakce Jezdci.cz směřuje celá řada dotazů na to, zda se v době zákazu volného pohybu osob smí chodit do stáje, pečovat o koně, provozovat jezdecký sport apod. Na některé otázky je jednoznačná odpověď, na jiné nikoliv.
16.03.2020 09:51  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12A
 
Vláda rozhodla s účinností od 16. března 2020 od 0.00 do 24. března 2020 do 6.00 o zákazu volného pohybu osob na území České republiky s výjimkou cest do zaměstnání, do zdravotnických zařízení, za rodinou a dalších nezbytných cest. 
 
Bylo stanoveno několik výjimek, mezi něž patří zajištění péče o zvířata, tudíž i o koně. Výslovně je uvedeno, že mezi výjimky patří i cesty nezbytně nutné k obstarávání základních životních potřeb – např. nákup krmiv a dalších potřeb pro zvířata. 
 
O mnoho více se ve vztahu k zajištění péče o zvířata v textu nařízení vlády nedočtete a lze odvozovat jen z další obecnějších nařízení a doporučení. Pokud je péče o koně vaše zaměstnání – tzn. jste profesionální ošetřovatel či jezdec, tak jednoznačně můžete své zaměstnání nadále vykonávat, byť i při něm musíte pamatovat na obecná pravidla, abyste maximálně zamezili šíření koronaviru Covid-19. To samé platí u majitelů koní, kteří se o své svěřence sami starají a pokud nemají možnost se o ně postarat sami (např. z důvodu karantény), tak u jimi stanovených zástupců pověřených péčí o koně.
 
Vláda doporučila omezit výkon prací, které nejsou významné pro zachování činnosti organizace. Zachovávat při kontaktu s ostatními osobami ve veřejných prostorách odstup nejméně dva metry, což lze chápat tak, že ve stáji či v jezdeckém areálu byste se neměli zbytečně zdržovat, či v bezprostřední blízkosti diskutovat s ostatními nad aktuální situací. 
 
Za všech okolností by provozovatelé stájí měli zajistili zvýšená hygienická opatření (zejména dezinfekci). Pravidelně dezinfikovat by se měla místa, kterých se dotýká větší množství osob – vstupní dveře, vypínače, sociální zařízení, ale také třeba dveře u boxů pro koně.
 
Pokud máte možnost pořídit si roušku či respirátor, je zcela na místě, abyste je nosili. Nemyslete na to, že v ní vypadáte možná trochu směšně, resp. vám to zrovna dvakrát nesluší. Není to jen vaše ochrana, zejména pokud se jedná třeba o podomácku vyrobené roušky. Je to ale ochrana vašeho okolí. Asi nikdo si v tuto chvíli nemůže být zcela jist, že nepřišel do kontaktu s nakaženým, a tudíž nemůže nákazu nevědomky šířit dál, aniž by na sobě pozoroval jakékoliv příznaky, které se mohou dostavit později.
 
Jak je to ale s výcvikem jezdců a koní? Může profesionální trenér trénovat jezdce či koně? V tomto případě již asi jednoznačnou odpověď nenajdete, ale je potřeba se řídit zdravým rozumem. Pokud pomoc trenéra jako jezdec či majitel koně potřebujete, jelikož si sami s koněm neporadíte a považujete to za nezbytné, pak pravděpodobně ano. Ostatně trenér tímto pouze vykonává své zaměstnání. 
 
Sportovní příprava na závodní sezonu, jejíž začátek je nejistý, se již však dá považovat za věc zbytnou a vztahuje se na ni zákaz provozování vnitřních a venkovních sportovišť platný od 16. března 2020 6.00 hodin. Jednoznačnou odpověď tím získávají i rekreační jezdci, kteří pouze dochází do jezdeckých škol na výukové hodiny. V tomto případě asi není o čem diskutovat. 
 
Je potřeba však také dodat, že provozovatelé jednotlivých zařízení mají právo vydat svá vlastní omezení, která mohou být přísnější než nařízení vlády. Každopádně opět by měl fungovat zdravý rozum a měla by ve všech případech být zajištěna kvalitní péče o veškerá zvířata, tudíž i o koně. 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE