reklama 11A

Jak je to s rušením jezdeckých akcí? ČJF odpovídá na časté dotazy

ikonka

Řada pořadatelů i potenciálních účastníků jezdeckých akcí řeší nyní mnoho otázek, které souvisí s dočasným rušením akcí, kterých se účastní 100 a více osob. Co vše se tedy smí a co nesmí konat? Zástupci ČJF vypracovali odpovědi na základní dotazy.
11.03.2020 11:26  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
 

1. Jsou zrušeny vzdělávací akce, týká se to i ZZVJ?

Ne, plošně zrušené ZZVJ nejsou, jejich pořádání nebo zrušení je ponecháno na posouzení pověřenému subjektu. U ZZVJ se nepředpokládá, že by se na ně sjely osoby z mnoha různých míst v ČR a už vůbec ne ze zahraničí, tím je rizikovost akce relativně nízká.
 
Při posuzování, zda pořádat / zrušit nebo třeba zredukovat počet je nutno brát v úvahu:
• pokud počítáme maximální počet jezdců na ZZVJ 25 a k tomu další 2 osoby na jezdce + zkušební komise + pořadatel, pohybujeme se na hraně vládního nařízení o akci do 100 osob. Doporučte účastníkům, aby ke zkouškám nejezdila celá rodina, ale pouze jezdec + garant + jeden rodič / ošetrovatel, při plném počtu možných přihlášených jezdců doporučujeme zredukovat počet doprovodných osob na max. 2. Další osoby nevpouštět do místa akce, aby nedošlo k překročení max. počtu 100 osob.
• sledujte aktuální nákazovou situaci a pokyny na stránkách Krajské hygienické stanice v místě konání ZZVJ a v případě jakéhokoli zvýšení počtu infikovaných osob či jinému zhoršení lokální situace akci raději zrušte!! 
 

2. Jsou zrušeny SCM, týká se to i oblastních SCM a dalších soustředění?

Ne regionálních / oblastních SCM se plošný zákaz netýká. Zde se podobně jako u ZZVJ předpokládá účast osob z jednoho regionu, akce není přes noc, tedy se osoby nezdržují na akci po celou dobu konání. Zrušeno není samozřejmě za předpokladu, že počty osob naráz přítomných v areálu konání akce neporuší vládní nařízení. Posouzení vhodnosti pořádání / zrušení je ponecháno na pořadatelský subjekt, pro posouzení platí stejné doporučení jako pro ZZVJ.
 

3. Byla zrušena doškolování funkcionářů, proč? Jak to bude dál, až jim vyprší platnost funkce?

V loňském roce došlo k úpravě platnosti doškolování ze původních 12 / 24 / 48 měsíců na 15 / 27 / 53 měsíců, takže by aktuálně žádnému funkcionáři nemělo hrozit, že jeho doškolování v blízké době vyprší, a že by ČJF tím měla nedostatek funkcionářů na pokrytí aktuálních jezdeckých akcí. Nehledě na to, že očekáváme zrušení mnoha závodů s ohledem na vládou vydané opatření na počty osob. Tím získáváme čas na rozhodnutí jak s doškolováními dále. Možností je několik a všechna jsou v kompetenci VV ČJF.
 
Z výše uvedených důvodů VV za dané situace nepovažuje takovou akci za nezbytně nutnou k zajištění chodu ČJF ani sportovních akcí a nechtěli jsme naše členy vystavovat zbytečnému riziku. K tomuto rozhodnutí jsme dospěli i na základě dotazů přihlášených účastníků a rušení jejich přihlášek v JIS v průběhu dnešního dopoledne.
 

4. Proč byla zrušena zrovna celostátní SCM a doškolování?

U SCM s celostátní působností se jedná o akce určené pro děti a juniory, kteří se sjíždí do středisek z různých oblastí ČR, kde může být různá aktuální nákazová situace, a to rizikovost takové akce značně zvyšuje. VV tak reaguje i na nařízení Ministerstva zdravotnictví o zrušení školní výuky.
 

5. Závody do 100 osob je možné pořádat. Co je 100 osob ve stejný čas na stejném místě? Je tím myšleno 100 startujících v soutěži, nebo na závodech celkem?

Dle jednoznačné reakce Ministerstva zdravotnictví na tento přímý dotaz se do počtů limitovaných osob započítávají všechny osoby, které se v době konání akce v areálu vyskytují v daný okamžik. Jedná se tedy o samotné Sportovce, ošetřovatele, řidiče přepravníků, jakýkoli další doprovod (rodiče, trenéry…), rozhodčí a další funkcionáře ale i stálý a pomocný personál jezdeckého areálu, no a samozřejmě také diváci. 
 
Při jednoduché matematice – jakákoli soutěž kde je více než 25 různých Sportovců se již do těchto limitních počtů s největší pravděpodobností nevejde. Průměrně s jedním Sportovcem jezdí další 2 až 3 osoby. 
 

6. Co se stane pořadateli, který nařízení poruší?

Toto je dotaz spíše na orgány státní správy. Ale vzhledem k tomu, že trest za nedodržení karantény u fyzické osoby je pokuta až do výše 3 miliony korun, pak trest pro právnickou osobu nedodržující nařízení v období mimořádné situace může být i několikanásobný.
 
Přestože jsme našim pořadatelům plošně zákaz pořádání jezdeckých závodů nenařídili, důrazně nedoporučujeme aby byla uspořádána jakákoli akce, která by jakýmkoli způsobem porušila vládní nařízení o maximálním počtu 100 osob. Pokud by k tomu došlo a bylo prokázáno, plnou odpovědnost za takové pochybení ponese pořadatel (v případě zapsaných spolků to bude statutární orgán daného spolku zapsaný ve Spolkovém rejstříku).

 

7. Proč nebyly zakázány rovnou všechny závody jako na Slovensku?

Slovenská jezdecká federace svým opatřením reagovala na vládní nařízení vlády Slovenské republiky, které bylo přísnější než to, které vydala vláda České republiky. ČJF reagovala přesně v duchu nařízení vlády ČR a rozhodnutí, zda daná konkrétní akce pořádaná subjektem – členem ČJF je v souladu s vládním nařízením ČR nebo není ponechala v kompetenci samotného pořadatelského subjektu, který je za konání a průběh dané akce přímo odpovědný. Tím ČJF nezasahuje do práv svých členů.
 
Zdroj: zpráva oblastního sekretáře SČO ČJF



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE