reklama 11D

Vingrálková: Šokovalo mě, že výsledek dopingové kontroly byl pozitivní

ikonka

Parkurová reprezentantka Sára Vingrálková publikovala na Facebooku informaci, že výsledek dopingové kontroly, kterou podstoupila v červnu letošního roku při závodech v pražské Chuchli, byl pozitivní. „Věřím a doufám, že se to brzo vysvětlí,“ uvedla.
20.07.2020 06:27  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
 
Jak uvedla Sára Vingrálková ve svém prohlášení na Facebooku, v červnu letošního roku se zúčastnila parkurových závodů ve Velké Chuchli, kde byla vybrána k dopingové kontrole. Její výsledek byl pozitivní.
 
„Podstoupila jsem ji s čistým svědomím, bez jakýchkoliv obav. O to víc mě šokovalo, že výsledek byl pozitivní. Je mi jasné, co obnáší role sportovkyně. Mám zodpovědnost nejen vůči sobě, ale také vůči koním, své rodině, lidem, co mě podporují i fanouškům. Čestně prohlašuji, že jsem vědomě nepozřela ani jinak neaplikovala žádnou zakázanou látku. Věřím a doufám, že se to brzo vysvětlí. Je to pro mě i mé blízké hrozně nepříjemná situace. Vyjádřím se k tomu víc v nejbližších dnech. Prosím respektujte, že do té doby nebudu poskytovat další stanoviska ani rozhovory médiím.“
 
Za poslední rok nejde o jediný případ, kdy některý z českých jezdců, resp. jezdkyň, měl pozitivní dopingovou kontrolu. V podobné situaci jako Sára Vingrálková se ocitla již dříve Andrea Halíková. Té byla od 16. srpna loňského roku do pravomocného skončení řízení na základě rozhodnutí Disciplinární komise ČJF pozastavena činnost. Antidopingová kontrola proběhla shodou okolností také ve Velké Chuchli při červnovém CPI Summer Cupu. Na webu České jezdecké federace se objevila ve čtvrtek 23. dubna informace, že se v kauze jezdkyně Andrey Halíkové Antidopingový výbor České republiky odvolal proti rozhodnutí Disciplinární komise České jezdecké federace. „Disciplinární komise ČJF rozhodla dne 23. 2. 2020 v dopingové kauze Andrey Halíkové. Proti tomuto rozhodnutí se v řádném termínu odvolal Antidopingový výbor České republiky. Další instancí disciplinárního řízení je Výkonný výbor ČJF a řízení bude pokračovat ústním jednáním začátkem května. Vzhledem k faktu, že rozhodnutí není pravomocné z důvodů odvolání ADV ČR k další instanci disciplinárního řízení, není možné publikovat žádné detaily,“ uvedla tehdy ČJF na svém webu. Aktuálně je v Jezdeckém informačním systému volně dostupná informace, že je činnost Andree Halíkové pozastavena do 31. prosince 2020. Není však z toho patrné, zda se jedná již o termín dle pravomocného rozhodnutí.
 
Opora parkurového týmu České republiky Emma de Moussac se vrátila na závodní kolbiště začátkem července po půl roce. Mezinárodní jezdeckou federací měla pozastavenou činnost s platností od 23. prosince 2019 kvůli pozitivnímu testu na zakázanou látku hydrochlorothiazid spadající mezi diuretika a maskovací látky. Dopingový test jí byl udělán během mezinárodního mítinku CSI3* v Budapešti v červnu loňského roku. Tam družstvo bojovalo o přímý postup na olympijské hry do Tokia. Ve svém prohlášení v lednu 2020 uvedla Emma de Moussac, že se jí látka do těla dostala při užívání potravinového doplňku, který brala z estetických důvodů. Výrobce přitom uváděl, že jde o stoprocentně přírodní preparát. 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE