reklama 11B

Pět let bez licence. Irské dostihy dál řeší kokain

ikonka

Irské dostihy se dál zabývají častými pozitivními testy jezdců na kokain, proto přichází s dalším zpřísněním trestů. Přistižení hříšníci můžou přijít o licenci až na pět let.
11.01.2019 12:05  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Irský dostihový sport znovu zpřísňuje tresty pro žokeje, kteří jsou pozitivně testováni na kokain. Vyplývá to ze dvou rozhodnutí, která ve čtvrtek vynesl Irish Horseracing Regulatory Board (IHRB). Žák Damien Melia byl potrestán odnětím licence na čtyři roky, amatérský jezdec Conor Murphy dokonce na pět let, napsal list Racing Post.
 
Komise řeší ještě třetí případ jezdce, který zatím nebyl uzavřen. Celkově to znamená, že v roce 2018 bylo na irských závodištích přistiženo celkem pět jezdců.
 
Murphyho trest je podle Racing Postu nejpřísnějším v historii irských dostihů. Podle šéfa IHRB Denise Egana by se v budoucnu měl stát právě pětiletý distanc výchozím bodem při projednávání podobných případů. Irská autorita přitom relativně nedávno zvýšila trest za kokainové prohřešky ze dvou na čtyři roky.
 

Sledujte naši novou dostihovou rubriku - další články najdete ZDE!

 
Pokud bude Melia s vyšetřovateli spolupracovat a projeví lítost, může se o novou licenci ucházet nejdříve za devět měsíců. Murphy tak může učinit až za 18 měsíců.
 
"Počet pozitivních testů na kokain neklesá, ba právě naopak. V IHRB sílí názor, že jezdci zatím nepochopili zprávu, kterou jim autorita zpřísněním stávajících trestů posílá," řekl Egan Racing Postu.
 
Tresty za kokain v minulosti inkasovali i hvězdní žokejové jako Frankie Dettori nebo mnohonásobný německý šampión Andrasch Starke. Dettori v roce 2012 ztratil licenci na půl roku a později užití drogy přiznal.
 
Video: Frankie Dettori o svém trestu za kokain
 
 
"Vzal jsem to ve chvíli slabosti, nedařilo se mi a byl jsem z toho deprimovaný. Vinit z toho můžu jen sám sebe," prohlásil po pár měsících. K prohřešku došlo v době, kdy se nachýlilo k závěru jeho mnohaleté působení ve stáji Godolphin.
 
Šestiměsíční trest dostal v roce 2001 i Starke, který byl pozitivně testován v Hongkongu. "Každý člověk se občas pustí nesprávným směrem. Nejsem na to hrdý, ale už je to součást mé kariéry. Musel jsem začít znovu od nuly a to mi v konečném důsledku pomohlo. Každý negativní zkušenost, která bolí, člověka nakonec posílí," řekl Starke před několika lety v rozhovoru pro televizi NDR.
 
Ilustrační foto: Ivan Krejza
 
 
Chcete, aby vám neunikly žádné novinky o dostizích? Na tomto odkazu si můžete objednat zasílání nových článků z dostihové rubriky Jezdci.cz do vašeho e-mailu.



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE