reklama 11B

Pozitivní test kvůli zubu. Lad In byl diskvalifikován v Pardubicích

ikonka

Sedmiletý valach Lad In přišel o páté místo v jedničkové Červnové cross country Válečníka v Pardubicích. Svěřenec trenérky Hany Kabelkové měl 23. června pozitivní test na hydroxylidokain, zakázaná látka se do hnědákova těla dostala při ošetření zubu.
30.08.2019 13:47  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Podruhé v letošní sezoně byl v českých dostizích diskvalifikován kůň po pozitivním testu na zakázanou látku. V těle sedmiletého valacha Lad In byl v rámci antidopingové kontroly po pátém místě v Červnové cross country Válečníka objeven hydroxylidokain, patřící do skupiny bezpodmínečně zakázaných látek. Informaci zveřejnil Jockey Club ČR v novém čísle Věstníku českého turfu.
 
Pořádková komise JC ČR na svém pondělním jednání rozhodla o hnědákově diskvalifikaci. Jeho trenérce Haně Kabelkové uložila peněžitou sankci 20 000 korun a odnětí licence na dobu šesti měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu jednoho roku. Trenérka se vzdala práva na provedení analýzy vzorku B a má povinnost uhradit náklady spojené s odběrem. Proti rozhodnutí se lze odvolat k Dostihovému soudu.
 
Zatímco v případě pozitivního testu Bridporta po dubnovém vítězství v Memoriálu Jaroslava Maška šlo o kontaminaci krmiva, případ Lad Ina z neděle 23. června v Pardubicích má podle zveřejněného zápisu nedbalostní pozadí.
 
Hana Kabelková podle zápisu Pořádkové komise vypověděla, že zakázaná látka se do těla jejího svěřence dostala nešťastnou shodou okolností. V úterý před dostihem trenérka podle svých slov zjistila, že Lad In má problém se zubem. Valacha ošetřil veterinář, který do stáje přijel odpoledne ošetřovat skot. Trenérka ošetření nebyla osobně přítomna a veterinář nebyl informován o skutečnosti, že kůň má za několik dní startovat v dostihu.
 
"Až když byla trenérka Kabelková ze strany sekretariátu Jockey Clubu ČR informována o pozitivním nálezu, zjistila, že k lokálnímu znecitlivění při zákroku byl použit přípravek obsahující lidokain (hydroxylidokain je metabolitem lidokainu)," uvedla Pořádková komise s tím, že přípravek obsahující zakázanou látku nebyl zaznamenán v medikačním deníku.
 
Sedmiletý Lad In má na kontě jedno rovinové vítězství. V překážkových dostizích se zástupce stáje Rovina a.s. Hulín pohybuje od svých tří let a specializuje se na krátké krosy. Jeho dosud největším úspěchem bylo předloňské druhé místo ve II. kategorii v Pardubicích.
 
Syn jedničkové vítězky Lucydary se letos vrátil na dráhu po roční pauze a zatím absolvoval čtyři starty. Připsal si čtvrtou příčku v dvojkové Ceně Služeb města Pardubic na 3300 metrů, dostih v Meranu nedokončil. Červnová cross country Válečníka byla dosud jeho jedinou účastí v jedničkovém dostihu.
 
 
Foto: Ivan Krejza




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE