reklama 11C

Kanadský skokový tým přišel o pozici na OH. Nahradí je Argentinci

ikonka

Jak jsme informovali v polovině listopadu, členka parkurového týmu Kanady Nicole Walker čelí dopingové kauze. Celému kanadskému družstvu hrozila ztráta postupové pozice na OH do Tokia. FEI oznámila, že nakonec skutečně došlo k přerozdělení kvót.
18.12.2019 17:07  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D
Parkurové družstvo Kanady získalo postupové místo na olympiádu 2020 letos v srpnu při Panamerických hrách v peruánské Limě. Člence týmu Nicole Walker však vyšel pozitivní krevní vzorek, který byl odebraný v den konání finálové soutěže. Byl v něm nalezen metabolit kokainu Benzoylekgonine, a to jak ve vzorku A, tak později ve vzorku B, o jehož rozbor Kanaďanka požádala.
 
Jezdkyně poté požádala také o slyšení před disciplinární komisí Panam Sport, která rozhodovala o její diskvalifikaci ze srpnové soutěže. Jednání proběhlo 4. prosince a telekonferencí se k němu připojili i zástupci Mezinárodní jezdecké federace. 
 
Nicole Walker ve svém stanovisku podaném komisi vysvětlila, že nikdy vědomě žádné drogy neužila, a že pozitivní test byl výsledkem toho, že v Peru vypila v den finálové soutěže čaj z koky, o němž se domnívala, že je to zelený čaj. „Čaj z koky je v Peru velmi rozšířený a legální, má velmi podobný vzhled i chuť,“ uvedla na svou obhajobu. 
 
Disciplinární komise tento argument neuznala a podle pravidel FEI rozhodla, že výsledky Nicole Walker z obou kol týmové soutěže se nebudou započítávat. Tím došlo k započtení výsledků další členky Lisy Carlsen, a to tak s navýšeným počtem trestných bodů kleslo na sedmé místo. Mezinárodní jezdecká federace poté potvrdila, že kvótu nově získává Argentina, která se posunula právě na původní pozici Kanady.
 
Walker vydala prohlášení, v němž uvádí, že se odvolá k mezinárodní sportovní arbitráži CAS: „Mojí prioritou je bojovat za tým Kanady. Zaslouží si jet na olympiádu.“ Za kolegyní stojí i členové družstva a Kanadská jezdecká federace. 
 
Zdroj: World Of Show Jumping 




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE