reklama 11D

Kontaminace krémem. Charles přišel o zlato z šampionátu mladých jezdců

ikonka

Britský jezdec Harry Charles byl diskvalifikován z prvního místa Mistrovství Evropy mladých jezdců. Jeho Vivaldi du Dom měl pozitivní test na lidokain.
29.01.2019 12:15  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
Kvůli pozitivnímu dopingovému testu v britské ekipě došlo k dodatečné změně výsledků červencového Mistrovství Evropy mladých jezdců ve francouzském Fontainebleau. Informaci tento týden oznámila Mezinárodní jezdecká federace (FEI).
 
Kůň vítězného Harryho Charlese Vivaldi du Dom byl pozitivně testován na lidokain, který má v antidopingových pravidlech FEI status "kontrolované medikace", tedy látek, které se užívají při léčbě koní, ale nesmí být nalezeny při odběrech v době závodů. Přítomnost lidokainu v těle Vivaldi du Dom potvrdil i vzorek B.
 
Sloučenina acetamidového typu, která se v medicíně užívá jako lokální anestetikum, oficiálně podle FEI není zakázanou látkou. Charles tak vyvázl s diskvalifikací ze všech soutěží šampionátu, pokutou 1500 švýcarských franků a uhrazením nákladů ve výši 2000 švýcarských franků.
 
Otec britského jezdce Peter, sám zlatý medailista z týmové soutěžě na olympijských hrách 2012, informaci FEI potvrdil. "Ke kontaminaci došlo nevinnou třetí stranou, která užívá příslušný krém pro léčbu rakoviny kůže v pokročilém stavu a pohladila koně," uvedl Charles starší s tím, že nalezené množství látky v žádném případně nemohlo ovlivnit výkon koně.
 
Rodina Charlesových nicméně zcela podporuje politiku nulové tolerance FEI ohledně pozitivních testů a respektuje diskvalifikaci, uvádí se v prohlášení. "Mohu upřímně říci, že z nastalé situace nelze nikoho vinit. Ani pacienta trpícího rakovinou, ani mé ošetřovatele a nejméně ze všech mého syna, který miluje všechny své koně, zejména Vivaldiho," dodal Charles starší.
 
Velká Británie v týmové soutěži po Charlesově diskvalifikaci klesla na druhé místo za Německo, na bronzové příčce zůstává Dánsko. Němec Cedric Wolf s koněm Cho Jang J dodatečně získal zlato mezi jednotlivci, na druhé místo se posunul Rakušan Felix Koller s Captain Future 3 a bronzovou medaili obdrží nizozemský jezdec Tristan Marschal se Sambuccou.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE