reklama 11A

Dopingový milník? France Galop hlásí první pozitivní test na ITPP

ikonka

Arabský plnokrevník Akoya přišel o vítězství v grupě 1 v Longchamp. Jeho pozitivní test na látku ITPP je prvním doloženým případem za sedm let, co byla technologie testování vyvinuta. Dostihová média mluví o důležitém milníku v boji s dopingem.
23.01.2020 07:50  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Francie se stala první dostihovou zemí, která zaznamenala pozitivní test na zakázanou látku ITPP. Informaci přinesl britský list Racing Post, podle něhož byl v návaznosti na případ diskvalifikován vítěz grupy 1 pro arabské plnokrevníky v pařížském Longchamp Akoya z nizozemského tréninku Karin van den Bos.
 
ITPP neboli myo-inositol tryspyrofosfát byl nalezen ve vzorku moči Akoyi. Ačkoli se názory expertů v humánní i veterinární medicíně na efektivitu látky rozcházejí, ITPP patří do nejzávažnější kategorie zakázaných látek při soutěži i mimo soutěž.
 
Trenérce koně, která popřela jakékoli pochybení, ale nebyla schopná vysvětlit přítomnost látky ve vzorku svého svěřence, hrozí v případě konstatování krevního dopingu odnětí licence na jeden rok. Analýzu vzorku provedla francouzská laboratoř LCH, která ročně testuje kolem 30 000 cvalových koní a klusáků. Pozitivní test potvrdilo pracoviště Quantilab na Mauritiu.
 
První pozitivní test na ITPP vyhlíželi experti už několik sezon. Příslušná technologie testu byla vyvinuta před sedmi lety. Ve stejné době se o toto téma zajímala dostihová autorita v Hongkongu. Kromě Francie už několik sezon testuje odebrané vzorky na přítomnost ITPP i Velká Británie.
 
Zachycení případu je považováno za další milník boje proti dopingu v dostihovém sportu. Zároveň přichází v době, kdy francouzská dostihová scéna řeší podezření v souvislosti s nezvyklým vzestupem výkonnosti koní několika trenérů. V roce 2018 bylo ve Francii pozitivně testováno 27 koní, což znamená 0,23 procenta ze všech provedených testů.
 
V českých dostizích bylo v loňské sezoně podle aktuálního vydání Věstníku českého turfu odebráno celkem 80 vzorků, z toho dva byly pozitivní.
 
 
Ilustrační foto: Ivan Krejza




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE