reklama 11B

Rekordní trest za týrání koně. Arabský jezdec má stopku na dvacet let

ikonka

Tribunál Mezinárodní jezdecké federace FEI udělil rekordní trest ve věci týrání a použití dopingu. Jezdec ze Spojených arabských emirátů Abdul Aziz Bin Faisal Al Qasimi dostal za případ, který skončil smrtí koně, zákaz činnosti na dvacet let.
08.06.2020 17:50  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12C

 

Nejvyšší trest v historii padl po bezmála čtyřech letech v kauze arabského jezdce Abdula Azize Bin Faisala Al Qasimi. Reprezentant UAE sedlal koně Castlebar Contraband při vytrvalostních závodech CEI ve Fontainebleau ve Francii. Konaly se 15. října 2016.
 
Castlebar Contraband utrpěl během soutěže otevřenou zlomeninu holenní kosti na pravé přední noze a musel být utracen. V krevním vzorku byla následně objevena zakázaná látka xylazin, která slouží ke zklidnění, na bolest a k uvolnění svalů. Látka se rychle vylučuje a ve vytrvalosti je zneužívána ke snížení tepové frekvence. Veterinární ředitel FEI Dr. Göran Åkerström uvedl, že nervová blokace může snížit zcela základní ochrannou funkci citlivosti a vést k fatálnímu poškození. Zejména u končetin je nebezpečí únavové zlomeniny, protože kůň nejeví známky bolesti, jako je například kulhání.
 
Tribunál rozhodl při jednání 3. června, že jezdec se dopustil tímto krutého týrání a udělil mu vůbec nejvyšší trest, jaký kdy padl. Al Qasimi má pozastavenou činnost do května roku 2040. Pokuta činní 17500 švýcarských franků a navíc musí uhradit 15000 franků za náklady řízení.
 
„Jsme velice rádi, že tribunál udělil nejtvrdší trest. Je to velké varování pro další jezdce, že FEI nebude nikdy tolerovat takové týrání,“ uvedl šéf legislativní komise FEI Mikael Rentsch. 
 
 
Zdroj: www.fei.org



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE