reklama 11A

Maďarský skokan dopoval koně týmových kolegů

ikonka

Jezdeckým světem hýbe kauza jako z knih Dicka Francise. Týká se maďarského národního týmu v parkurovém skákání. Konkrétně jde o jeho člena Laszla Totha jr., který podle všeho podal doping koním kolegů zřejmě za účelem vlastního postupu do A-sestavy.
04.02.2018 13:10  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D
Laszlo Toth jako účastník CSI Olomouc 2016. Foto: Josef Malinovský
 
Neuvěřitelná, výjimečná, extrémní, šílená, to jsou označení, kterých se dostalo kauze maďarského parkurového týmu ve světových jezdeckých médiích i v oficiálním vyjádření tribunálu Mezinárodní jezdecké federace FEI. O co jde?
 
Jedním z posledních mítinků maďarských reprezentantů před výjezdem na loňské mistrovství Evropy do Göteborgu bylo CSI3* Bratislava konané ve dnech 4. – 6. srpna. Účastnili se jej mimo jiné Gabor Szabo jr. a jeho kolegyně Mariann Hugyecz - oba toho času zařazení do áčkového skokového kádru. Dále se účastnil Laszlo Tóth jr. jako pátý náhradní člen týmu. 
 
Gabor Szabo kontaktoval v sobotu 5. srpna večer prostřednictvím ochranky veterináře závodů MVDr. Evu Cykritovou s tím, že jeho klisna Timpex Bolcsesz jeví známky podání nějaké látky a chová se nestandardně. Kůň byl za dohledu hlavního rozhodčího a stewarda vyšetřen, neprojevily se u něj žádné potíže, ale lékařka uznala, že se klisna jeví silně unavená. Ráno poté přišla Mariann Hugyecz s informací, že podobné symptomy má její svěřenec Chacco Boy. Na žádost majitele Timpex Bolcsesz byla dokonce přivolaná policie.  Svědci uvedli, že večer viděli kolegu z družstva Laszla Totha, jak opouští box klisny - údajně se stříkačkou v ruce. Na dotaz, co tam dělá, odvětil, že šel koně pouze uklidnit.
 
Oba koně byli odhlášeni z nedělních soutěží a jejich jezdci požádali o provedení mimořádné dopingové zkoušky. 
 
„Sbor rozhodčích požádal o dopingový test rovněž u dalšího koně národního týmu Maďarska, jehož sedlá Szabolocs Krucso. Jeho jednička Chacco Blue II mohl být také postižen“, uvádí se mimo jiné v závěru tribunálu FEI. To se nakonec nepotvrdilo.
 
Avšak vzorky odebrané 6. srpna byly v případě Timpex Bolcsesz a Chacco Boye pozitivní na Hydroxyethylpromazin / Hydroxyethylpromazin Sulfoxid, jenž má sedativní účinky.
 
Vzhledem k tomu, že testy na doping byly pozitivní, převzala kauzu FEI (resp. maďarská federace předala informace) a tribunál musel podle pravidel  rozhodnout o osobách odpovědných za koně, tedy o jezdcích, jimiž jsou Mariann Hugyecz a Gabor Szabo. Tribunál je shledal nevinnými, jelikož k podání zakázané látky došlo za naprosto výjimečných až neuvěřitelných okolností jejich týmovým kolegou, tedy proti jejich vůli. 
 
„FEI zvážila míru zavinění odpovědných osob (jezdců – pozn. redakce) a shledala, že nedošlo k žádné chybě ani nedbalosti, kterou by způsobili toto kruté porušení pravidel“, uvádí mimo jiné tribunál ve svém závěru z jednání, jež proběhlo 16. ledna. Uznalo tak, že jezdci se na podání dopingu svým koním nepodíleli, a že jednali správně.
 
Sami jezdci si chování kolegy z družstva vysvětlují tak, že by Laszlo Toth jako pátý člen týmu získal místo v základní sestavě pro ME 2017 v Göteborgu, pokud by některý z jeho kolegů nemohl nastoupit. 
 
FEI si vyhradila právo otevřít kauzu proti Laszlo Tothovi z důvodu zneužití a týrání koní a jednání proti veterinárním pravidlům. Maďarská jezdecká federace nezávisle na FEI rozhodovala o osudu Laszla Totha. O jeho úmyslu nepochybovala a suspendovala jej. 
 
Zdroj: web WOSJ a FEI



Štítky: dopingkauzaFEI
reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE