reklama 11A

Oznámení Jockey Clubu ČR k dopingové kauze Lagara

ikonka

Dostihový soud Jockey Clubu ČR uzavřel kauzu pozitivního dopingového nálezu u koně Lagaro. Trenér Ludvík Haris byl potrestán peněžitou sankcí ve výši 10.000 Kč, odnětím trenérské licence na 6 měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu 1 roku…
21.02.2018 16:18  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
 
…a povinností k náhradě nákladů spojených s odběrem, dopravou a vyšetřením odebraného vzorku. 
 
Dvojnásobný klasický vítěz z roku 2016 Lagaro měl při kontrolním odběru, provedeném dne 19. července 2017 v tréninkové centrále v Krabčicích, v těle přítomnou zakázanou látku kyselinu ritalinovou. Kyselina ritalinová je metabolitem metylfenidátu, který je v humánní medicíně hojně využíván v léčbě ADHD (attention-deficit hyperactivity disorder – porucha pozornosti s hyperaktivitou), neboť zvyšuje hladinu dopaminu v mozku, tj. látky nutné pro vznik motivace a potěšení, čímž stimuluje organismus k výkonům a ke zvýšení koncentrace na jejich provádění. Ve veterinárních léčivých přípravcích není metylfenidát obsažen a jeho podávání koním podle vyjádření Komise pro antidopingovou kontrolu koní JC ČR nemá medicínské zdůvodnění.
 
Případ byl v prvním stupni projednán Pořádkovou komisí, která Lagarova trenéra Ludvíka Harise potrestala sankcí odnětí trenérské licence na deset měsíců. Trenér Haris proti tomuto rozhodnutí podal odvolání k Dostihovému soudu, který jeho podání částečně vyhověl a s poukazem na stupeň prokázaného zavinění nepodmíněný trest odnětí trenérské licence uložený Pořádkovou komisí změnil na peněžitou sankci a podmíněný trest odnětí trenérské licence.
 
Úplný text rozhodnutí Dostihového soudu je zveřejněn ve Věstníku ČT č. 3/2018 (DOKUMENTY – VĚSTNÍK) a můžete jej najit i na stránkách www.dostihyjc.cz v sekci Legislativa.
 
 
Ilustrační foto Ivan Krejza



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE