reklama 11D

V kalifornském Thermalu se šíří EHV-1. Jeden kůň musel být utracen

ikonka

Organizátoři mezinárodních jezdeckých závodů v kalifornském Thermalu již několik dnů řeší šíření nákazy koňským herpesvirem EHV-1. První informace o nakažených koních se v Desert International Horse Parku objevily 11. února. Jeden kůň byl utracen.
21.02.2022 14:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A
 
Od poloviny ledna se v kalifornském Desert International Horse Park konají národní a mezinárodní parkurové a drezurní závody, kterých se účastní i početná skupina jezdců a koní z Evropy. První informace o nakažených koních herpesvirem EHV-1 se objevily 11. února. 
 
EHV-1 byl detekován u dvou koní a koňská herpetická myeloencefalopatie (EHM) u třetího. Tři infikovaní koně byli izolováni od ostatních. Další koně, kteří byli ustájeni ve stejné stáji, byli umístěni do karantény.
 
O dva dny později byly hlášeny další dva možné případy. Výsledky však byly negativní, ale i tito koně byli izolováni od ostatních. Dále byli testováni čtyři koně z jiných stájí, kteří měli zvýšenou teplotu. Také jejich výsledky byly negativní. 
 

Psali jsme: Vakcinace proti koňskému herpesviru není v roce 2022 pro svody povinná

 
Jeden pozitivní test hlásili organizátoři ve čtvrtek 17. února. Šlo o koně, který měl předešlý pátek horečku, ale první test vyšel negativně. Další test byl proveden v neděli. Výsledky dorazily ve středu a byly již pozitivní. Kůň byl umístěn do izolace, ačkoliv již horečku neměl a byl v dobrém stavu.
 
V sobotu 19. února bylo oznámeno, že situace se vyvíjí dynamicky. Dva z prvních tří nakažených koní byli testováni s negativním výsledkem. U tří koní, kteří byli předtím testováni s negativním výsledkem, bylo po dalším testování zjištěno, že jsou infikovaní. Jsou však v dobrém stavu a nevykazují žádné příznaky. Bohužel u dvou koní s horečkou se rozvinuly neurologické příznaky a jeden z nich musel být v pátek utracen.
 
V neděli žádné výsledky testů z laboratoře nebyly doručeny, takže případné další případy nebyly oznámeny. Čeká se na výsledky čtyř nových testů a šesti opakovaných. Koně, kteří byli umístěni do izolace, jsou v dobrém stavu. 
 

Čtěte také: Neexistují účinné vakcíny proti neurologické formě EHV-1, uvedla FEI

 
Všichni soutěžící, ošetřovatelé a pracovníci byli poučeni, jak omezit šíření viru. Minimalizován byl kontakt mezi koňmi, kontrola teploty probíhá dvakrát denně, veškeré vybavení musí mít každý kůň samostatné. Nezbytná je častá dezinfekce rukou a bot, zvláště před přesunem do jiné stáje. Do areálu jezdeckého centra také nesmí žádní noví koně. 
 
Areál Thermal není jediným místem v Kalifornii, kde se nachází ohnisko EHV-1. Případy infekce byly nedávno také zjištěny v nejméně třech dalších centrech.
 
Zdroj: Desert International Horse Park
Ilustrační foto: Kateřina Návojová

Vakcinujete své koně proti herpesviru, přestože to není v roce 2022 povinné z hlediska účasti na svodech koní v ČR?

celkem hlasů: 104

Hlasování skončilo.

Ano 75 / 72.12%
Ne 15 / 14.42%
Nevlastním žádného koně 14 / 13.46%



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE