reklama 11B

Tomáš Roman: Na koni jsem poprvé seděl ve čtrnácti. Priorita je Česko

ikonka

Mílovými kroky postupuje kariéra slovenského amatérského jezdce Tomáše Romana. Ideální fyzické parametry a nesporný talent jsou hlavními devizami mladíka, jehož jméno stále častěji skloňují i čeští trenéři. Nejvíce šancí mu však dává Marián Štangel.
24.05.2023 11:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Když si Tomáš Roman šel minulou neděli pro cenu za vítězství s osmiletou Airuschkou, dostalo se mu pochvaly od klisnina trenéra Libora Hály. "Zajel jsi to dobře, byl jsi přesně na pozici, kde jsi měl být," slyšel slovenský talent těsně před ceremoniálem.

Šestnáctiletý amatérský jezdec si mohl v Chuchle Areně Praha odškrtnout hned dva úspěchy. V zahajovacím dostihu se radoval z prvního letošního vítězství a během odpoledne završil 100. odježděný dostih své kariéry.

"Jsem strašně rád, že dostávám tolik příležitostí. Snažím se jezdit co nejlépe a co nejvíc. Na první letošní vítězství jsem si trochu počkal, měl jsem hodně druhých míst, ale nakonec to dopadlo. V Praze se mi jezdí ze všech závodišť, kde jsem dosud byl, nejlépe. Je to velká dobrá dráha," řekl v Podcastu Martina Cápa na EquiRadiu.

 

Čtěte také: Takového koně jsme ještě neměli, říká Váňa o pařížském hrdinovi Suroitovi

 

Už o Velikonocích poprvé startoval v jedničkovém dostihu, Gomba handicapu s Lady Mazie, a první stovku startů stihl za pouhých třináct měsíců. Jenže v dostihovém životě Tomáše Romana jde bleskově téměř všechno.

"Poprvé jsem seděl na koni ve čtrnácti letech, na mé narozeniny 18. března. A v patnácti jsem začal jezdit dostihy," vzpomíná na zásadní události, které se odehrály docela nedávno.

O jeho cestě k dostihovým koním rozhodla náhoda. "Bydlím asi dva kilometry od hřebčína Kobylany. Jednou jsme si s mamkou řekli, že se půjdeme podívat na koně. Přišli jsme tam a hned první den mě pan Šebesta posadil na koně, druhý den jsem už klusal…"

Jeho "objevitelem" byl trenér a dřívější dlouholetý šéf dostihového střediska v Bratislavě Ľudovít Šebesta, momentálně působící v historickém areálu v Kopčanech, kde se věnuje skupině talentovaných dětí. "Bylo nás tam více, v zimě nás chodilo do stáje i dvacet," potvrzuje Roman.

Častější cesty do Česka

Přes dostihy poníků v Bratislavě a Senici se záhy dostal k ježdění dostihů. První start s amatérskou licencí na ryzákovi Riskovi v barvách Racing Junior Clubu dopadl posledním místem. Hned ten druhý na klisně Yasminii ze stáje televizního moderátora Petera Petruse přinesl vítězství a vyrovnání letitého rekordu Lukáše Matuského jako nejmladšího bratislavského vítěze.

Velkou předností nadějného jezdce je ideální žokejská postava. "V Čechách navážím 48 kg. Na Slovensku se mi snížila úleva na 2,5 kila, takže tam jezdím od 49,5 kg. S jídlem nemám problém, normálně vážím 46,5 až 47 kilo," usmívá se.

Do ježdění dostihů se naplno opřel. Mezitím přešel do stáje trenéra Mariána Štangela, od něhož dostává momentálně největší příležitost. A má také svého manažera, s jehož pomocí by rád prorazil na českých závodištích.

"Zaměřuji se teď hlavně na sezonu v České republice, což umožňuje i to, že nejsou žádné termínové kolize s Bratislavou. Momentálně mám více startů v Česku, než na Slovensku. Snažím se jezdit do Prahy a chci se poprvé podívat i do Karlových Varů. Jsem rád za každého koně, kterého dostanu. Teď mi začal dávat šance třeba pan Nieslanik, poprvé jsem jezdil i pro pana Váňu," vypočítává.

Překážky nelákají

Na škole se sportovním zaměřením, kterou navštěvuje, si Tomáš Roman domluvil individuální studijní plán. Dva dny v týdnu tráví ve škole, dva dny dochází do stáje Mariána Štangela.

"Když jsem teď ale jezdil v Bratislavě pro více trenérů, šel jsem si sednout na koně i odpoledne po škole. Já ve škole stejně hlavně studuji pod lavicí startovní listiny a přihlášky. Nejvíce mě zajímají dostihy," směje se.

Jeho velkým vzorem je Bauyržan Murzabajev. "I vzhledem ke své postavě chci zůstat v rovinových dostizích. V tréninku u pana Štangela jsem sice na několika koních zkoušel i skákat, ale překážky mě moc nelákají," řekl Roman v podcastu na EquiRadiu.

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE