reklama 11B

Neporažený Jardin Michelet má klasický triumf, ale i soupeře pro derby

ikonka

Nedělní chuchelské vrcholy ukázaly, že se rýsuje mimořádně zajímavé České derby. Do okruhu favoritů patří Jardin Michelet, který vítězstvím ve Velké jarní ceně završil letošní hattrick, a progresivní vítěz Memoriálu JUDr. Frankenbergera Breakmoment.
14.05.2023 23:05  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Pouhých pět týdnů po svém debutu na dráze vystoupal hnědák Jardin Michelet ze stáje Cardboard na pozici jedné z největších hvězd současných českých dostihů. V nedělní 102. Conseq Velké jarní ceně uhájil proti kvalitním soupeřům neporazitelnost. a dovezl žokeje Adama Floriana k dlouho očekávanému 100. vítězství kariéry.

Svěřenec trenéra Zdeňka Seménky v napínavém finiši o krk porazil dodatečně přihlášenou klisnu Abhu, třetí doběhl při svém českém debutu nuceně obíhající Bellator. Na tabuli se dostali ještě zlepšený Biriatou a favorit Devil In Pink. Vítěz vyběhl čas 1:37,52.

"Počítal jsem s tím, že distanční optimum Jardin Micheleta přece jen leží na delších tratích a že musím být někde vpředu. Se startovním číslem čtrnáct to nebylo snadné, ale vyšlo to," radoval se Adam Florian.

 

Čtěte také: První krok k derby. You Just Rock zvítězil na 2400 metrů v Lyonu

 

Po startu si pospíšil na špici Rabbit Zoustar, za ním byli rychle na nohou i Devil In Pink, Little Lord a Macallan. Jediná klisna v poli Abha i Jardin Michelet se drželi v blízkém druhém sledu kolem pátého místa.

400 metrů před cílem už vedl loňský šampion Devil In Pink, ale hvězda stáje Lokotrans se nedokázala oddělit od soupeřů a na distanci byla dostižena útočícími soupeři na vnější straně dráhy. Nejlépe vypadala Abha, v jejímž sedle Tomáš Lukášek po sobotním triumfu v polské Nagrodě Wiosennej sahal po dalším klasickém úspěchu.

Největší závěr však nakonec předvedl Jardin Michelet a těsně před cílem rozhodl o svém třetím letošním triumfu. "Vítězstvím jsem si byl jistý až nějakých padesát metrů před cílem," přiznal Florian.

Abha byla nejlepší z trojice zástupců stáje Statek Blata Český Ráj a trenérky Ingrid Janáčkové Koplíkové. “I podle ratingu jsem věděla, že největší kvality z nich má Abha. Myslíme si ale, že je to klisna pro delší dostihy než 1600 metrů a dnes nám to Tomáš Lukášek potvrdil. Uvažujeme o její dohlášce do derby. Biriatou mě dnes mile překvapil a s devátým Fortune Goldem se nám dostih moc nepovedl,” hodnotila Janáčková Koplíková.

"Breakmoment půjde ještě nahoru"

Jestliže hlavním cílem Jardin Micheleta zůstává derby, druhý jedničkový dostih odpoledne Memoriál JUDr. Otakara Frankenbergera na 2200 metrů potvrdil, že se mu rýsují minimálně dva zajímaví soupeři.

Hnědák Breakmoment, kterého připravuje Ingrid Janáčková Koplíková pro stáj CK Martin Tour, se s čerstvým klasickým vítězem potkal už při svém dubnovém debutu na 1800 metrů a podlehl mu pouze o dvě délky. V neděli si při druhém startu kariéry připsal jisté vítězství a naznačil solidní rezervy.

Francouzský žokej Hugo Besnier ho dlouho vedl na druhém místě za vodícím Duplikatem a v cílové rovině se bez větších problémů oddělil. Nevyzrál na něj ani tréninkový kolega, do derby dohlášený L’ Enfant Terrible, ztrácející z druhého místa 1 3/4 délky.

Třetí příčkou naznačila své možnosti tříletá dvojka stáje Cardboard Stormy Awakening a v kontaktu s nejlepšími byli ještě Maranello Rosso a Duplikat. Za pátým koněm zela díra pěti délek a mezi ztrácejícími koňmi byl i favorit Ganibet, nastupující po menším tréninkovém výpadku.

"Breakmoment je podle mého excelentní kůň. Půjde ještě nahoru, stále je to dítě. Hugo Besnier si ho pochvaloval, že je jednoduchý na ježdění a pak má silný finiš, takže dobrý kůň pro derby," shrnula Ingrid Janáčková Koplíková s tím, že první dva v cíli zřejmě půjdou rovnou do Českého derby bez dalšího přípravného startu.

Gallanticus stále neporažen

V rámcovém programu slavil double žokej Milan Zatloukal, když v rozmezí půl hodiny dovedl k vítězstvím tříletou Maxienne a o dva roky starší Maccaiu.

Mezi sprintery ve dvojkové Ceně Emont Bohemia s.r.o. nenašel ani ve druhém startu kariéry přemožitele čtyřletý Gallanticus, jehož trenér Jaroslav Jelen tentokrát svěřil Davidu Liškovi. Druhý Manoamano ztrácel 3 1/2 délky, třetí finišoval Creator.

V Ceně společnosti 108 Agency na 1400 metrů deklasoval tříleté soupeře Coolishaak s Petrem Foretem. Reprezentant stáje Bergman’s Horses spisovatelky Michaely Klevisové dominoval o 4 1/2 délky.

Foto: Martin Cáp




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }