reklama 11D

Jelen: Santalino byl vynikající kůň. S Mormillem pracujeme podobně

ikonka

Dlouhých devětadvacet let dělí dvě vítězství Jaroslava Jelena v Gomba handicapu. Jejich nositelé Santalino a Mormill se však v mnoha ohledech podobají. Stáj z jihočeského Pěčína trpělivě pracuje s plnokrevníky, kteří jinde už nedostali šanci.
17.05.2023 20:05  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  FANCLUB  |  APLIKACE
reklama 12B

Ve svých deseti letech se tmavý hnědák Mormill chystá na největší dostih své kariéry. Valach stáje Dr. Lischka - Jelen, který před měsícem vyhrál pod pérovou váhou Gomba handicap, je přihlášený do největšího slovenského sprintu Ceny ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Jeden z vrcholů bratislavského mítinku Turf Gala bude zvláštním milníkem i pro stáj Dr. Lischka - Jelen a pro zkušeného trenéra Jaroslava Jelena, který v jihočeském Pěčíně aktuálně připravuje šestici koní. Kromě Mormilla letos bodoval ještě s dalším sprinterem, ve dvou startech neporaženým Gallanticusem.

"Samozřejmě je to radost pro celou stáj, ale pro nás je prvořadé, aby naši koně hlavně vydrželi zdraví. Když podají dobrý výkon a doběhnou v koních, je to pro nás odměna," poznamenal Jaroslav Jelen ve středečním Podcastu Martina Cápa na EquiRadiu.

 

Čtěte také: Neporažený Jardin Michelet má klasický triumf, ale i soupeře pro derby

 

Mormill, syn vítěze britského derby Authorized, se do jižních Čech dostal ve třech letech jako vyřazený kůň bez perspektivy. "Měl problém s levým karpem, měl tam špatnou kůstku, a se spěnkovým kloubem. Podle kluků, kteří tam v Anglii pracovali, byl odepsaný a už s ním nechtěli běhat. Trvalo nám rok, než jsme jeho problémy vyřešili, a byl i na operaci v Mnichově. Až pak jsme s ním začali pracovat, proto zahájil kariéru tak pozdě. Povahově je to bojovník, v boxe hodný a vyrovnaný," vypráví Jelen.

O sedm let později má Mormill na kontě sedm vítězství včetně jedničkového. Valachův největší dosavadní úspěch trenér shodou okolností prožíval jen na dálku.

"Máme dlouhá léta firmu, s níž jsme dělali dětské tábory pro Ostravu, a pro děti jezdíme autobusem. Během roku vozíme školy, postižené děti, léčebné pobyty a podobně. Teď se stalo zrovna v termínu Gomba handicapu, že to měli půl roku dopředu objednané. Nemohl jsem ty děti zklamat, že tam nepojedu, tak jsem oželel Gombu. Mrzelo mě to, ale zase jsem udělal to, co jsem slíbil," usmívá se.

V Santalinových stopách

Mormill je pouze jedním z řady koní se zdravotní historií, které se Jaroslavu Jelenovi a jeho týmu podařilo úspěšně vrátit na dráhu.

"Doktor Bernhard Lischka, s nímž spolupracujeme už asi třicet let, většinou kupuje vyřazené koně z Anglie nebo Německa, kteří mají nějaký problém. U nás to funguje tak, že nejdřív koně dáme do pořádku, to znamená, že třeba rok jen lehce pracuje, dokud nepominou všechny problémy. A teprve když je úplně v pořádku, začne se chystat na dostihy," vysvětluje Jelen.

Už v první polovině devadesátých let podobným způsobem vrátil na dráhu někdejšího klasického vítěze a druhého z derby Santalina. Bývalá napajedelská hvězda ovládla ve svých osmi letech právě Gomba handicap.

"Pracovali jsme s ním podobně jako teď s Mormillem. Rehabilitoval v kopečcích, v lese jsme měli speciální kopec, kde posiloval. Máme také svůj rybník a před domem potok, čili rehabilitace vodou. Postupně se dostal do kondice a pak nám dělal radost. Santalino byl po všech stránkách vynikající kůň," vzpomínal Jelen.

Srdcem u všestrannosti

Sám dříve jezdil nejen dostihy, ale i všestrannost a další jezdecké disciplíny. "Pocházím ze středních Čech od Mělníka, ale jsem odchovanec Plemenářského podniku Netolice. V podstatě od patnácti let jsem v jižních Čechách. Začínal jsem u aukčních koní a postupně jsem začal jezdit všestrannost a další disciplíny," potvrdil v podcastu EquiRadia.

K dostihům se více přiklonil během působení v Dolním Dvořišti. "Celý život jsme s ženou dělali sport. Hlavní šéf v Dolním Dvořišti ale chtěl dostihové koně. Tenkrát mezi sebou soupeřili ředitelé těch odštěpných závodů oborového podniku Šumava. Dostihové koně měly Kájov, Vimperk a my," připomíná Jelen.

Dění ve všestrannosti nadále v rámci možností sleduje. "Moc mě to baví, military pro mě znamenalo nejkrásnější zážitky. Protože to byly tři čtyři dny, kdy byl člověk mezi kamarády a všichni jsme si navzájem přáli. Se staršími jezdci jsme stále v kontaktu, mladé už tolik neznám."

Foto: Marcela Kozová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE