reklama 11A

Rozlučka v O2 areně: Cento si takové rozloučení zaslouží, říká Zvára

ikonka

Ondřej Zvára bude letošní ročník Global Champions Prague Playoffs v O2 areně prožívat jinak než ostatní. Pro jeho sedmnáctiletého hřebce Cento Lana, s nímž letos startoval na olympiádě i mistrovství Evropy, to bude totiž poslední závod v kariéře.
07.11.2021 19:40  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C

 
Společné starty při galashow světového parkuru v Praze si hodlají oba pořádně užít, stejně jako sportovní rozlučku, která se odehraje v sobotu 20. listopadu odpoledne. Jak však Ondřej Zvára uvedl v rozhovoru, především si s Cento Lanem užíval celou jejich společnou životní cestu, kterou uzavírají sezonou splněných snů. „Ano, byla to sezona splněných snů, ale na druhou stranu to výsledkově nebyla ta nejlepší,“ konstatoval.
 
Dlouho si nebyl jistý, zda se dostane do reprezentační sestavy pro olympijské hry v Tokiu. „Ten výběr byl takový divoký, jistý jsem si nebyl až do úplného konce, ale snažil jsem se s Centem dělat co nejlepší výsledky a doufal jsem, že ty výsledky dokážou, že je připraven.“ 
 
Jako jeden z největších úspěchů považuje vítězství v Poháru národů při letošním CSIO v Chuchle Areně Praha. „Sportovně to byly naprosto skvělé závody, které se nám vydařily. Jsem nesmírně vděčný, že jsem mohl být v týmu, který dokázal vyhrát. Už jsem to několikrát opakoval, že jsem bohužel ta generace, která nezažila CSIO v Poděbradech nebo na Trojském ostrově. Tam jsem jezdil jako dítě se dívat. Když jsem měl Cento Lana, Quimera nebo Carmen, tak jsem jezdil všude po svědě, ale doma jsem skákat Pohár národů nemohl. To mě moc mrzelo a jsem nesmírně rád, že ještě na konci kariéry si Cento Lano mohlo skočit Poháry národů v České republice. A že se to vyšperkovalo vítězstvím, tak to byl pro mě úžasný zážitek. Na ten víkend nezapomenu do konce života,“ říká Zvára.
 
Váží si také startů při CSIO v Říme a na velkých závodech v St. Tropez. „Byla to velká část naší samostatné přípravy na olympijské hry. Moje velké poděkování patří zástupcům Czech Equestrian Teamu, kteří mi pomohli startovat v St. Tropez, kde šel Cento čistě nedělní grand Prix a skákal čistě i kvalifikace. Ohromně mě to posunulo v přípravě dál a je na tom krásně vidět to, že když ty závody chcete úspěšně chodit, tak na ně musíte jezdit. Nic víc v tom není.“
 

 
Olympijské hry v Tokiu sice co do výsledku nedopadly úplně podle představ, ale i tak si je Ondřej Zvára s Cento Lanem užili. „Cento se tam cítil výborně a užíval jsem si to tam každým dnem. Čekal jsem lepší výsledek, bylo to ale obtížné a na výsledku byla vidět i trochu nervozita. Asi bych si to představoval jinak, ale byla to olympiáda a doufám, že cíl byla ta cesta,“ hodnotí s časovým odstupem.
 
Už v Tokiu se rozhodl, že se svojí stájovou jedničkou absolvuje letos i mistrovství Evropy. „Já jsem celou dobu počítal, že pojede Quimero, ale díky tomu, že se to tak skoulelo a start na olympiádě byl jen jeden, tak Cento neměl žádnou větší zátěž a rozhodli jsme se, že pojede i na evropský šampionát.“ Tam nakonec tato dvojice postoupila až do finále, čím si splnil další velký sportovní sen. „Myslím, že bude těžké pro nějakého koně překonat jeho výsledky a množství závodů, které za Českou republiku naběhal. Jsem na něj hrdý,“ pokračuje Ondřej Zvára. 
 
I díky bohaté sbírce úspěchů pro něj nebylo vůbec těžké smířit se s tím, že kariéra Cento Lana se blíží ke svému konci. Definitivní tečku za ní udělá start při galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs v libeňské O2 areně. „Nebylo to pro mě těžké. Jsem mu vděčný a vím, co pro mě dělal od pěti let. Pro mě to bylo jasné rozhodnutí, i když bylo bolestivé, protože vím, jak dobře se cítí. Ale za to všechno, co pro mě udělal a permanentně skákal s takovými výsledky, tak pro mě nebyla jiná volba. Cento si takové rozloučení zaslouží. Kdo jiný, než takový kůň by měl mít rozlučku s kariérou na takovýchto závodech. Byl to krásný život s ním a byl pro mě vrchol s ním pracovat.“
 
A jak by měly poslední závody Cento Lana vypadat? „Doufám, že to bude probíhat s úsměvem. Chceme si užít poslední starty, poslední vecválání do arény, poslední skoky. Snažíme se ho udržet v co nejlepší kondici, aby si to na konci užil. Jsem smířený s tím, že se prostě končí, a že se do Prahy jedeme rozloučit. I když spadne nějaká chybka, nebude ten výsledek úplně topový, tak je mi to jedno. Je to rozloučení. Jedeme tam, abychom se proběhli před českými diváky a společně si to užili. Rozlučka bude v sobotu 20. listopadu odpoledne, při soutěži, která předchází Super Grand Prix. Které dny bude skákat před sobotou, to se rozhodneme krátce před závody, ale předpokládám, že bych měl s Centem absolvovat ještě dva starty,“ uzavírá Ondřej Zvára.
 
Foto a video: Josef Malinovský



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE