reklama 11C

Z venkovních kolbišť do hal. Anna Kellnerová vysvětluje, co to obnáší

ikonka

V tomto období si mnozí sportovní koně musejí zvykat na přechod z venkovních jízdáren do těch krytých. Udržet je v TOP kondici i v době, kdy přesrsťují, obnáší zvláštní režim. Před GC Prague Playoffs to široké veřejnosti vysvětlila Anna Kellnerová.
29.10.2021 22:40  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C
 
Přechod z venkovních kolbišť do jezdeckých hal není pro všechny koně zcela jednoduché. Prostředí kryté jízdárny je přece jen jiné a někteří jedinci si na něj musí po létě chvíli zvykat. 
 
„Koně vnímají např. více přítomnost lidí, protože sedí často opravdu blízko u kolbiště. Je důležité, alespoň pro mě, si doma skončit nějaké linie, které jsou přímo rychle z rohu postavené, nebo naopak na dlouhé stěně, jelikož v té hale přece jen přichází vše rychleji. Ale je pravda, že Global Champions má vždy několik venkovních závodů na malých kolbištích, takže ten rozdíl vlastně je jen v tom, že jsme v hale,“ vysvětluje v rozhovoru při jejím prvním letošním halovém mítinku v Šamoríně Anna Kellnerová.
 

Nepřehlédněte: Zlatý olympionik Maher přiveze do Prahy Explosiona. Chce opět vyhrát

Přivyknout koně na halu je jedna věc, ale neméně důležitá je péče o koně v době, kdy vyměňují letní srst za zimní. „Ošetřovatelka mých koní Katka Krpelová na to musí hodně myslet, obzvlášť v případě Catch Me, která má srst hodně jemnou. Snažíme se, aby jí vydržela co nejlépe, proto jí např. dáváme do stravy různé doplňky. Řešíme, kdy koně ostříháme, aby vydrželi před závody a po závodech co nejdéle a nemuseli jsme je stříhat tak často. Je to dost přemýšlení, aby to pro koně bylo co nejkomfortnější,“ prozrazuje česká parkurová reprezentantka. 
 
Když jsou koně ostříhaní, je potřeba je dekovat, ale zároveň hlídat, zda jim v dece není příliš horko. „Katka musí dávat pozor přes den i v noci, jak jsou na tom, musí na ně šahat, zda jim není moc teplo, nebo zima. Často se musí měnit deky, nebo se musí přidávat. Řešíme i to, aby se nechávaly otevřené dveře do stájí a proudil jim tam čerstvý vzduch… – Člověk se musí hodně snažit,“ dodává Anna Kellnerová, která se již brzy představí se svými koňmi v pražské O2 areně při galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs, která se koná od 18. do 21. listpadu.
 
Foto a video: Radim Kaller
Redaktor: Josef Malinovský
 




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE