reklama 11D

Redakční test uzdečky Fouganza Jump 900. Na první pohled zaujala

ikonka

V redakci Jezdci.cz jsme opět dostali možnost otestovat některý z produktů značky Fouganza od Decathlonu. Tentokrát jsme celý měsíc testovali uzdečku Jump 900, která se na první pohled odlišuje anatomickým tvarováním, ale také polstrováním.
15.07.2021 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D

 
Test uzdečky Fouganza Jump 900 jsme uvítali, neboť naše redakční klisna Carrie je poměrně náchylná na různé odřeniny a otlaky. Nátylník i lícnice jsme tak dříve museli opatřovat beránkem. Zajímalo nás, zda v tomto případě bez něj k oděrkám nedojde.
 
Uzdečku jsme používali přesně měsíc, a to v podstatě každý den. Během této doby si ji vyzkoušeli na klisně tři jezdci, nejčastěji však rekreační parkurová jezdkyně a spolumajitelka společnosti Equinet s.r.o., Barbora Malinovská, která poskytla pro redakční potřeby závěrečné hodnocení. 
 
Stejně jako v případě předešlého testu třmenů Fouganza 500 Jump s výklopným ramenem i tentokrát je potřeba hned v úvodu zmínit, že testující jezdec nemá nárok na žádnou finanční odměnu. Zboží mu bylo zapůjčeno na omezenou dobu a pouze v případě, že bude s produktem maximálně spokojen a bude jej chtít dále používat, tak se zápůjčka může prodloužit tzv. na dobu neurčitou.
 

Nepřehlédněte: Testovali jsme třmeny od Decathlonu. Jejich vývoj trval přes tři roky

 
Pojďme se tedy blíže seznámit s testovaným produktem. Uzdečka Fouganza Jump 900 má velmi propracovaný tvar nátylníku, který netlačí na krční obratle a kštici. Měkké polstrování rozkládá tlak po obou stranách týlu. Čelenka ve tvaru V se přizpůsobuje různým typům hlavy. Nánosník je vybavený dvěma kroužky ve tvaru D, díky nimž je možné spodní část umístit správně podle tvaru hlavy každého koně. Polstrování pod nánosníkem snižuje tlak na hlavu koně. Kombinovaný nánosník je odnímatelný. Zapínací pásek je veden pod bradou a nikoli jako podhrdelník. Spojení lícnic a nánosníku zajišťuje perfektní usazení uzdečky na hlavě koně. Všechny utahovací přezky jsou vybavené podložkou z měkké pěny potažené jemnou kůží, aby nedocházelo ke skřípnutí kůže koně.
 
Výše uvedené informace od prodejce bychom mohli do puntíku podepsat. „Uzdečka působí na první pohled hezkým dojmem a opravdu mile mě překvapilo polstrování nátylníku, který je anatomicky tvarovaný. Testování probíhalo od 11. června do 11. července a v tomto období panovaly poměrně často opravdu letní teploty, kdy docházelo při práci s koněm k jeho výraznému pocení. Ačkoliv u předešlé uzdečky jsme používali beránek na nátylníku a lícnicích, v tomto případě jsme jej nenasazovali. Přesto k žádnému odření nedošlo. Uzdečka klisně hned od začátku seděla velmi dobře, vše šlo přesně nastavit podle tvaru hlavy,“ popisuje první seznámení s produktem Barbora Malinovská.
 
K samotné uzdečce jsme si vyžádali i originální otěže ze stejné řady Fouganza 900, ty však testující jezdkyně neuvítala zrovna s nadšením. Jde o tenké a poddajné otěže s gumovým úchopem, které se pohodlně drží v rukou, neklouzají a poskytují lehký a stálý kontakt s hubou koně. „Přiznám se, že mě gumové otěže moc nevyhovují, ale je to asi o preferencích každého jezdce, na co je zvyklý,“ konstatovala. Otěže se však prodávají samostatně, a tak si každý může zvolit, zda si je k uzdečce koupí, či nikoliv. Z hlediska estetického dojmu ovšem k sobě oba výrobky naprosto pasují, neboť jsou ve stejném designu. Hnědá barva s černými prvky taktéž nemusí úplně každému stoprocentně vyhovovat, ale toto barevné provedení nepochybně umocňuje originální vzhled výrobku. 
 
„Z hlediska komfortu pro koně uzdečku Jump 900 hodnotím velmi kladně. Cokoliv vede k pohodlí koně, tak velmi vítám. Rychle jsem si zvykla na netradiční tvar, a tudíž i trochu jiné zapínání. Přiznám se, že jsme po celou dobu testování uzdečku nijak zvlášť neošetřovali, byť výrobce pro větší poddajnost kůže a její hloubkovou hydrataci doporučuje použít mléko na kůži. To jsme měli udělat především pro snadnější zapínání řemínků. Zejména u nánosníku jde provléknutí řemínku přes kožené oko i po měsíci velmi ztuha a při výměně udidla mi šlo rozepnutí otěží opravdu těžce. Jako největší mínus při testování pak musím zmínit prasklý úchyt řemínku k nánosníku. Nejsme si vědomi, jak k tomu přesně došlo a do jaké míry k tomu mechanicky přispěla kobyla, která má ve zvyku si hlavu ještě s uzdečkou rychle o něco otírat, ale prasklo přímo prošití kůže, což se nedá opravit jinak než novým prošitím. Nešlo tedy o povolení nitě, ale o roztržení prošití směrem ke kraji koženého úchytu,“ popisuje Barbora Malinovská.
 

Psali jsme: Miroslav Trunda testoval třmeny od Decathlonu každý den s osmi koňmi

 
„Až na konkrétní zmíněnou špatnou zkušenost však uzdečka působí velmi odolně a trvanlivě. Samozřejmě je to závislé na tom, jak s ní každý zachází a pečuje o ní. Velmi pozitivně hodnotím všechny přezky s polstrováním. I po měsíčním každodenním používání s minimální údržbou vypadá stále jako nová. Působí velmi luxusním dojmem a každého ve stáji na první pohled zaujala. Když ji někdo viděl, hned se ptal, co je to za zajímavou uzdečku,“ popisuje jezdkyně. 
 
Samozřejmě musíme zmínit i cenu, která je 1.499 korun. Originální otěže lze koupit za 649 korun. „Myslím, že cena je naprosto adekvátní,“ dodává Barbora Malinovská. Jaké je tedy její finální hodnocení? „Kdybych ji měla hodnotit jako ve škole, tak je to dvojka, v případě otěží spíš dvě mínus. Určitě bych si však uzdečku ráda nechala a dál ji používala,“ uzavírá náš redakční test dalšího inovativního produktu z nabídky Decathlonu.
 
Na úplný závěr ještě dodejme, že uzdečka byla vzhledem k jejímu drobnému poškození zaslána zpět ke kontrole produktovým manažerům a kontrolorům kvality z Decathlonu, aby bylo možné vyhodnotit případné skryté vady a předejít tak budoucím reklamacím či nespokojeným zákazníkům. „Zpětná vazba od samotných uživatelů je nejcennější, co nám pomáhá při vývoji a zdokonalování výrobků. Záruka na výrobek je dva roky. Při zakoupení nebudou mít zákazníci problém s reklamací, pokud by se problém vyskytl u některého z dalších kusů,“ uvedli v reakci na naši zprávu zástupci výrobce a prodejce.  
 
Foto: Josef Malinovský



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE