reklama 11B

Přibývá případů kontaminace. FEI pozměnila postup u atypických nálezů

ikonka

Mezinárodní jezdecká federace FEI rozšířila už existující koncept atypických nálezů v koňském dopingu. Jde o reakci na návrhy národních federací a klubu parkurových jezdců. Řešení případů při podezření na kontaminaci bude flexibilnější.
04.12.2020 10:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Jedním z témat při listopadovém online jednání Generálního zasedání FEI byla kontaminace krmivem a následné pozitivní nálezy při dopingových testech koní. K jednání se připojily překvapivě jen asi dvě třetiny národních federací, které se Generálního zasedání účastnily. Byly to přitom právě národní federace, které žádaly, aby antidopingový systém koní flexibilnější při podezření na kontaminaci. Tyto případy se v posledních sezonách množí. 
 
Stávající pravidla pojem atypických nálezů znají v odstavci 7.2. Vzpomeňme, že i olympijský vítěz Steve Guerdat čelil v roce 2015 „dopingové“ kauze, v níž bylo nakonec prokázáno, že šlo o kontaminaci a jezdec byl očištěn, kůň však byl přesto diskvalifikován ze všech soutěží na závodech, kde byl vzorek odebrán. Guerdat sám po uzavření kauzy říkal, že celá věc i přes konečný verdikt poznamená jeho kariéru. Právě tomu by vstřícnější politika FEI měla předcházet.
 
Atypické nálezy (dále ATF) budou řešeny podle nové politiky schválené výkonným výborem FEI v říjnu 2020. Rozhodnutí o ATF bude přijímat skupina ATF, která bude mít nezávislého předsedu jmenovaného výkonným výborem FEI. Nové postupy upravují například okolnosti, za kterých dojde ke zveřejnění „kauzy“, a tím i jména jezdce. 
 
Kompletní pravidla s vyznačenými změnami najdete ZDE

Souhlasíte se změnou postupu FEI u atypických nálezů v koňském dopingu?

celkem hlasů: 28

Hlasování skončilo.

ano 22 / 78.57%
ne 3 / 10.71%
je mi to jedno 3 / 10.71%



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE