reklama 11A

Odjížděla jsem s dobrým pocitem, říká Tereza Svobodová o výběru do YRA

ikonka

Přestože žádná ze tří českých jezdkyň neuspěla při výběrovém soustředění do Young Riders Academy 2022, Tereza Svobodová dostala příslib, že za rok, kdy bude mít ukončenou střední školu, má 95% šanci uspět. „Odjížděla jsem s dobrým pocitem,“ uvedla.
18.02.2022 16:15  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Česká republika měla letos hned účastnice výběrového soustředění do prestižní Young Riders Academy. O své dojmy a poznatky z Kronenbergu se podělila Tereza Svobodová, jejíž výkony se porotě líbily, ale v přijetí jí zabránilo nedokončené středoškolské vzdělání.
 
„Před odjezdem na výběrové soustředění jsme řešili hlavně jak bude vypadat práce s mladými koňmi. První den se tam dělala jen kavaletová práce, kdy porota chtěla vidět, jak s koňmi pracujeme a co s nimi děláme. Byly jsme tři nebo čtyři jezdci společně v hale a měli jsme patnáct minut na to, abychom jim ukázali, jak s nimi pracujeme. Druhý den se s mladými koňmi skákal parkur, který byl na nižší úrovni, než by se normálně skákat měl, jelikož je začátek sezony. Právě toto jsem hodně řešila dopředu jsem zjišťovala, co přesně budeme dělat, abych vybrala toho správného koně a byla dobře připravena,“ popsala v pátečním rozhovoru pro EquiRadio Tereza Svobodová.
 
Výběru se účastnily více jak dvě desítky jezdců z patnácti zemí. Byli mezi nimi Belgičan, Francouzka, dva Britové, Němci a Irové, Italka, Nizozemka, dva Norové, Polák, dva Rusové, Slovinec, dva Švýcaři, Švédové a Španěl. Jen jedna země je zastoupena třemi jmény – Česká republika. Kromě Terezy Svobodové se již podruhé pokoušeli uspět Anna Held a Sofie Najmanová.
 
„S ostatními účastníky soustředění jsme měli koně v jedné stáji a na začátku první den jsme měli společnou schůzku, ale jelikož to bylo celé hrozně narychlo a všichni hned museli jezdit a připravovat se, tak jsme nijak blíže v kontaktu spolu nebyli. Neměla jsem ani moc čas sledovat ostatní účastníky a jejich výkony,“ povzdechla si Svobodová, pro níž to byla první účast na výběrovém soustředění YRA.
 

Čtěte také: V BWG Stables mi nabídli místo pracovního jezdce, říká Portychová

 
„S porotou jsme v kontaktu také úplně nebyli. Seděli sami u stolu, soustředili se na jednotlivé jízdy a vše okolo. Později jsme s nimi byli v kontaktu pouze při pohovorech, z čehož jsem byla strašně nervózní, protože například pan Henrix vypadá a působí velmi přísně a při pohovoru se ptal na takové záludné otázky. Jinak všichni byli hrozně milí, strašně chtějí pomoc a opravdu chválí. Měla jsem nakonec ze všech skvělý pocit, a to mě uklidnilo,“ hodnotí česká jezdkyně přístup porotců, jimiž byli Otto Becker, Emile Hendrix a Jean Maurice Bonneau.
 
„Ptali se třeba na můj názor, co by každý dobrý jezdec měl mít za povahu a co by měl umět. Dále se ptali, s kým trénujeme a jaké máme výsledky, proč by nás měli vybrat a co bychom jim do YRA přinesli a podobně,“ pokračuje. 
 
„Po skončení soustředění jsem byla se svými výsledky neskutečně spokojená a vlastně jsem byla až překvapena, jak dobře to šlo na začátku sezonu. Před tím jsem na žádných závodech nebyla, a tam po nás hned chtěli parkury na úrovni 145 centimetrů, které byly opravdu technické a na mírách, takže jsem byla z průběhu lehce nervózní. Britania však udělala neskutečné výsledky a oba dny skončila jako druhá. I můj druhý mladý kůň se choval výborně. Myslím si, že i pohovor byl fajn. Celkově jsem z toho měla moc dobrý pocit a říkala jsem si, že i kdyby mě nevybrali, tak můžu bát spokojená se svým výsledkem,“ dodala ve vysílání EquiRadia Tereza Svobodová. 
 
„Jízda Terezy byla opravdu dobrá a patřila mezi nejlepších deset. Kvalitní byl také pohovor s ní. Vzhledem k jejímu věku bychom ji však rádi nechali počkat do příštího roku. Hovořil jsem s ní a řekl jsem jí, že s 95% jistotou se příští rok do programu Young Riders Academy zapojí. Chceme, aby znovu dorazila na výběr a potvrdila svoje postavení,“ zmínil ve své zprávě Sven Holmberg, sportovní manažer Young Riders Academy.
 
Jean Maurice Bonneau, Otto Becker a Emile Hendrix nakonec po pečlivém posouzení přístupu, motivace a technických dovedností dvaceti čtyř kandidátů oznámili, že do Young Riders Academy 2022 byli vybráni Zoe Osterhoff a Philipp Schultze-Topphof z Německa, Joseph Stockdale z Velké Británie, Conor McMahon z Irska, Sofia Manzetti z Itálie a Ignacio Astolfi ze Španělska. Pět sportovců se bude účastnit vzdělávacího programu. Jsou jimi Joana Schildknecht a Gilles Müller ze Švýcarska, Egor Shchibrik z Ruska, Alexander Housen z Belgie a Gaj Riossa ze Slovinska.
 
„Filozofií, která inspirovala vytvoření YRA, byla určitě podpora vznikajících talentů. I když musíme mít na paměti, že kromě technických dovedností jsou pro dobrý provoz našeho sportu zásadní i další aspekty. Nedostatek podpory, psychologické problémy, region původu. – Ti, kdo sídlí v decentralizovaných oblastech, mají méně příležitostí najít odpovídající zařízení a školení – a také finanční možnosti. To jsou principy, které nás vedly při letošním hodnocení,“ uvedla prezidentka Eleonora Ottaviani.
 
Emile Hendrix, člen výběrové komise od prvního ročníku, konstatoval: „Úroveň uchazečů rok od roku jasně roste. Výsledkem je, že být dobrý nestačí. Noví mladí jezdci mají velké cíle a chtějí pro ně tvrdě pracovat. My, jako pozorovatelé, hledáme ty kvality, které dělají rozdíly. Samozřejmě, talenty a cíle, ale také ambice, emoce a řízení jsou v dnešní době klíčové.“
 

Psali jsme: Nikdo z Čechů do YRA 2022 nebyl vybrán. Svobodová má však šanci za rok

 
„Především chci poděkovat těm, kteří programu věřili a podpořili ho. Skutečnost, že všechny národní federace, včetně těch velkých, usilují o zařazení svých mladých talentů do programu YRA, je skutečně důkazem platnosti projektu,“ potvrdil Otto Becker, který je člen sportovního týmu.
 
Viceprezident YRA Breido Graf zu Rantzau prohlásil: „Jsme potěšeni, že můžeme sledovat tolik jezdců YRA, kteří navštěvují významné mezinárodní akce s vynikajícími výsledky, ale především jsme potěšeni, že rostou na správné cestě z lidského hlediska.“
 
Tréninkovou skupinu pro rok 2022 bude koordinovat Jean Maurice Bonneau a tvoří ji: Jos Lansink, Franke Sloothaak, Marco Kutcher, Ben, Wim, Gerco Schröder a od letošního roku Rob Ehrens.
 
Foto: tisková zpráva Young Riders Academy
Zdroj: tisková zpráva Young Riders Academy



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE