reklama 11A

Trénink rozhodně není monotónní, pochvaluje si Portychová stáž v BWG

ikonka

Historicky druhá česká účastnice Young Riders Academy Linda Portychová je od začátku roku se svými koňmi v Nizozemí na stáži v BWG u bratrů Schröderových. „Každý den sbírám plno cenných zkušeností,“ prozradila v exkluzivním zápisníku pro Jezdci.cz.
28.01.2021 14:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12D

 
Mladá parkurová reprezentantka Linda Portychová je po Václavovi Staňkovi teprve druhou českou účastnicí Young Riders Academy. Přestože ročník 2020/2021 je zcela mimořádný, získala Linda již celou řadu cenných zkušeností.
 
„Tento rok je i pro průběh Young Riders Academy velmi netradiční. Již výběr se lišil, jelikož se nekonal přímo v průběhu závodů a byl dvoudenní. Touto dobou předešlý ročníky končily, ale ten letošní je teprve na začátku. I proto se zástupci Young Riders Academy rozhodli vynechat ročník 2021 a věnovat se spíše minulým skupinám,“ říká Linda Portychová.
 
Další vzdělávací prezentace proběhnou ve Francii až koncem dubna, jelikož jejich průběh současná situace neumožňuje. „Hned začátkem ledna jsem se svými čtyřmi koňmi díky Young Riders Academy přemístila na stáž do holandského Tubbergenu do BWG stájí, které vlastní Ben, Wim a Gerco Schröderovi. První dny jsme se navzájem seznamovali a všichni tři sledovali jak moje ježdění, tak moje koně při přiježďování, kavaletové práci a skákání,“ vypráví Linda.
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Linda Portychová: Během úvodní YRA nás učili, jak se poprat se stresem

 
Druhý týden se již naplno pustili do práce s každým koněm tak, jak to potřeboval a kde byla jeho slabina. „U všech koní mi pomáhají s přiježděností a rychlejšími reakcemi, co se týče shromáždění a vnímání pomůcek. S každým koněm pracujeme jinak, i když třeba používáme stejné kavaletové cvičení, takže trénink rozhodně není monotónní. Měla jsem tu možnost si sednout i na pár jejich koní a skočit na nich parkur. Každý den začínáme před půl osmou, kdy se koně nakrmí a začíná se místovat. Kolem osmé přicházejí Ben, Wim a Gerco. Ben a Gerco stihnou většinou jednoho nebo dva koně odjezdit a Wim pomáhá zametat stáje a vymýšlí plán dne tak, aby všem vyhovoval,“ pokračuje Portychová.
 
Před devátou je stáj hotová a po společné kávě se začíná jezdit. „Během dopoledne na mě koukají ze sedla a pouze krátce komentují. Po poledni začínáme naplno s tréninky, které vede hlavně Ben, ale často se přijde podívat i Gerco a Wim. Moc mi jejich přístup v tréninku vyhovuje a už po druhém týdnu jsem na svých koních cítila změny a větší spokojenost. Moc si vážím i toho, že můžu všechny tři denně sledovat v sedle. Každý má trochu svůj způsob denního proježďování, ale chtějí všichni to stejné – aby koně byli dobře přijezdění a spokojení,“ dozvídáme se od Lindy.
 

PSALI JSME: Další úspěch pro ČR: Portychová byla vybrána do Young Riders Academy

 

Jednou týdně také jezdí skákat do okolních hal, kde stojí tréninkový parkur. Tam se hlavně pracuje více s mladými koňmi, kteří se tam jezdí tzv. okoukávat, aby při závodech byli klidnější a zkušenější. „Každý den tu sbírám plno cenných zkušeností nejen co se týče samotného ježdění, ale i okolo obchodování s koňmi a celkového managementu sportovních koní. Momentálně se naplno chystáme na španělskou Sunshine Tour, kam mi sehnali místa pro mé koně. Tam nejspíše strávíme pět týdnů, a pak bych se měla vrátit zpátky do jejich stáje a připojit se k nim i na začátek sezony v Holandsku,“ dodává Linda Portychová.
 
Cestu Lindy Portychové v Young Riders Academy budeme na webu Jezdci.cz nadále sledovat. Věříme, že stejně jako Václav Staněk je inspirací pro další mladé jezdce v České republice k osobním rozvoji a vzdělávání se. Ostatně, právě na těchto mladých jezdcích stojí budoucnost našeho sportu.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE