reklama 11A

Staněk popisuje závěr Young Riders Academy. Už brzy začne další ročník

ikonka

Historicky první český účastník Young Riders Academy Václav Staněk se koncem února zúčastnil posledního setkání ročníku 2019. Již za pár týdnů odstartuje výběr nových frekventantů a je tu opět šance, že by u toho mohl být některý z českých jezdců.
29.02.2020 09:44  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D

 
Poslední setkání Young Riders Academy výběru 2019 se konalo ve dnech 24. – 27. února ve Švýcarském Lausanne. „První den bylo na programu cvičení pro jezdce, které nám teoreticky představila a poté s námi cvičila irská fyzioterapeutka a jezdkyně Emma O´Dwyer, členka Young Riders Academy 2016. Já jsem měl již možnost slyšet její přednášku a cvičit s ní sestavu cviků pro jezdce během soustředění Young Riders Academy, které proběhlo na podzim ve Zduchovicích,“ popisuje Václav Staněk.
 
V úterý se účastnici přesunuli na první přednášku do Olympijského muzea v Lausanne, kde na je čekal veterinář Stephane Montavone, který již členům YRA přednášel v Luganu a v Ženevě. Tato přednáška byla zaměřena na aspekty, kterým musí kůň ve sportu čelit a jak zajistit to, aby zůstal co nejdéle zdravý a spokojený. 
 
„Po obědě a společném focení následovala přednáška ředitelky projektu Eleanory Octaviani, jež nám představila Mezinárodní klub parkurových jezdců, jeho historii a důležitost v komunikaci mezi parkurovými jezdci a FEI v dnešním světě. Klub byl založen v roce 1977, dnes je jeho prezidentem Kevin Staut a členy všichni jezdci z TOP 10. Klub úzce spolupracuje s Young Riders Academy. Dále nám Eleanora představila Evropskou jezdeckou federací, jejíž je členkou, a která založila mimo Young Riders Academy také letos nově vzniklou sérii poháru národů na úrovni CSIO3*, kterých by se měla Česká republika účastnit,“ uvádí Staněk.
 

PSALI JSME: Václav Staněk: Absolutně mi vyhovuje způsob tréninku Bena Schrödera

 
Další přednášku měl Alban Poudret, novinář zabývající se jezdeckým sportem a předseda organizačního výboru CSI5* v Ženevě. „Poradil nám, jak pracovat s médii, čemu se vyhnout, a na co je naopak dobré se zaměřit,“ zmiňuje jediný český účastník Young Riders Academy.
 
Poslední úterní lekci vedl Sven Holmberg, sportovní manažer projektu Young Riders Academy. Ten působil jako rozhodčí na olympijských hrách nebo na nedávném Světovém poháru v Göteborgu. Lekce byla zaměřená na představení práce stewarda a představení změn v pravidlech, například co se týče zákazu stahovacích kamaší, dvojitých nánosníků a ostrých ostruh z důvodu wellfare koně a také toho, jak vytvářet dobrý obraz našeho sportu pro veřejnost, tak aby v budoucnu bylo co nejméně takových situací jako na loňském parkurovém mistrovství Evropy, kdy protestující aktivistka vběhla do kolbiště a postavila se za trojskok, když právě startoval domácí jezdec Marc Houtzager.
 
„Ve středu nás čekala návštěva sídla FEI, kde jsme měli několik přednášek. První měl Francisco Lima, ředitel oddělení, které má ve FEI na starost komunikaci s veřejností. Další měla Victoria Ridborn, vedoucí IT oddělení, která nám velice podrobně a prakticky představila systém přihlášek na mezinárodní závody a na základě jakých kritérií jsou jezdci na jednotlivé závody přijímáni. Poslední přednášku týkající se dopingu měla náměstkyně právního ředitele FEI Aine Power. Představila nám koncept FEI čistého sportu a jejich tvrdých nekompromisních trestů u jakéhokoliv dopingového prohřešku, ať už jezdce, či koně. Při všech přednáškách jsme mohli klást otázky, čehož jsme hojně využívali, ale toto téma vzbudilo největší diskuzi, neboť většina z jezdců s takto přísnými tresty a suspendováním jezdů kvůli kontaminaci krmiva či minimálnímu množství takových látek, které nemají žádný vliv na výkon koně nesouhlasí. Stanovisko FEI v této věci je však pevné,“ podotýká Staněk.
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Jos Lansink: S koněm nelze bojovat násilím, jezdec musí být chytřejší

 
Na závěr návštěvy FEI měli mladí jezdci možnost prohlédnout si interaktivní muzeum, kde se na zdi nacházel i český plakát zvoucí na mezinárodní závody na Trojském ostrově v roce 1976. Na památku účastníci YRA dostali od FEI knihy o historii olympijských her, mistrovství světa 2014 a obrazovou knihu Rio 2016. „Odpoledne nás čekala návštěva olympijského muzea v Lausanne s komentovanou prohlídkou. Bylo nesmírně zajímavé a inspirující vidět historii olympijských her od jejích počátků až po současnost. Znovu jsem si uvědomil, co fantastického Český parkurový tým kvalifikací na olympijské hry dosáhl,“ říká Václav Staněk.
 
Následovaly závěrečné rozhovory a hodnocení účasti v Young Riders Academy.Ve čtvrtek všichni účastníci obdrželi diplomy o ukončení YRA, a členové plného programu navíc od sponzora unikátní hodinky Rolex s věnováním Young Riders Academy 2019 na zadní straně.
 
„Účast na setkáních Young Riders Academy pro mě byla nesmírně cenná a obohacující. Poznal jsem spoustu nových přátel a získal cenné kontakty v nejvyšších kruzích parkurového sportu. Ještě před sebou však mám tři měsíce tréninku ve stájí bratrů Schröderových v Holandsku,“ dodává Václav Staněk.
 
Výběr do Young Riders Academy 2020 bude probíhat za mírně změněných podmínek v pondělí 23. a úterý 24. března v nizozemském Peelbergenu. Výběr tentokrát nebude při závodech, ale Young Riders Academy si pronajala na tyto dva dny areál v Peelbergenu pro potřeby selekce. Každý účastník si přiveze dva koně, jednoho mladého a jednoho zkušenějšího. S mladým koněm bude komise první den hodnotit zejména drezurní práci a menší tréninkové skákání a se starším koněm budou mít účastníci za úkol překonat parkur 140 centimetrů na čas. Druhý den budou jezdci s mladým koněm skákat parkur úrovně dle standardu FEI dle věku koně a se starším soutěž 145 cm na čas. Součástí výběru budou samozřejmě i rozhovory s jezdci. Výběru se za Českou republiku budou účastnit Linda Portychová, Sofie Najmanová a Anna Heldová. 
 
Foto archiv Václava Staňka



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE