reklama 11C

Václav Staněk: Absolutně mi vyhovuje způsob tréninku Bena Schrödera

ikonka

Pětadvacetiletý Václav Staněk má v rámci Young Riders Academy za sebou první měsíc v BWG Stables v holandském městečku Tubbergen. Na místo dorazil se třemi koňmi, s nimiž se účastní tréninků, má však možnost sbírat zkušenosti i v sedle místních koní.
11.01.2020 11:57  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12D

Václav Staněk vyrazil i s jedním svým a dvěma koňmi ze stáje Czech Equestrian Team sbírat zkušenosti do stájí rodiny Schröder. Nově vybudované luxusní stáje s top vybavením pro trénink se nacházejí v blízkosti malebného holandského městečka Tubbergen v krásné krajině, kde dříve hospodařili rodiče bratrů Schröderových. Je zde k dispozici 45 prostorných boxů, mycí boxy, solária, sedlovny, klubovna, lonžovací kruh, hala a dvě venkovní jízdárny, jedna o rozměrech 40 krát 70 metrů, druhá o rozměrech 80 krát 90 metrů, kde Schröderovi pořádají mezinárodní závody až do úrovně CSI3*. Podle slov Václava Staňka výborné místo pro trénink nedělá jen luxusní zázemí, ale především lidé, kteří zde pracují. "Je zde výborný kolektiv a přátelská atmosféra ve stáji, takovou jsem předtím nikde nezažil," říká.
 
"Přivezl jsem na trénink tři koně, svého jedenáctiletého valacha Codroipa a díky podpoře Czech Equestrian Teamu i další dva koně, šestiletého Don de la Baie a dvanáctiletého Idario van het Netehof. Mám možnost také jezdit koně v majetku BWG Stables nebo lidí, s nimiž BWG spolupracuje. Sbírám zkušenosti na zkušených koních, ale rozvíjím i potenciál mladých koní."
 
Václav Staněk je nadšený z přístupu ke koním během tréninku. Ben klade důraz na přirozenost koně, vyžaduje "mít ho před sebou", aby dobře reagoval na holeň. Je potřeba se vyvarovat hrubé síly. "Při skákání mě nechává jezdit mým stylem a opravuje drobné chyby tak, aby celkový dojem působil co nejjednodušeji. Wim i Gerco, oba dva olympijští jezdci, si všímají mého způsobu ježdění v denní drezurní práci, a případně mi dávají tipy, co by šlo dělat lépe, a jak toho docílit." Zajímavostí je, že Wim je trenérem japonského národního týmu, který bude startovat na Olympijských hrách v Tokiu. "Sledovat je denně při práci s jejich koňmi a mít možnost jim klást otázky ohledně ježdění považuji za výbornou příležitost. Myslím, že tato stáj pro mě byla vzhledem k mému způsobu ježdění a Benovu způsobu tréninku nejlepší volbou."
 
Václav Staněk již s Benem absolvoval závody CSI2* Peelbergen, kde startoval s koněm Idario van het Netehof. Dále ho čekají závody s mladými koňmi za účelem získání zkušeností. Se staršími koňmi se budou soustředit na trénink doma.
 
"Je to velmi dobré místo pro trénink. Jsem rád, že zde můžu strávit půl roku v rámci tréninkového programu Young Riders Academy."
 
Jak vypadá běžný den Václava Staňka v BWG Stables?
 
"Můj den začíná v 7:30, kdy se ve stáji krmí, pak všichni společně místujeme boxy. Pracují opravdu všichni, i jezdci, kteří jezdí T parkury. V 8:30 přicházejí do stáje Ben, Wim a Gerco Schröderovi. Pomáhají se zametáním a úklidem stáje. Pak se sejdeme všichni společně na ranní kávu. Kolem deváté hodiny začínám jezdit prvního koně. Denně jich odjezdím pět až šest. Jednoho svého, dva koně z Czech Equestrian Teamu a další koně z BWG Stables. Odpoledne také pomáhám Benovi při tréninku jeho koní. Práce ve stáji končí v 17:00."
 
Foto archiv Václava Staňka




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE