reklama 11D

Pomoc pro koně na Ukrajině: Jsme vděční, říká generální tajemník ВФКС

ikonka

25. února byla založena facebooková skupina Pomoc pro koně na Ukrajině. Připojilo se k ní již přes 7000 uživatelů. V pondělí za všechny veřejně vyjádřil poděkování generální tajemník Ukrajinské jezdecké federace ВФКС Mykhaylo Parkhomchuk.
28.02.2022 11:50  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B
 
Prostřednictvím facebookové skupiny Pomoc pro koně na Ukrajině se dobrovolníci snaží pomáhat s přesunem koní z této válkou postižené země. 
 
Z publikovaných informací vyplývá, že jediným hraničním přechodem, který je otevřen pro koně a další zemědělská zvířata, je Korczowa – Krakowiec. „Je to jediná možnost, kterou máme oficiální potvrzenou. Požadovanými doklady jsou: pas, zdravotní průkaz s testy (krev, očkování), čip nebo označení chovu (pravděpodobně bude možné koně očipovat na místě). Pokud zvíře nemá zdravotní průkaz, musí absolvovat 21denní karanténu v městském středisku,“ uvedla Monika Majcherczyk s tím, že informace je oficiálně potvrzena na Okresní veterinární inspekci v pondělí 28. února.
 
Na zmíněných stránkách se vyjádřil také generální tajemník Ukrajinské jezdecké federace ВФКС Mykhaylo Parkhomchuk (Michail Antonovič Parkhomčuk). „Jménem všech ukrajinských jezdců chci vyjádřit upřímnou vděčnost za vaši podporu a pomoc. V tuto dobu jsem v Belgii a věnuji se otevření charitativního fondu na pomoc ukrajinské koňské komunitě. Včera jsem měl rozhovor s prezidentem FEI Ingmarem De Vosem. Slíbil pomoc celé naší společnosti. Zítra jedu na Ukrajinu s humanitárním nákladem. Cestou zpět evakuuji pár koní do Polska,“ uvedl.
 

Psali jsme: Záchrana stovek koní v Řecku. Požáry přišly rychle a nebývale razantně

 
Zároveň připomněl, že je pouze jeden hraniční přechod, na kterém je povolena přeprava koní do Evropské unie. Každému koni musí být vystaveno veterinární osvědčení, pro jehož získání musí být provedeny krevní testy a očkování. Kromě veterinárních dokladů musí koně projít i celní kontrolou. „Je to spousta byrokracie. Myslím, že pro dnešek se nic nezměnilo. Budu na hranicích a budu vést jednání s polskou veterinární službou o možnosti zjednodušení postupu při přejezdu koní z humanitárních důvodů. Na ukrajinské straně nebudou problémy s překročením hranic,“ píše Mykhaylo Parkhomchuk. 
 
Připomněl také, že Ukrajinu nesmí opustit ukrajinští muži. Koně tak mohou převážet buďto ženy nebo cizinci. Snaží se také dojednat spolupráci s majiteli klubu, kde je pravidelná zastávka při převozu koní do Evropy z Ukrajiny či zpět. „Doufám, že do konce týdne budeme přesně vědět, jak postupovat. Nechť nám všem Bůh pomáhá,“ dodal.
 

Slavní hřebci uvízli na Ukrajině. Pomoci chtějí i v Motěšicích

Kvůli ruské invazi na Ukrajině uvízli jen 150 kilometrů od Kyjeva dva světově proslulí hřebci. Comme il Faut a Cornet Obolensky. Anna Nyström ve svém příspěvku na webu Hippson.se uvedla, že hovořila s Bernim Wickenbrockem, který je spolumajitelem hřebce Comme il Faut. „To, co se teď děje na Ukrajině, je naprosto hrozné. Minulý týden jsme se pokusili dostat koně Comme il Faut a Cornet Obolensky z Ukrajiny, ale bohužel už bylo pozdě. Nyní nikdo ze země nejezdí. Samozřejmě jsme v úzkém kontaktu s hřebčínem Zhaschkow, kde hřebci stojí. Je tam asi stovka koní. Nemůžeme bohužel teď dělat nic, jen litovat všech těch hrozných věcí, které se dějí,“ řekl Berni Wickenbrock pro Hippson.se.
 
Pomoci jsou připraveni i ve slovenském hřebčíně Motěšice. „Ponúkame pomoc ukrajinským jazdcom a ich koňom, trénerom a rozhodcom, ktorí by kvôli následkom vojnového konfliktu boli nútení opustiť svoju krajinu. Ponúkame im ubytovanie, stravu, ustajnenie pre kone, aj prácu. Medzinárodné preteky boli v našom žrebčíne vždy udalosťou, kde jediná prirodzená rivalita bola v športových výkonoch. Skutočná vojna nemá víťazov, len porazených,“ napsali zástupci Žrebčína Motěšice na sociálních sítích již ve čtvrtek 24. února. „Máme na oboch stranách konfliktu priateľov. Obyčajných ľudí, športovcov. Veľmi s Vami súcitime a ponúkame pomocnú ruku tým, ktorí to v tejto chvíli najviac potrebujú,“ doplnili.
 
Zdroj: Hippson, EFU, Žrebčín Motěšice
Ilustrační foto: Josef Malinovský



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE