reklama 11D

Mezi čtyř a pětihvězdovými parkury je propast, popisuje Jack Whitaker

ikonka

Ještě mu není ani jednadvacet let a dokáže vyhrávat na pětihvězdových mítincích. Při nedávném finále Světového poháru v Lipsku sahal po medaili. Zástupce nastupující skokové generace Jack Whitaker popisuje svou cestu na vrchol.
30.04.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Ve Velké Británii dozrává silná parkurová generace. Hned několik jezdců narozených na přelomu milénia se úspěšně prezentuje při mezinárodních závodech. Jedním z nich je Jack Whitaker, který nezapře své geny. Je totiž příslušníkem jezdecké dynastie Whitakerů.
 
Otcem Jacka je Michael Whitaker, pětinásobný olympijský účastník, stříbrný z her v Los Angeles, čtyřnásobný mistr Evropy a držitel mnoha cenných kovů z šampionátů FEI. Jeho strýc je legenda v sedle Jack Whitaker. V rodině jezdí nebo chovají koně snad úplně všichni. S tímto „původem“ ani nejde utéct k jinému odvětví. 
 
Jack se narodil v roce 2001 a je jedním ze tří sourozenců, má sestry Molly a Kate. „První vzpomínku mám na malinkého shetlandského poníka jménem Sotty. Pozvolna závodit jsem začal asi v osmi nebo devíti letech a na velké koně jsem přešel ve dvanácti,“ vzpomíná Jack s tím, že rodiče ho nikdy k ničemu netlačili.
 
 

Raketový nástup

Jen od roku 2015 nasbíral Jack slušnou kolekci medailí na evropských šampionátech pro jezdce v mládežnických kategoriích. Má jich celkem sedm. Z mistrovství Evropy pony 2015, jež se konalo v Malmö, má zlato ze soutěže týmů. O rok později vyhrál v Aarhusu individuální soutěž a s družstvem získal bronz.
 
V roce 2017 se účastnil šampionátu juniorů v Šamoríně a byl součástí týmu, který byl druhý. Totéž si zopakoval i o rok později ve Fontainebleau. V sezoně 2021 si pak odvezl dvě medaile z mistrovství Evropy mladých jezdců z portugalské Vilamoury. Stal se vicemistrem mezi jednotlivci, družstvo obsadilo třetí příčku.
 
V témže roce, kdy závodil v Portugalsku mezi mladými jezdci a kdy teprve na podzim oslavil dvacáté narozeniny, dokázal vyhrát svůj první parkur na pětihvězdových závodech. Bylo to v dubnu při mítinku CSI5* s´Hertogenbosch. V sedle klisny Scenlethy porazil v rozeskakování soutěže do 155 centimetrů Audi Prize takové soupeře jako Scotta Brashe, Kenta Farringtona, Steva Guerdata či Kevina Stauta. „Miluji takové závody. I bez obecenstva cítíte hned jinou atmosféru, to přidává celé soutěži napětí,“ nechal se slyšet tehdy mladý Brit, který si jeden ze svých cílů splnil před prázdnými tribunami kvůli pandemickým opatřením, která panovala na jaře 2021. 
 

Čtěte také: O tomto klukovi hodně uslyšíme. Brit Harry Charles poráží světová esa

 
V s´Hertogenbosch také absolvoval první Rolex Grand Prix. „Závodit ve Velké ceně v Rolex Grand Slamu byla vážně velká věc. Je to něco, o čem sním celý život, a proto mi přišlo, že tam prostě mám být,“ nenechal se Jack rozhodit zvučnými jmény ve startovní listině.
 
Ne každý zažije tak rychlý vstup do nejvyšších soutěží. „Nemyslím si, že postup mezi kategoriemi je možné urychlit. Je štěstí, když to tak někdo má. Pro mě to bylo snadné od poníků přes juniory po mladé jezdce. To je zhruba dvouhvězdová úroveň. Poskočit pak k CSI3* už bylo složitější. Další velký krok je do čtyř hvězd. A mezi čtyř a pětihvězdovými mítinky je propastný rozdíl,“ líčí jezdec.
 
 

Přísun špičkových koní

Obrovskou výhodou Jacka, stejně jako jeho sourozenců i bratranců a sestřenic, jsou možnosti, které jim skýtá zázemí široké rodiny Whitakerů. Jackova základna je na farmě otce Michaela. V jeho stájích je mimořádný výběr koní. 
 
Výše jmenovaná hanoverská klisna Scenletha patřila k největším Jackovým oporám. S ní uspěl na evropském šampionátu mladých jezdců 2021, s ní vyhrál první pětihvězdovou soutěž, s ní absolvoval první Poháru národů pod britskou vlajkou. V sezoně 2022 už s vrankou závodí Jackova krajanka Sophie Evans.
 
Jack má k dispozici i další výborné koně. Michael mu půjčil třeba bělouše Valmy de La Lande, s kterým sám úspěšně skákal na pětihvězdových mítincích včetně Global Champions. „Takto to mezi námi funguje. Kdo potřebuje koně, má ho! Poslední dobou táta méně závodil na nejvyšší obtížnosti, a když jsem jel na takové závody já, byl tak hodný, že mi ho půjčil. Ale jsem si jistý, že ho bude chtít zpátky,“ směje se Jack.
 
Mladý Brit s ním zabodoval začátkem dubna 2022 ve finále Světového poháru v Lipsku. V těžké prověrce čítající tři soutěže o čtyřech kolech dovezl celkem devět trestných bodů a vešel se do top 5.
 
Otec a syn připravují i mladé koně. Je to ovšem především Michael, který do tréninku vkládá své dlouholeté zkušenosti. Nadějná je desetiletá holandská klisna Haya Loma N. „Táta jí dotáhl od remonty do úrovně 145 centimetrů, zdá se, že bude jedna z nejlepších,“ popisuje Jack, který je však už dávno platným členem týmu. „Dá se říct, že u nás tak trochu všichni jezdí všechny koně. Myslím, že to je dobrý systém. Z některých koní určitě něco bude. Náš domov je skvělé místo pro život,“ říká Jack. 
 
Zdroj: FEI, Horse and Hound, World Of Show Jumping
 
Foto: Leanjo de Koster / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.czinternetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

Související informace

Stáhl se, když bratr začal stoupat. Jens Fredricson ovšem pořád umí
Speciální přístup se vyplácí. Kam vstoupí, tam Dalera drtí konkurenci
O tomto klukovi hodně uslyšíme. Brit Harry Charles poráží světová esa
Do chovu neprošel, Kühner mu však věřil. Dnes je Blue elitním skokanem
Jedlík, který porážel svět. Pro pomazlení by Cortes C udělal cokoliv
Nevyzpytatelný kůň do Grand Prix. Emiliovi koluje v těle arabská krev
Rozloučil se Verdi. Kůň, který plnil klukovské sny a nikdy nezklamal
Mašina King Edward. Jak se z rodinného koníka stal olympijský šampion
Neukázněný, ale nadějný. Dujardin se do ryzáka Gia okamžitě zbláznila
Němka Julia Krajewski ztratila dva výborné koně. A potom přišla Mandy
Kůň budoucnosti. Zabijácká královna umí zašlápnout konkurenci do země
Dubbeldam opouštěl arénu v Riu v slzách. Myslel, že Zenith bude prodán
Steffen Peters: Když přestanu škrábat, Mopsie ví, že máme jít kupředu
Okamžik, který trval věčně. Ryzák Huaso drží rekord ve skoku vysokém
Když se loučil hřebec Taloubet, hala v Lipsku se otřásala v základech
Uhynul Tinka´s Boy. Vděčím mu opravdu za hodně, vzpomíná Markus Fuchs
Iva Eisermannová: Arot přišel z pětiboje. V boxu lítal nebo hodinařil
Whitakerův životní kůň. Šampion Mon Santa se s malými parkury nepáral
První koňský milionář. Neexistoval skok, který by Milton nepřekonal
John, Michael, Robert či William. Rodina Whitakerů má parkur v genech
NEPŘEHLÉDNĚTE