reklama 11D

Itot du Chateau: Malý velký kůň překonával překážky ve sportu i životě

ikonka

Menší vzrůstem, velký bojovností. Itot du Chateau na kolbištích oplýval velkou silou, zároveň lehkostí a pružností. Dosáhl mnoha vítězství, přitom jeho kariéra mohla skončit dřív, než začala. Z hrozivé nehody ve třech letech mu zbyly ošklivé jizvy.
13.02.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

V lednu 2023 oznámila špičková parkurová jezdkyně Edwina Tops-Alexander, že založila nadaci, která má podporovat hiporehabilitaci fyzicky i psychicky postižených. Nazvala ji ITOT Foundation. Inspirací jí byl ryzák Itot du Chateau, s nímž vyhrála řadu těžkých soutěží. Po kom jiném pojmenovat takový projekt, než po koni, který byl přes svůj malý vzrůst velkým bojovníkem.
 
Francouzský jezdecký kůň Itot du Chateau se narodil v roce 1996 u chovatele M. Jeana Grandjeana. Otcem ryzáka byl Le Tot de Semilly, otcem matky byl hřebec Galoubet A. 
 
Valach svou kariéru málem vůbec nezačal. Ve třech letech utekl z výběhu a srazilo ho auto. Utrpěl těžká zranění a celý život pak měl jizvy na hlavě a na plecích. Naštěstí přežil a zotavil se natolik, že tato nehoda jeho další účinkování ve sportu neohrozila. Kvůli dlouhé rekonvalescenci ho začal připravovat francouzský jezdec Michel Hecart až jako šestiletého. 
 
Záhy si ho všimla Edwina Tops-Alexander. Australská jezdkyně, která žije v Nizozemsku s olympionikem Janem Topsem, ryzáka nakonec dostala jako dárek. „Slavili jsme Nový rok v Sydney a Jan mi řekl, že má pro mě překvapení. To překvapení byl Itot. Viděli jsme ho na mnoha závodech, ale nikdy nebyl na prodej. Okamžitě, jak to šlo, tak ho pro mě koupil. Nikdy nevíte předem, jak úspěšný kůň bude, ale tohle bylo prostě magické. Nemohla jsem se dočkat, až se vrátím do Evropy, abych Itota viděla. A jakmile jsem za ním dorazila a sedla jsem si na něj, všechno do sebe přesně zapadlo,“ zavzpomínala Australanka na začátek společné cesty.
 
 

Olympijská dvojice

Edwina je nejúspěšnější reprezentantkou své země, rukama jí prošlo mnoho vynikajících koní, ale Itot zvaný Toti byl tím, jehož označila za životního koně. 
 
Absolvovali spolu dvakrát olympijské hry. V roce 2008 v Číně byli v top 10 v individuálním pořadí. Vyhráli spolu řadu nejobtížnějších Velkých cen, třeba v rámci CSI5* v Bruselu, Valkenswaardu, Chantilly, Cannes nebo Dauhá. První místo zapsali při Světovém poháru 2008 v londýnské Olympii. Edwina díky Totimu dvakrát ovládla celoroční bodování seriálu Global Champions Tour, a to v letech 2011 a 2012. 
 
Bodovali i v Rolex Grand Slamu. V roce 2008 byli druzí v Grand Prix v Cáchách. Dalších pětihvězdových Grand Prix a soutěží Světového poháru, v nichž tato dvojice dosáhla na umístění v nejlepší trojici, je celá řada, ať to bylo v Lipsku, Veroně, s´Hertogenbosch nebo Hamburku.
 

Tvrdohlavý prcek

Itot du Chateau příliš nevyrostl, měří 157 centimetrů. Hendikep to ale nebyl, vzhledem k tomu, s jakou houževnatostí se pohyboval po parkurech. „Oproti jiným parkurovým koním je malý, ale je to prostě výjimečné zvíře. Má velké srdce, je velmi silný, svalnatý a pružný. Na to, že není velký, má hodně cvalu, skáče lehce. Navíc je chytrý a zná svou práci,“ vyjmenovala Edwina přednosti valacha v rozhovoru pro australský server Equestrianlife. „Je ale také trošku dotěrný, panovačný a tvrdohlavý,“ doplnila jezdkyně.
 
Velkou vášní Itota je jídlo. Edwina i ošetřovatelka ryzáka musely v době aktivní sportovní kariéry dobře promýšlet jeho režim. „Velmi snadno přibere. Vážíme ho každý týden. Ideální váha je kolem 500 kilo. Itot netrpí žádným stresem na závodech, rád a velmi snadno cestuje. Takže na rozdíl od jiných koní při závodech váhu neztrácí. Třeba z olympiády v Číně se vrátil o deset kilo těžší,“ líčila Edwina v jednom z rozhovorů jeho povahu.
 
Ryzák je také velmi konzervativní. Většina všedních záležitostí se od doby jeho příchodu do stájí Jana Topse nezměnila. Má stále stejného kováře, veterináře, ošetřuje ho stejný člověk. Od šesti let měl stejné sedlo, a dokonce udidlo používala Edwina totéž, co používal její předchůdce Hecart. „Je docela plachý před cizími lidmi. Je rád obklopený těmi, které zná. Když přijde někdo nový, stojí namáčknutý v rohu boxu,“ uvedla také Australanka.
 
Itot se rozloučil oficiálně s kariérou v roce 2014 během mítinku Global Champions v Paříži. „Bylo mi ctí ho ty roky jezdit. Od prvního dne jsem z něj měla výborný pocit, ale nikdy bych nevěřila, že dojdeme tak daleko. Je to vzácné zvíře s úžasnými vlastnostmi, hbitostí a vytrvalostí. Nikdy se nevzdává,“ uvedla tehdy na jeho adresu Edwina.
 
Zdroj: FEI, Horsetelex, Equestrianlife, The Chrono of the Horse
 
Foto: Sportfot, Thiery Billet / LGCT



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE