reklama 11C

Equinews: Kratochvíl čaroval v Lysé, klusáckou Chuchli ovládli Němci

ikonka

Jan Kratochvíl zvítězil posedmé za sebou v Prvomájové steeplechase. Německý triumf v Chuchle Areně Praha. Robert Pletschacher ovládl oba vrcholy klusácké neděle. Legendární Bahňák v Tlumačově znovu ožil po 24 letech vozatajskými závody.
05.08.2020 08:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony každý týden zpravodajský pořad Equinews, který vysílají mj. také kanál Sport 5 a Televize Seznam. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Forever Dry překvapil v Lysé, Prvomájovou opět vyhrál Kratochvíl

Prvomájová steeplechase je pojem, který na závodiště Lysá nad Labem každoročně láká množství diváků z celé republiky. Tradice jednoho z nejpopulárnějších překážkových dostihů sahá až do roku 1961 a nezastavila ho ani pandemie covidu-19.
 
Letošní mimořádná situace si vynutila pouze termínový posun, a tak se Prvomájová steeplechase tentokrát běžela za tropických teplot v sobotu 1. srpna. Posledních šest ročníků ovládli trenér Josef Váňa a žokej Jan Kratochvíl. Ten se tentokrát vyhoupl na pětiletého bělouše Forever Dry, který až do soboty čekal na své první překážkové vítězství a vůbec poprvé měřil síly se špičkovými soupeři.
 
Sázkovým favoritem byl jiný svěřenec Josefa Váni, vítěz Úvodní cross country Koroka Dusigrosz, hodně příznivců měli i výbornou formou disponující Sztorm nebo další z místních specialistů Peintre Elusif.
 
Po startu se nikomu příliš nechtělo dopředu, a iniciativy se nakonec chopil Marcel Novák na třináctiletém veteránovi Paretovi. V pomalém tempu prakticky nedocházelo ke skokanským chybám. Až na Irské lavici se výrazně opozdil Dusigrosz a klesl na chvost pole. Před zahrádkami byl zadržen Larizano a do rozhodující fáze dostihu tak mířila jen šestice koní. To už byl ve vedení Sztorm a Marek Stromský se na protilehlé rovině pokusil jít do trháku. Svěřenec Grega Wroblewského ze stáje Nýznerov směřoval k reparátu za těsné druhé místo v červencovém Memoriálu Evy Palyzové, ale to už byl připraven i Jan Kratochvíl v sedle Foreve Drye a ve vnitřní stopě se snažil zrychlit i Peintre Elusif.
 
V cílové rovině se zúžil souboj o vítězství na dvojici koní na vnější straně dráhy. Jedenáctiletý Sztorm sice podal další velký výkon, ale více sil měl jeho o šest let mladší soupeř. Forever Dry o krk zvítězil, o dalších 2 1/4 délky zpět doběhl třetí Peintre Elusif.
 
Stáj Statek Blata Český Ráj završila v Lysé nad Labem cenné double, neboť o měsíc dříve získala s Aeneasem i druhý zdejší překážkový vrchol Memoriál Evy Palyzové. Trenér Josef Váňa se radoval už po čtrnácté a Jan Kratochvíl zaznamenal sedmé vítězství za sebou, což v dostihovém kontextu kandiduje na zápis do knihy rekordů. Od roku 2014 se totiž v Prvomájové steeplechase neprosadil žádný jiný jezdec.
 
Žokej Josef Bartoš si zklamání s Dusigroszem vynahradil vítězstvím v rámcovém programu. V Proutěných překážkách Nutrihorse na 3200 metrů zvítězil prakticky start - cíl se sedmiletým Skyline Runnerem.
 
V posledním oblouku se přitom zdálo, že hnědák z tréninku Lenky Horákové podlehne velkému náporu favorita Res Judicaty. Bartoš však opět zmobilizoval síly svého koně a v cíli byl po tuhém boji o krátkou hlavu první. Solidní překážkový debut předvedl třetí Angkor Wat. 
 
Vedoucí muž průběžné rovinové statistiky Tomáš Lukášek startoval v Lysé nad Labem pouze jednou. Zato však na horkém favoritovi Bob Heartovi, který v trojkové Ceně společnosti Conseq na 1700 metrů dominoval rozdílem třídy. Dlouhých sedm délek za svěřencem Heleny Vocáskové v barvách stáje 3 hearts se bojovalo o druhé místo. Ukořistila ho Mequinenza před Facts And Figures a Carmellou.
 
Foto: Pavla Pechmanová
 

Německá radost v Chuchli. Oba klusácké vrcholy vyhrál Pletschacher

Cena primátora hlavního města Prahy byla v neděli 2. srpna vrcholem klusáckého mítinku v Chuchle Areně Praha, který měl opět mezinárodní účast. Do Prahy přicestoval se svými svěřenci německý jezdec a trenér Robert Pletschacher.
 
V hlavním dostihu na 1670 metrů poslal Pletschacher hned po start dopředu pětiletého valacha Windhunda a udal svižné tempo. Domácí favorité Gaudi Boko a Kyza Deux Skree se drželi na dalších pozicích, ale letos v Praze již jednou vítězný Windhund měl na špici dostatek klidu.
 
Do cílové roviny točil se zhruba délkovým náskokem a v dramatickém finiši odolal velkému náporu Kyzy Deux Skree. Windhund zvítězil po boji o půl délky, třetí doběhl Uran Kosmos a až čtvrtý Gaudi Boko. Vítěz běhající v barvách majitele Andrease Hubera vyklusal kilometrový čas 1:14,6.
 
Robert Pletschacher se radoval z úspěchu i v dalším dílu seriálu pro francouzské klusáky, Ceně televize Praha TV na 2180 metrů. S pětiletou hnědkou Farvala Ace ze stáje Gesvea, která běhala v Česku už loni a v květnu zaběhla osobní rekord v Berlíně, dominoval zadrženě o 14 délek.
 
Podobně suverénně získala druhé místo favoritka Get A Life, kterou dělilo dalších 19 délek od Havany Misi. Kilometrový čas Farvaly Ace byl 1:17,2.
 

Sedlinská, Soukup a Nesvačil senior úspěšní na Bahňáku v Tlumačově

Zemský hřebčinec Tlumačov uspořádal na přelomu července a srpna vozatajské závody na nově zrenovovaném závodišti Bahňák, kam se jezdecké akce vrátily po dlouhých čtyřiadvaceti letech. Premiérový mítink přilákal na pět desítek spřežení.
 
V kategorii jednospřeží se dařilo Markétě Sedlinské, která kromě úvodní drezury vyhrála i sobotní maraton a v závěrečném parkuru si i přes dvě chyby vedoucí pozici udržela. Mezi kužely předvedl nejlepší jízdu Karel Nývlt. Ten skončil celkově druhý.
 
Ve dvojspřeží vyšel maraton nejlépe Jaroslavu Petřekovi, ale v drezuře ani v parkuru nepatřil mezi nejlepší účastníky. S konečným třetím místem tak nakonec musel být spokojen. Vyrovnané výkony podával Václav Coufalík, jenž byl v páteční i sobotní zkoušce druhý a nedělní parkur dokonce vyhrál. Celkově však skončil až za Alexandrem Soukupem, byť s těsným rozdílem 11 setin bodu. Soukup si vytvořil solidní náskok v drezuře, což pro něj bylo nakonec klíčové. 
 
V královské kategorii čtyřspřeží průběh závodů zas tak napínavý nebyl, neboť Jiří Nesvačil senior zvítězil způsobem start-cíl. Druhý za ním skončil Petr Novák, jehož celková ztráta byla v součtu přes čtyřicet bodů. Ještě o více jak dvacet bodů navrch nasbíral třetí Petr Vlašic. 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE