reklama 11D

Equinews: Parkurová špička v Chuchli. Kellnerová pátá v Grand Prix

ikonka

Chuchle Arena Praha hostila mezinárodní parkurové závody světové úrovně. Čeští jezdci byli úspěšní nejen v Poháru národů. Anna Kellnerová vybojovala krásné páté místo v nedělní Gran Prix. – V Šamoríně proběhlo poslední kolo Danube Summer Live.
25.08.2020 08:37  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony každý týden zpravodajský pořad Equinews, který vysílají mj. také kanál Sport 5 a Televize Seznam. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Olympijská kvalifikace v Chuchli. Češi byli stoprocentně úspěšní

Po dvanácti letech se v Praze uskutečnily mezinárodní parkurové závody kategorie CSIO, jejichž součástí je i týmová soutěž Pohár národů. Organizace se ujal Czech Equestrian Team ve spolupráci s Chuchle Arenou Praha. 
 
Celkem třináct týmů se postavilo na start páteční dvoukolové soutěže Poháru národů Trophy J&T BANKA, přičemž do druhého kola postupovalo osm nejlepších celků. Nejvýhodnější výchozí pozici měly čtyři týmy, které si po prvním kole zapsaly na své konto nulu: Rakousko, Itálie, Nizozemí a Irsko. Následoval je český celek, který v prvním kole inkasoval pouze jeden trestný bod. 
 
Druhé kolo však výrazně zamíchalo pořadím a prokázalo, že hodně dvojic ztratilo v prvním kole mnoho sil nejen vinou teplého počasí, ale i kvůli náročnosti kurzu. Družstva Itálie i Rakouska nakonec vypadla z elitní pětice, naopak na třetí místo se dostali Japonci, kteří postupovali do druhého kola jako poslední postoupivší s osmi trestnými body. 
 
Boj o první a druhé místo mezi Nizozemím a Irskem zůstával otevřený až do jízd posledních zástupců těchto týmů. Ir Anthony Condon však nezvládl zajet bezchybně a po jednom shození rozhodl o vítězství Holandska. Nizozemec Jur Vrieling tak vůbec nemusel nastoupit ke svému startu. 
 
Holandský tým zvítězil v součtu se čtyřmi trestnými body ve složení Bart Bles (Israel V/D Dennehoeve), Frank Schuttert (Lyonel D), Jeroen Dubbeldam (Oak Grove´s Carlyle) a Jur Vrieling (VDL Glasgow vh Merelsnest). Druhé místo získalo Irsko se součtem osmi trestných bodů. Tento tým reprezentovali Mark Mcauley (Jasco Vd Bisschop), Bertram Allen (Gun Power), Michael Duffy (Jeff Ten Halven) a Anthony Condon (Sfs Aristio). 
 
Český tým nakonec v druhém kole udržel konečné páté místo. Naději na medailovou příčku měl ještě před startem závěrečného jezdce Aleše Opatrného. Jím sedlaný Gentleman vh Veldhof se však zalekl při západu slunce stínů od skoků, čímž bylo po nadějích na lepší umístění. 
 
Český tým skončil s 18 trestnými body tedy pátý. Vedle Opatrného se o tento úspěch zasloužili Kamil Papoušek s Warnessem, Anna Kellnerová s klisnou Catch Me If You Can Old a Ondřej Zvára s Cento Lanem Arcus. Opěvovaným hrdinou byl především Kamil Papoušek, jelikož odstartoval přes bolestivé zranění v oblasti třísel, které se mu obnovilo krátce před soutěží. I tak dokázal první kolo překonat bez shození jediné překážky, pouze s jedním trestným bodem za překročení časového limitu.
 
Druhým vrcholem celého mítinku byla velmi kvalitně obsazená Grand Prix J&T BANKA. Pětadvacet procent účastníků postupovalo do druhého kola, přičemž dvanáct z nich bez trestných bodů, což slibovalo napínavý sport až do samotného konce. 
 
Předposlední startující Gudrun Patteet z Belgie hodně riskovala a s klisnou Sea Coast Kashmira Z dokončila ve skvělém čase 41,85 vteřiny. V tu chvíli to znamenalo téměř vteřinový náskok na Nizozemce Jura Vrielinga s hřebcem VDL Glasgow vh Merelsnest a čekalo se na poslední jízdu.
 
Na závěr vstupoval do arény německý zástupce Maurice Tebbel, který s hřebcem Don Diarado předvedl nejrychlejší první kolo. V druhém kole se snažil rychlou jízdu zopakovat, avšak na nejrychlejší nestačil. Čas 42,10 vteřiny zařadil úspěšného německého jezdce na druhé místo. 
 
Skvělý výkon podala také Anna Kellnerová, která s klisnou Catch Me If You Can Old jako jediná česká jezdkyně dokončila první kolo bez trestných bodů a postoupila dál. Ani v druhém kole Anička s Catchie nechybovala a jejich jízda s časem 45,49 vteřiny znamenala konečné páté místo.
 

Danube Summer Live je minulostí. Poslední kolo vyhrála Nina Pangeršič

Letní série Danube Summer Live ve slovenském Šamoríně vyvrcholila pátým kolem v druhé polovině srpna. Do rozeskakování Grand Prix Equistyle postoupilo sedm dvojic, ale jen jedna si dovezla i napodruhé do cíle nulu na bodovém kontě.
 
Jedinou českou reprezentantkou v rozeskakování Velké ceny v Šamoríně byla Sára Vingrálková, ale ta byla nakonec s Kas-Sinim DC pro dvojí neposlušnost vyloučena. 
 
Hned několik dalších účastníků závěrečné části soutěže opakovaně chybovalo, což ovšem nebyl případ Igora Šulka, který byl již tradičně papírovým favoritem. I tentokrát byl v sedle Gamblera ze všech rozeskakujících se nejrychlejší, ale neubránil se jedné chybě. Ta jej odsunula na třetí řádek výsledkové listiny. 
 
Druhý skončil o sedm sekund pomalejší Rakušan Franz Steinwandtner v sedle JCS Balou, jenž si pro změnu připsal dva trestné body za překročení stanoveného času. 
 
Z vítězství se nakonec radovala Nina Pangeršič s koněm Chamberlain. Jako jediná dokončila s nulovým skóre, když cílovou čáru protnula v čase 48,2 sekundy. 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE