reklama 11B

Equinews: Zariyannka klasickou vítězkou, v Pardubicích vládl Myška

ikonka

Hnědka Zariyannka s Radkem Koplíkem zvítězila v karlovarském Oaks a míří do Českého derby. Sedmiletý Lodgian Whistle zaskočil soupeře a dominoval ve třetí kvalifikaci na Velkou pardubickou. Podrobnosti nabízí další díl pořadu Equinews.
11.08.2020 10:34  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony každý týden zpravodajský pořad Equinews, který vysílají mj. také kanál Sport 5 a Televize Seznam. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Zariyannka – Vivienne Wells. Oaks nabídlo zajímavý souboj před derby

Závodiště v Karlových Varech hostilo v neděli 9. srpna vrchol své dostihové sezony. Vzhledem k termínovým přesunům kvůli pandemii se Oaks holdingu Rabbit běželo už jako třetí klasický dostih sezony a stalo se zastávkou na cestě k 100. Českému derby.
 
Jako sázkové favoritky odskakovaly dvě klisny s rozdílnými kariérami. Zatímco Barthesa patřila do špičky ročníku už jako dvouletá, Zariyannka zahájila kariéru až v polovině června a nastupovala teprve ke svému třetímu startu.
 
V rychlém úvodu se objevila na špici Fraga s žokejem Petrem Foretem, k níž se u mezníku 1600 metrů přidaly v Německu trénovaná Vivienne Wells a Barthesa.
 
Šampion německých žokejů Alexander Pietsch si před dostihem pečlivě prošel dráhu a volil s Vivienne Wells vnější stopu stranou od zbytku pole. V posledním oblouku si vypracoval náskok dvou délek a po zatočení do cílové roviny se chvíli zdálo, že si podél pískové dráhy jede pro vítězství.
 
To už ale spěchala z hloubi pole Zariyannka, kterou Radek Koplík 600 metrů před cílem energicky pobídl a bez problémů našel skulinu k útoku. 200 metrů před cílem se zúžil souboj o vítězství pouze na dvojici klisen a hnědka stáje Lokotrans Slovakia CZ nakonec porazila Vivienne Wells o 3/4 délky.
 
Třetí Faliraki ztrácela dalších osm délek. Úspěšnou bilanci českých odchovankyň v tropickém vedru dotvořila čtvrtá Loriana Of Jape, která byla původně uvedená pod čarou a do pole proklouzla díky škrtnuté soupeřce. Nejlepší z trojice klisen MUDr. Evy Nieslanikové Achird následovala na pátém místě.
 
Zariyannka debutovala v polovině června čtvrtým místem v Jarní ceně klisen, o dva týdny později finišovala druhá ve Velké jarní ceně. Svěřenkyně Zdena Koplíka nyní zamíří do Českého derby, které se běží 6. září v Chuchle Areně Praha. Stejný cíl má také Vivienne Wells.
 
Hrdinou rámcového programu byl ve velké pohodě jezdící žokej Tomáš Lukášek, který završil hattrick. Hned dvě z jeho tří vítězství se zrodila stylem start - cíl.
 
To nejcennější přišlo v Lázeňské míli, kde vyzrál na soupeře se sedmiletým Mormillem. Tmavý hnědák stáje Dr. Lischka - Jelen se postaral o svižné tempo, v oblouku odskočil o tři délky a ve finiši odolal náporu do sezony vstupujícího favorita Arcturuse a Manoamana. Čtvrtý doběhl Cape Freedom.
 
 
 

Ve třetí kvalifikaci zazářil Lodgian Whistle, Theophilos až čtvrtý

Vítězové Velké pardubické Theophilos a No Time To Lose byli v sobotu 8. srpna ozdobami třetí kvalifikace na Velkou pardubickou. Na dráze však tentokrát exceloval někdo úplně jiný – sedmiletý ryzák Lodgian Whistle s žokejem Jaroslavem Myškou.
 
Získal první dvě kvalifikace a do té třetí poslal hned dva vítěze Velké pardubické. Doběh sobotní Ceny firmy Chládek a Tintěra Pardubice, třetí kvalifikace na 130. Velkou pardubickou, však Josefu Váňovi příliš radosti neudělal.
 
Theophilos, Mazhilis ani No Time to Lose do boje o vítězství nezasáhli, v tropickém vedru se tentokrát radoval Jaroslav Myška na ryzákovi Lodgian Whistle.
 
Klíčem k výsledku se stalo velmi pomalé tempo. Po startu se nikomu ze sedmičlenného pole nechtělo dopředu. Na špici to vyneslo dvanáctiletého veterána Catch Lifea, ale běželo se tak pomalu, že hned na malém vodním příkopu došlo k několika škobrtnutím.
 
A byl to právě Myška v sedle vítěze loňské Ceny Labe, kdo za irskou lavicí převzal iniciativu a zajistil rychlejší a bezpečnější průběh. Za ním pracovali Catch Life, Theophilos a No Time To Lose, zatímco do sezony vstupující Talent cválal vzadu.
 
Favorit Theophilos vršil i ve svižnější druhé polovině 5800 metrů dlouhého dostihu skokanské chyby. Zaváhání na velkém vodním příkopu ještě Josef Bartoš ustál, ale další problém na předposledním steeplechase skoku ho připravil o šanci na lepší umístění. 
 
Lodgian Whistle měl i v cílové rovině dost sil na to, aby uhájil jisté vítězství o 2 3/4 délky. Jeden ze svých životních výsledků si připsal druhý Catch Life, v boji o třetí místo porazil Talent jedním tempem jdoucího Theophila. Pátý skončil Mazhilis, rekonvalescent No Time To Lose v závěru ztrácel a Jan Kratochvíl ho nechal pouze doběhnout do cíle.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE