reklama 11B

Kateřina Málková: Náš Bugatti mi připomíná společné okamžiky s taťkou

ikonka

Parkurová jezdkyně Kateřina Málková představila v rozhovoru svého životního koně, čtrnáctiletého G-Bugatti Dwerse Hagen. Tento valach je pro ni jedinečný zejména díky vzpomínkám na tatínka, s nímž se kvůli závažné nemoci musela předčasně rozloučit.
18.11.2020 11:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12B

Valach G-Bugatti Dwerse Hagen byl původně určený jako sportovní partner pro Ondřeje Málka, za svého životního koně ho ovšem považuje také jeho sestra Kateřina, která s ním absolvovala mistrovství Evropy juniorů v Arezzu a mladých jezdců v Šamoríně. Nyní se těší na společnou poslední sezonu v kategorii U25.
 
Kterého z koní vaší dosavadní jezdecké kariéry považujete za životního?
 
Mým životním koněm je určitě G-Bugatti Dwerse Hagen. Je to čtrnáctiletý valach, se kterým jsem si toho zažila už hrozně moc hezkého a doufám, že ještě hodně zažiju.
 
Odkud pochází?
 
Bugatti pochází z Belgie, my jsme ho ale koupili od Lukáše Zacha a jeho jezdcem byl tehdy Kamil Papoušek.
 
Vzpomenete si ještě, jaké bylo vaše první setkání?
 
Vzpomínám si, že jsem byla velice napnutá, jak bude Bugatti vůbec vypadat. Ťaťka ho totiž koupil bez toho, aby jsme ho před tím zkoušeli, nebo ho vůbec viděli. 
 
Bylo to tedy na základě nějakého doporučení?
 
Ano, samozřejmě. Proto pro něj musel jet taťka sám, nevěděl totiž, jestli nebude při cestě zpátky hodně naštvaný. Říkal ovšem, že když ho poprvé viděl, ulevilo se mu, protože vypadal jako inteligent. Taťka měl na koně oko.
 

ČTĚTET TAKÉ: L. Najmanová: Koně jsem dědila po sestře. La Frei je první opravdu můj

 

Byly společné začátky náročné?
 
Bugatti k nám přišel jako sedmiletý a byl to původně kůň pro bráchu jako náhrada za jeho zraněnou stájovou jedničku. Mně ho půjčil o rok déle jako osmiletého, abych si s ním zkusila vyjet kvalifikaci na mistroství Evropy juniorů, což se nakonec povedlo. Další sezonu jsem Bugiho vrátila bráchovi opět zpátky a ten se s ním zúčastnil mistroství Evropy mladých jezdců.
 
Dokázala byste popsat jeho povahu?
 
Je to velmi schopný kůň a velký srdcař, který rád spolupracuje s jezdcem. Nikdy nás v ničem nenechal.
 
Vybaví se vám nějaká společná vzpomínka, kterou byste ráda zmínila?
 
Vtipnou vzpomínku mám s Bugattim ze závodů z Linze. Tedy spíš ji měl můj taťka, který ho šel ráno povodit a aby mu malinko přilepšil, vzal ho na louku na chvíli popást. Když s ním šel stejnou trasu i druhý den, Bugatti věděl, že jde na louku a utekl. Zaměnil si tuto louku za domácí výběh. Taťka pak nejvíc řešil, jak mi to vysvětlí. Silných okamžiků s Bugim bylo víc. Vážím si všech krásných vzpomínek, které jsem díky němu mohla prožít se svým taťkou.
 
Koně a jezdectví jsou vášní celé vaší rodiny, je jistě příjemné vše prožívat se svými nejbližšími.
 
Narodila jsem se do koňské rodiny. Začalo to všechno u dědy, který koním věnoval celý svůj život. Taťka na to navázal a teď v tom pokračuji já s bráchou. Všechno co umím mě naučil právě taťka s dědou a dokud tu byli, tak mě podporovali. Jsem jim za to moc vděčná.
 
Kterých společných úspěchů s Bugattim si vážíte nejvíce?
 
Je to účast na mistrovství Evropy juniorů v Arezzu a mladých jezdců v Šamoríně. Vyhraný Pohár národů v Budapešti, druhé místo na mistroství České republiky, a pak všechny úspěšně absolvované mezinárodní závody.
 
Jaké máte společné plány do budoucna?
 
Ráda bych se s ním účastnila soutěží kategorie U25, ve které budu příští rok poslední sezónu. Byla bych ráda, kdybychom se zúčastnili i nějaké velké ceny. Doufám hlavně, že Bugattimu vydrží zdraví, aby alespoň nějaké plány vyšly.
 
Foto archiv Kateřiny Málkové



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE