reklama 11D

Miriam Záveská: Treisy byla mašina. Často jsem se domů vracela pěšky

ikonka

V rozhovoru popisuje jezdkyně Miriam Záveská klisnu Treisy, která pochází z vlastního chovu a s níž absolvovala své sportovní začátky. "Je velmi impulsivní a naprosto dokonale na ni sedí označení 'zrzavá kobyla', musela jsem si na ni chvíli zvykat."
08.11.2020 11:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
Treisy je dcerou hřebce Taarlo Kubišta, schopnou reprezentantkou disciplíny všestrannost a dnes již také zasloužilou matkou šesti hříbat. Svého času tvořila tato klisna sportovní dvojici s jezdkyní Miriam Záveskou. 
 
Za svou jezdeckou kariéru jste jezdila již slušnou řádku koní. Který z nich je pro vás nezapomenutelný?
 
Takových koní je určitě více, ale největší službu mi udělala klisna českého teplokrevníka Treisy. Absolvovala jsem na ní své začátky. Byl to můj první mladý kůň a zároveň první kůň, který mě vytáhl do vyššího sportu. Navíc je to klisna přímo z našeho chovu. Jejím otcem je Taarlo Kubišta.
 
Prozraďte, jaké byly vaše společné začátky. Obsedala jste ji?
 
Na začátku to bylo trochu divoké. Nebyla jsem úplně první člověk, který na ní seděl, ale začala jsem ji jezdit asi měsíc po obsednutí. To znamená, že uměla pod sedlem klusat, cválat, ale to bylo vše. Je velmi impulsivní a naprosto dokonale na ni sedí označení "zrzavá kobyla", musela jsem si na ni chvíli zvykat. Uměla být pěkně protivná, šklebila se, ve stádě se chovala dominantně. Byla to taková mašina, typicky jsem se v tomto období vracela domů pěšky, mnohokrát mě někde odložila. Naučila mě se pořádně držet a mít rychlé reakce. Ale na skákání byla super. Na cokoli jsem ji navedla, to skočila, prostě srdcařka. Zároveň měla super chody, ale v drezuře byla nevýhodou právě její impulsivnost. Přesto to byla super učitelka.
 

ČTĚTE TAKÉ: Simovski: Zero Waste je strašpytel. Trvalo dlouho, než jsme se sehráli

 
Jak dlouho jste ji jezdila?
 
Dlouho, přibližně do osmi let, pak měla nějaké zdravotní problémy, takže už nedávala vyšší sport. Udělala pak službu ještě mé sestře a následně šla do chovu. Dnes jí je dvacet čtyři let, a užívá si důchodu na pastvinách, kde se narodila. 
 
Kterých společných úspěchů si nejvíce vážíte?
 
Nejvíce asi medaile z mistrovství republiky junirů a mladých jezdců a také dokončení mých prvních závodu na úrovni tří hvězd.
 
Říkala jste, že je v chovu - jací jsou její potomci?
 
Její hříbata "zrzavou" povahu naštěstí nedědí, všechno jsou to mazlíci. Zatímco ona byla celou dobu opravdu speciální. Jakmile začala být hodná, věděli jsme, že se s ní něco děje. Nicméně sportovec byla perfektní.
 
Kolik dala hříbat?
 
Celkem šest. Já teď budu jezdit její poslední hříbě, klisnu Lenny, které budou na jaře čtyři roky, sestra má zase její pětiletou dceru.
 
Foto archiv Miriam Záveské



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE