reklama 11C

Simovski: Zero Waste je strašpytel. Trvalo dlouho, než jsme se sehráli

ikonka

Parkurový jezdec Dušan Simovski má za sebou angažmá u Aleše Opatrného a aktuálně sídlí i s jedním ze svých životních koní, valachem Zero Waste v Bukově u Ústí nad Labem. Zero nyní odpočívá po uplynulé sezoně a právě o něm jsme si s Dušanem povídali.
31.10.2020 06:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Jezdcem a majitelem valacha Zero Waste je parkurový jezdec Dušan Simovski a do České republiky byl importován z Německa. Dušan o něm prozradil, že umí být někdy poměrně nevyzpytatelný, přesto má však velké srdce a snaží se vždy podat co nejlepší výkon.
 
Kterého z koní vaší dosavadní kariéry byste označil za nezapomenutelného? 
 
Nezapomenutelného, to je těžké... Takových nezapomenutelných jsem měl čest jezdit několik. Když to vezmu od začátku, tak určitě klisna Lordina, se kterou jsem startoval poprvé na úrovni L až ST a běželi jsme své první mistrovství České republiky. Další nezapomenutelnou byla určitě klisna Trinity, s ní jsem startoval hlavně v soutěžích všestrannosti, a to až do úrovně dvou hvězd. Nelze zapomenout rovněž na výborného hřebce Canona, ten mě přenesl přes první Velkou cenu a první velké mistrovství. Ale ten pro mě doposud nejvíce nezapomenutelný je bezpochyby valach Zero Waste.
 
Odkud Zero Waste pochází a jaké byly vaše společné začátky?
 
Pochází z Německa, kde působil jako mladý plemeník v hřebčíně. Poté byl dovezen do Čech, kde jsem ho zakoupil. V Hořovicích získal přezdívku Špíček. Je velice specifický a citlivý a dlouho trvalo, než jsme se sehráli. Vlastně první dvě sezony jsme spíš tak trochu bloudili, až po nastoupení na angažmá k Aleši Opatrnému se vše ustálilo a my jsme začali podávat vyrovnanější výkony.
 
Čím je pro vás speciální právě on?
 
Není úplně jednoduchý na ježdění a každý den mě dokáže něčím překvapit. Jeho temperament a přirozená kondice jsou neskutečné, zároveň s jeho silou a citem ho dělají jedinečným. Má opravdu velké srdce. Snaží se vždy podat co nejlepší výkon i přesto, že ten nahoře to dost často kazí.
 

ČTĚTE TAKÉ: Anna Held: Na prvních závodech jsem z Cary spadla a zlomila si obratel

 

Můžete popsat jeho povahové rysy?
 
Tak to je dost těžké. Na ošetřování je dost protiva a při ježdění spíše strašpytel. Člověk nikdy neví, co od něj může čekat. Má období, kdy si člověk řekne, že je skoro rekreační kůň, a pak zase neví, jestli si ho nespletl ve stáji s nějakou remontou.
 
Kterých společných úspěchů si nejvíce vážíte?
 
Určitě všechny dobré parkury na úrovni ST a T, dále umístění v U25, účast ve finále U25, Velká cena Hradištko 2020, LR ve Wroclawi 2019 a Velká cena v Chuchle Arena Praha, kde to máme asi nejraději.
 
Na jaký společný zážitek jen tak nezapomenete? 
 
Bezpochyby vítězí zážitek z Hořovic, kdy jsem ho jako hodný páníček chtěl dát do paddocku, aby si taky trochu užil venku. Naštěstí znám jeho sebedestruktivní povahu, a tak byl obalen od hlavy až k patě. V paddocku vydržel celé dvě minuty a hned poté, co zaštěkal pes za plotem, se vyděsil k smrti. Rozhodl se vyskočit ven přes železnou ohradu, jenže uprostřed odrazu si to rozmyslel a zůstal viset jako na hrazdě. Naštěstí ohradu svařoval pan Opatrný, tudíž po chvilce houpání sváry povolily. No - na první pohled jsme všichni mysleli, že bude mít minimálně zlomenou nohu nebo bůhvíco, ale nakonec to naštěstí odnesl jen zablokovaný krk a měsíc závodní pauzy.
 
Co dělá Zero Waste nyní a co ho čeká v následující sezoně?
 
Zero se momentálně přestěhoval se mnou na nové působiště do Bukova u Ústí nad Labem, kde odpočívá před přípravou na nadcházející sezonu, v níž bychom měli pravidelně startovat na úrovni Velkých cen a CSI.
 
Foto Josef Malinovský a Zenon Kisza



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE