reklama 11C

Zourková: Nucená jezdecká pauza nás sblížila. Pracovali jsme ze země

ikonka

Drezurní jezdkyni Barboru Zourkovou čeká letos poslední rok v kategorii mladých jezdců. Se svým životním koněm Fénixem by se ráda letos účastnila mistrovství České republiky i mezinárodních závodů v Brně. Prozradila nám, co vše spolu doposud zažili.
30.07.2020 06:36  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Letos dvanáctiletý český valach Fénix je nezapomenutelným koněm a současným sportovním partnerem drezurní jezdkyně Barbory Zourkové. Mají za sebou společnou cestu od prvních závodních výjezdů až na mistrovství České republiky. Letos se chystají také na CDI v Brně.
 
Který z koní vaší dosavadní jezdecké kariéry je pro vás nezapomenutelným?
 
Životní kůň je pro mě rozhodně Fénix. Jedná se o dvanáctiletého valacha plemene český teplokrevník, otcem je známý Federweisser a matka je po Walzerkönig. Odchovaný je panem Petrem Vančurou. Rodiče mi ho koupili v roce 2012, když mu byly pouhé čtyři roky. Mně bylo v té době teprve třináct let, takže jsme si prošli naši cestu společně hezky od začátků.
 

ČTĚTE TAKÉ: Markéta Vášová: Leontýna nemá ráda přeskoky. Považuje je za zbytečné

 

Je stále u vás?
 
Ano. Fénixe pořád vlastníme. Plánuji si ho nechat a udělat mu hezký důchod za jeho celoživotní oddanost a bude to můj nejlepší parťák už napořád.
 
Jaké byly vaše společné začátky?
 
V té době, kdy jsme pro mě začali shánět koníka, jsem docházela do Stáje Piafa ve Vyškově, kde jsem trénovala s Ing. Janou Podrápskou, které jsem vděčná za své začátky. Měla jsem udělanou licenci a dívali jsme se po koni vhodném na hiporehabilitaci a jezdecké výcviky, protože měl být Fénix částečně využíván v Piafě pro jejich služby. Dále jsme chtěli, abych s ním mohla chodit drezurní závody stupně Z a L. Na to, že byl Fenďa tak mladý, byl pro mě už od začátku vždy dobrým učitelem. S panem Vančurou se zúčastnil i závodů ve všestrannosti, takže byl na závodní prostředí zvyklý. Po čase se ale přišlo na to, že pro služby v Piafě nebude vhodný skrz jeho speciální povahu. S Fenďou to nebylo vždy lehké. Měli jsme třeba jedno období, kdy jsem na něm nemohla celou zimu jezdit, protože měl odpor k práci pod sedlem. Snažil se mě kousat a za každou cenu ježdění ukončit. Hledali jsme problém jak zdravotní, tak psychický. Tahle nucená pauza nám ale velice pomohla v utužení našeho vztahu, protože jsem si s ním hrála hodně ze země. Nakonec nám velice pomohla Mgr. Silvie Kalábová, která nás s Fenďou navedla na společnou cestu. Dokonce jsme se posunuli do drezur stupně S. Dále nám velice v přípravě pomohla Ida Vavříková a nyní trénuji pod Markétou Vášovou. Posunula nás do "T" drezur, které jezdíme od loňského roku.
 
Čím je jeho povaha speciální?
 
Jeho povaha je pro mě opravdu zajímavá. Rozhodně to není koník, který by si nechal všechno líbit. Je to ale těžké popsat. Například nemá rád, když se kolem něj pohybují lidé, co si myslí, že jsou více než on. To jim opravdu rychle vysvětlí, že on je pán. Naopak když k němu přijdete s pokorou a třeba nějakým tím pamlskem, je to miláček. My jsme si našli společnou řeč, takže vím, jaké má rád třeba postupy při sedlání, nakládání a úkonech kolem něj. Speciální zvyk mě napadá především jeden a to, když ho vodím ze země, tak mi neustále "oždibuje" ruku. Snažila jsem se ho to odnaučit už odmala, ale neúspěšně. Naštěstí ví, že nesmí kousnout, tak to bereme jako takové společné napojení.
 

ČTĚTE TAKÉ: Balounová: Diamantixe hrozilo utracení. Ten samý rok byla druhá na MČR

 

Na který společný zážitek jen tak nezapomenete?
 
Rozhodně nezapomenu na to, kdy se nešťastně převalil v boxe a zadní nohy si zaklínil mezi dřevěnými deskami. Kvůli vyproštění jsme museli volat veterináře, aby ho přispal a dřevo se řezalo motorovou pilou. Fenďa byl naštěstí zvyklý, že když lehával, mohla jsem k němu přijít a on zůstal v klidu. Díky tomu zůstal i při onom incidentu ležet asi půl hodiny než přijel veterinář. Pokud by se totiž pokoušel vstát sám, utrhl by si obě nohy v hleznech. Rozhodně ale převažuje více těch veselých vzpomínek. Například loňské páté místo na MČR nebo také každá vyjížďka, při které spolu můžeme trávit svůj čas a užívat si života.
 
Jaké plány máte na letošek?
 
Letos se nám podařila vyjet kvalifikace na mezinárodní závody, takže se chystáme na CDI v Brně. Dále bychom se chtěli určitě zúčastnit mistrovství České republiky a možná drezurního poháru ČJF nebo i nějakých zahraničních závodů. Doufáme, že nám to koronavirová krize nezkazí, protože jsem poslední rok v mladých jezdcích, tak bych si je chtěla s Fenďou ještě co nejvíce užít. Každopádně bych moc chtěla závěrem poděkovat rodičům, všem trenérkám a lidem, kteří nás na naší cestě podporují, včetně Jezdeckých potřeb Svět koně Marcely Entrové.
 
Foto archiv Barbory Zourkové



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE