reklama 11D

Chci konkurovat světové špičce. First Love je zlatíčko, říká Vištalová

ikonka

Půl roku od paralympijských her v Tokiu již Anastasja Vištalová sní o účasti v Paříži 2024. V uplynulých měsících zakoupila klisnu First Love. „Její charakter je opravdu výborný,“ uvedla o své nové posile ve stáji, které je letos sedm let.
05.03.2022 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
 
Paradrezurní reprezentantka Anastasja Vištalová se již nemůže dočkat začátku sezony 2022, během níž se nově představí v sedle sedmileté klisny First Love.
 
V rozhovoru pro EquiRadio česká jezdkyně krátce zavzpomínala na loňský rok, který se celý nesl ve znamení paralympijských her v Tokiu a poté se zrodila myšlenka o zakoupení nového koně. „Loňská sezona byla plná zážitků, emocí a nových životních změn. Rok 2021 pro mě znamenal takový životní mezník s ohledem na sportovní, ale i soukromý život,“ uvedla.
 
To, že je čas na hledání nového koně, si uvědomila krátce po návratu z Japonska. „Hned po paralympijských hrách jsem si řekla, že moje klisna Dominique již nemá svou kvalitou chodů na to, aby se umisťovala v té top špičce paradrezurních koní, byť naše výsledky z uplynulých sezon by pořád ještě stačily na takový ten zlatý střed. Řekla jsem si, že je potřeba se posouvat a z toho důvodu padlo rozhodnutí o koupi druhého koňského partnera, který by svou kvalitou již mohl konkurovat světové špičce,“ prozradila Vištalová.
 
V průběhu října 2021 aktivně o víkendech objížděla Evropu a hledala vhodného koně. Navštívila různé stáje v Holandsku, Německu či Rakousku. Nakonec se na ní usmálo štěstí doma v České republice. „Mám velikou radost, že se to nakonec povedlo a sehnali jsme klisnu z českého chovu paní Ilony Heyrovské, kterou připravovali Sabina Brettová a Michal Košťál. Oběma za to patří veliký dík. Těším se až společně zahájíme sezonu 2022,“ konstatuje.
 

Psali jsme: S výkonem v Tokiu jsem spokojena, s hodnocením 67 % ne, říká Vištalová

 
Cesta ke koupi nové stájové posily byla poměrně složitá. „Bylo to velice komplikované, protože jsem od začátku října nastoupila po dokončení vysoké školy na plný pracovní úvazek, takže jsem hledání koně musela přesunout pouze na víkendové dny. Tím se mi to celé značně protáhlo a zkomplikovalo. Vedle evropských zemí jsem rozhazovala sítě i po České republice a mimo jiné jsem požádala o pomoc českou jezdeckou veřejnost pomocí výzvy na facebookových stránkách,“ líčí hledání vhodného koně. 
 
Paradrezurní koně musí mít velmi kvalitní chody. Anastasja Vištalová soutěží v Grade I, kdy se celá úloha předvádí v kroku. „V mé kategorii se hodnotí pravidelnost a čistota chodu, délka a kvalita kroku. Měli jsme před sebou nelehký úkol najít koně, který bude hodný, s kvalitním krokem a bude schopný akceptovat mě jakožto hendikepovaného jezdce. V Holandsku jsme si vyzkoušela asi od dvanácti do dvaadvaceti koní a nemohla jsem stále nalézt toho pravého. Poté se mi ozval Michal Košťál, že má ve svých stájích výbornou kobylku s perfektním krokem. Navíc byla opravdu malinká, což mi vyhovuje a menší koně se mi jezdí lépe a také to vizuálně lépe vypadá,“ vypráví.
 
Naštěstí se ukázalo, že to opravdu bude mezi Anastajsou a First Love fungovat. „Jakmile jsem si na kobylku sedla, tak mě hned ochotně akceptovala a chtěla se se mnou socializovat, když mě viděla stát vedle s berlemi. Tím jsem si ověřila, že její charakter je opravdu výborný. I chodově byla velmi dobrá a fungovala. Nakonec jsme se tedy rozhodli, že jí koupíme.“ 
 
S klisnou First Love se nejprve musela seznámit její trenérka Magdaléna Pokorná, která ji čtrnáct dní aktivně připravovala na to, že si na ní bude sedat hendikepovaný jezdec. „Já mám například tendenci kácet se k pravé straně. Nemám těžiště rovnoměrně rozmístěné na obou stranách sedla. A právě na všechny tyto nuance musela trenérka kobylku připravit. Až poté jsem si na ní mohla sednout poprvé já. Nejprve na lonži pouze na deset až patnáct minut a postupně jsme začaly navyšovat interval a více se sžívat. Má opravdu veliký charakter a je to zlatíčko,“ dodává v rozhovoru pro EquiRadio Anastasja Vištalová, která se v současné době již plně připravuje se svým týmem na mezinárodní závody sezony 2022.
 
Foto: poskytla Anastasja Vištalová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE