reklama 11B

Zlatý hattrick Sanne Voets. Jsem z něj na větvi, říká o svém parťákovi

ikonka

„Ten Freestyle vypráví náš příběh,“ říká Sanne Voets, paradrezurní jezdkyně, která v pondělí 30. srpna představí v Tokiu novou volnou sestavu. Jedno zlato z her už má. A také řadu titulů, ke kterým vedla dlouhá a náročná cesta.
30.08.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Málokterý jezdec na vrcholové úrovni má tolik titulů jako ona. Sanne Voets však musela na cestě k cenným kovům překonat mnohem víc překážek.
 
Nizozemská jezdkyně se narodila v roce 1986 v Rosmalenu. Koním propadla od malička a od osmi let jezdila a závodila. Jenže když jí bylo patnáct, měla pád, kdy zůstala ležet pod koněm a utrpěla velmi vážná zranění. 
 
Sanne se i v teenagerském věku projevila jako obrovská bojovnice. Nejvíce zasažené úrazem měla dolní končetiny, ale ona odmítla sedět stranou a soustředila se jen na návrat do sedla. „Dokud jsme měla zdravé nohy, byla jsem to já, kdo trénoval koně. Od té nehody koně trénují mě,“ řekla po jednom ze svých úspěchů Sanne v rozhovoru pro Mezinárodní paralympijský výbor. Titulů posbírala tolik, že napříč všemi jezdeckými odvětvími, i mezi zdravými jezdci, patří k nejúspěšnějším v historii. 
 

Zlatý hattrick

 
Poprvé se na mezinárodních paradrezurních závodech CPEDI objevila Sanne v roce 2011. A v tentýž rok se jí dařilo na mistrovství Evropy v Moorsele, kde v jednom z kol získala třetí místo. Sedlala tehdy hnědáka jménem Vedet PB, s kterým o dva roky později už na evropském šampionátu obsadila v Herningu jednou druhou a dvakrát první příčku. Zlato s tímto koněm vybojovala i na Světových jezdeckých hrách v Caen v roce 2014.
 
Od sezony 2016 závodí holandským ryzákem Demanturem N.O.P. S tím si dojela hned po pár měsících pro své první olympijský triumf. V Riu de Janeiru ovláda závěrečný Freestyle, tehdy ještě v Gradu III. O dva roky později už v Gradu IV vyhrála všechny zlaté medaile na Světových jezdeckých hrách v Tryonu a v další sezoně nenašla ani v jedné soutěži přemožitele na kontinentálním šampionátu v Rotterdamu.
 

Čtěte také: Všichni máme víc síly, než si myslíme, říká Brazilec Rodolpho Riskalla

 

Na paralympijské hry 2021 přijížděla Sanne jako úřadující mistryně Evropy a světa a nenechala nikoho na pochybách, že patří k nejlepším paradrezurním jezdcům. V Tokiu dovršila hattrick po sobě jdoucích titulů z mistrovství Evropy, Světových jezdeckých her a paralympiády.
 
Ve čtvrtek  26. srpna v individuální úloze dostala hodnocení přes 76,5 procenta a vybojovala první zlato. V pondělí 30. srpna jsou na programu volné sestavy a Sanne má s Demanturem, kterému říká Demmi, natrénovanou novou úlohu. „Ten Freestyle vypráví náš příběh,“ vysvětlila Voets. "Náš sport je často o výrazu a síle, ale ty nejintimnější okamžiky zůstávají neviditelné. Ale právě tyto okamžiky jsou základem skutečného partnerství a harmonie mezi mnou a mým koněm.“
 
Právě svého čtyřnohého parťáka oceňuje Sanne po každém novém úspěchu. „Myslím, že to bylo vidět na mém výrazu. Byla jsem z něj na větvi. Každý den jsem z něj v úžasu,“ řekla olympijská šampionka po individuální úloze.
 
Foto: Liz Gregg / FEI



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE