reklama 11C

Mia Rodier-Dawallo: Občas jsem si nebyla jistá, že dožiju dalšího rána

ikonka

Paradrezurní šampionka Mia Rodier-Dawallo jezdí freestyle na píseň Destiny´s Child „Survivor“, což je příznačné. Jezdkyně má otřesné životní zážitky. Kvůli jednomu z nich zůstala na vozíku. Ani to ji nezastavilo. Letos je navržená na cenu FEI Awards.
17.10.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Mia Rodier-Dawallo se narodila v roce 1994 imigrantům, kteří přišli do Spojených států amerických z blízkého východu až na přelomu tisíciletí. Je takzvaně Američankou první generace a její dospívání v nové zemi, jejíž kultura je výrazně odlišná od rodné země, nebylo snadné.
 
Jako snědná dívka z arabského světa čelila často nepříjemným situacím, ale to nejhorší přicházelo z nejbližšího okolí. Mia byla terčem domácího násilí, jež vygradovalo v roce 2013 v brutální útok, který přežila se zraněním mozku. Následně se u ní rozvinula posttraumatická stresová porucha. 
 
„Lidé si myslí, že přežít takový útok rovná se přežít okamžiky během samotného napadení. Ale boj o život začíná až potom. Až když musíte jít dál i přes obviňování, přes vyrovnání se s novým životem s trvale zraněným tělem, přes učení se bezpodmínečně milovat sám sebe. Bojujete s mozkovou mlhou, únavou, zmatkem. Učíte se zvládat příznaky stresové poruchy. To mi dalo nový pohled na život. Bylo pár dní, kdy jsem si nebyla jistá, že dožiju dalšího rána,“ popisuje jezdkyně. „Přežila jsem všechno, co mi osud hodil, abych byla dnes přesně tam, kde mám být,“ říká.
 
 

Paradrezurní trofeje

Útokem ale nepřízeň osudu neskončila. Mia, která jako juniorka jezdila drezuru, měla v roce 2014 autonehodu, po které zůstala trvale upoutaná na vozík. Ani to ji nezlomilo a do sedla se postupně vrátila. 
 
Začala se věnovat paradrezuře, je zařazená v takzvaném Gradu II.  Jejím koňským partnerem je teprve osmiletý holandský valach Jayden. „Je to můj první vlastní kůň v životě. Nikdy jsem si nemyslela, že budu mít svého koně,“ líčí jezdkyně. S manželem Mattem šetří každý dolar. „Cestujeme ve stařičkém náklaďáku s přívěsem z osmdesátých let. Ale vždy jsem snila o tom mít svého koně. A s ním to byla láska na první pohled, on miluje svou práci, je tak milý, chytrý a ochotný,“ popisuje Mia.
 
Američanku trénuje Patty Mayer, společně založily neziskovou organizaci Southern California Equestrian Sport, jež pomáhá jezdcům shánět prostředky. Mia je vedle toho také zapálenou ochránkyní práv menšin, žen, lidí s jinou barvou pleti, postižených i sociálně slabých. Vede ji k tomu vlastní zkušenost, jako dcery perských imigrantů.
 
Ale vraťme se ke sportu. Mia s Jaydenem soutěží na mezinárodní úrovni na závodech CPEDI. Navíc má k dispozici ještě jednoho holandského teplokrevníka jménem Cato. V poslední sezoně se jen zřídka umístila mimo stupně vítězů. Největším úspěchem je zlato a titul z národního amerického paradrezurního šampionátu.
 
Svůj Freestyle jela na písničku, jež by pro mnohé drezurní a paradrezurní jezdce byla příliš svižná. Je to Survivor od skupiny Destiny´s Child. Text jako by byl její životní ozvěnou: “I’m a survivor, I’m not gonna give up, I’m gonna work harder  - Přežila jsem, nevzdám se a budu pracovat ještě tvrději.“
 
Mia je letos jednou z nominovaných na ocenění FEI Against All Odds, jež se uděluje v rámci FEI Awards. Rozhodnuto bude během generálního zasedání, které proběhne v polovině listopadu 2022 v Jihoafrické republice.
 
Zdroj: FEI, The Chronicle of the Horse, Your Dressage
 
Foto: FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE