reklama 11C

Vladimír Votřel: Figaro mi splnil sen. Je to mé obrovské zrzavé dítě

ikonka

Pro paradrezurního jezdce Vladimíra Votřela je životním koněm jeho první čtyřnohý kamarád Figaro. Navzdory rozmlouvání okolí, že díky svému zdravotnímu stavu nikdy nic nedokáže, se rozhodl splnit si sen a vyzkoušet jízdu na koni. A to se vyplatilo.
08.02.2021 11:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Valach Figaro oslaví v roce 2021 krásných pětadvacet let a pro paradrezurního jezdce Vladimíra Votřela má obrovskou životní hodnotu. Právě on byl jeho vstupní bránou do paradrezurního světa.
 
Figaro byl váš první sportovní partner. V dubnu mu bude už pětadvacet let, jak se má dnes?
 
Pořád ho máme ve stájích v Opatovicích, což máme hned za domem. Je stále aktivní, takový veselý důchodce. Nedávno se u něj zastavovala fyzioterapeutka a říkala, že kdejaký patnáctiletý kůň by mu mohl závidět. Stále na něm ještě jezdím.
 
Vzpomenete si na vaše první setkání s Figarem?
 
S Figarem to vlastně všechno začalo. S ním já jsem zažil veškeré jezdecké zážitky úplně poprvé. Díky mému zdravotnímu problému jsem se rozhodl vyhledat nějakou sportovní aktivitu, což mému zdraví prospívá, a zároveň jsem si řekl, že si prostřednictvím toho splním sen. Odmalička jsem chtěl vyzkoušet jízdu na koni. Moje kamarádka, tehdejší majitelka Figara a trenérka, provozuje vlastní stáj. Kontaktoval jsem ji a domluvili jsme si první jízdu.
 

ČTĚTE TAKÉ: Vladimír Votřel: Kladu si velké cíle. I když to nevyjde, musím bojovat

 

Jaké to ve vás zanechalo pocity?
 
Bylo to v červnu a zrovna se schylovalo k bouřce. Trenérka kvůli tomu volala a ptala se mě, jestli to neodložíme na jindy. Já se ovšem zařekl, že určitě ne s tím, že když to nevyzkouším hned, bude se to už pořád odkládat. Zkusíme to a uvidíme. Jemu bylo v té době osmnáct a majitelce sloužil jako školní kůň. Tenkrát si řekla, že už by si zasloužil být koněm jednoho jezdce. Na začátku to bylo o mém velkém odhodlání. Nejdřív jsem se na něj nemohl ani vyškrábat. Postupně jsem se naučil i klusat, tehdy jsem se ještě mohl naučit i cválat. Hned od začátku jsme si padli do noty. Kvůli mému handicapu mě mnoho lidí neustále říkalo, co vše nemůžu, že nikdy nic nedokážu. To mě vyburcovalo. Právě díky tomuto odhodlání jsem se dostal k paradrezuře.
 
Nakonec bylo tedy všechno zlé pro něco dobré. Díky nepříjemným narážkám okolí jste si dokázal splnit svůj sen.
 
Přesně tak, člověk by se nikdy neměl vzdávat. Neměl by se nechat přesvědčit o tom, že něco nejde, aniž by to nevyzkoušel. Dost často si totiž člověk to, že něco nejde, vsugeruje v hlavě. Pokud to zkusíte a zjistíte, že to vážně nejde, pak je ten pocit oprávněný. Když se nebudete vyhýbat všemu, z čeho máte strach, zjistíte, že život je mnohem krásnější, než se vám jen může zdát.
 
Postupně jste se tedy propracovali až na první paradrezurní závody. Jak to tenkrát dopadlo?
 
Bylo to 10. dubna v Herouticích, přesně si to pamatuji, protože ten den má Figaro narozeniny. A tento první závod se nám podařilo vyhrát.
 
Říkal jste, že jste si hned od začátku sedli, aniž byste vy měl do té doby nějaké zkušenostmi s koňmi. Máte pocit, že vaše setkání bylo osudové?
 
Myslím si, že ano. Zajímavé je, že jakmile na něm sedím já, je neuvěřitelně klidný. Když se lekne, nevyběhne. Když na něj ovšem sedne někdo jiný, umí být pěkný divoch. Snaží se mi maximálně vyjít vstříc. Figaro mi dal obrovský dar. Po našem společném mistrovství jsem se rozhodl, že už s ním nebudu dál závodit, ale budem si už jen užívat společný čas bez závodění. Trávím s tím v podstatě každý den. Je to takové moje obrovské zrzavé dítě.
 
Foto Pavlína Andrísková



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE