reklama 11C

Malé tělo, obrovská vůle. Jsem silná a nezávislá, popisuje Kaastrup

ikonka

Navzdory tomu, že žije jen s horní polovinou těla, nikdy se nepovažovala za slabou a nešťastnou. Dánka Stinna Tange Kaastrup má doma medaile z mistrovství světa i paralympiády. Kariéru jezdkyně ukončila, ale ve sportu zůstává.
19.09.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Stinna Tange Kaastrup patří mezi nejúspěšnější paradrezurní sportovce jednadvacátého století. Získala řadu titulů. Přestože se narodila bez nohou, říká, že vždy měla sílu a odhodlání pro jezdectví. „Kůň pro mě nepředstavuje nějakou spásu. Narodila jsem se silná a nezávislá, a právě proto jsem začala jezdit na koni. Opačný narativ předpokládá, že narodit se s postižením je v každém případě špatné, že je to nešťastná událost,“ říká.
 
Dánská jezdkyně se narodila v roce 1994 a jezdit začala v šesti letech. První výrazné úspěchy zapsala s hnědákem Labbenhus Snoevs. S valachem pony nastoupila do soutěží při Světových jezdeckých hrách v roce 2010 v Kentucky. Byla to jedna z jejích prvních mezinárodních akcí. Ve volné úloze přitom brala hned stříbro, v týmové byla třetí.
 
O rok později vybojovala dvě medaile, mezi nimi i tu nejcennější, na mistrovství Evropy v Moorsele. Jenže krátce po šampionátu Stinna o hnědáka tragicky přišla. O život ho připravila krevní sraženina.
 
 

Přichází miláček Smarties

Od sezony 2013 závodila dánská reprezentantka s klisnou Steffi Graf. Na evropském šampionátu se jim dařilo. Zapsaly třikrát třetí místo. Hlavní hvězda stáje ale teprve měla přijít. Na konci roku 2015 získala dánského teplokrevníka Horsebo Smarties. Byl to kůň, který chodíval Grand Prix v klasické drezuře, a na novou roli si zvykl snadno. Stinna si ho hned zamilovala. V roce 2016 spolu absolvovali troje mezinárodní závody CPEDI, při kterých měly jejich výsledky vzestupnou tendenci.
 
V září pak odcestovali do Ria de Janeira na paralympiádu, kde se blýskli dvěma bronzovými výkony. Hned v následujícím roce získali v Göteborgu titul mistrů Evropy ve freestylu. Zároveň byla Stinna součástí týmu, který skončil druhý.
 
Klíčový rok byl ten s číslovkou 2018. Nejprve si zajela pro tři vítězství na CPEDI do Waregemu a pak už vše směřovalo k Světovým jezdeckým hrám v Tryonu. Tam dvojice posbírala první místa ve všech individuálních úlohách. Po největším úspěchu v kariéře uzavřela kapitolu sportovní reprezentace. 
 
 

Média a komunikace

Stinna se pustila na dráhu novinářky. Vystudovala totiž na univerzitě obory angličtina a média a komunikace. Píše pro různé jezdecké magazíny a při mistrovství světa v Herningu v srpnu 2022 byla přítomná jako zástupkyně FEI Communications, což je PR oddělení Mezinárodní jezdecké federace.
 
„Hodně lidí se mě v Herningu ptalo, jestli se mi nestýská po závodění. Určitě to bude vždy velká část mě, ale je tu nová výzva. A to pomáhat paradrezuře prostřednictvím mého psaní,“ líčí Stinna. Mezi novináři je často používané klišé, že postižený jezdec se se svými problémy dokázal vyrovnat jen díky nějakému zázračnému a speciálnímu koni. Stinna se snaží parasportovce představit jako lidi, kteří své problémy překonávají díky své síle. „Když mluvím se sportovci, snažím se vyprávět příběh o jejich sportovní cestě. Dostat se na paralympiádu je stejně těžké, jako dostat se na olympiádu. Mám vlastní zkušenost. Zažila jsem vrcholy i pády. Vím, jak náročná ale i naplňující může být práce s koňmi,“ líčí Stinna. 
 
„Doufám, že moje přítomnost v Herningu ukázala jezdcům, že z nich nikdy nebudou jen lidé na vozíku nebo s hendikepem. Jsme mnohem víc než to. Život po profesionální jezdecké kariéře je stejně dobrý, jsme stále ti samí lidé,“ uzavírá.
 
Zdroj: FEI, Paralympic, Cowgirl Magazine
 
Foto: Liz Gregg / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE