reklama 11A

Účast na paralympiádě k nominaci na jezdce roku Vištalové nestačila

ikonka

Česká jezdecká federace minulý týden oznámila jména jezdců a koní roku 2021, které nominovaly komise jednotlivých disciplín. V paradrezuře se nedostala ani do nominace účastnice paralympiády v Tokiu Anastasja Vištalová, což překvapilo nejen ji.
11.04.2022 15:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12A
 
Pro většinu sportovců je účast na olympijských či paralympijských hrách vrcholem sportovní kariéry. Anastasja Vištalová se na paralympiádu dostala již podruhé v řadě. Po Riu reprezentovala Českou republiku i v Tokiu. Tomuto sportovnímu svátku podřídila veškerou přípravu. Na domácích kolbištích se tak v roce 2021 vůbec neobjevila. 
 
Se svými koňskými svěřenci startovala při CPEDI3* v belgickém Waregemu a v německém Mnichově Riemu. V sedle Sterngreifera v těžké konkurenci obdržela dvakrát známku přes 70 % a se stejným koněm nakonec v Tokiu skončila po zisku 66,964 % třináctá z osmnácti startujících. 
 
Mistrovství České republiky se v loňském roce zúčastnit nemohla, neboť se konalo těsně před hrami v Tokiu. Letos se domácího šampionátu již plánovala zúčastnit, ale jeho přesun do termínu mistrovství světa v dánském Herningu ji opět přinutí si vybrat mezi tím, zda dát přednost reprezentaci na nejvyšší úrovni, nebo jet bojovat o některou z medailí České jezdecké federace. Právě absence na tuzemských závodech byla dle slov předsedkyně drezurní komise ČJF Renaty Habáskové důvodem, proč nebyla nominována na jezdkyni roku v paradrezuře. „Komise navrhla udělit Anastasje Vištalové speciální cenu za reprezentaci,“ uvedla na dotaz redakce Jezdci.cz. Výkonný výbor podle ní zařazení speciální ceny neschválil. V zápisu z březnového zasedání Výkonného výboru ČJF však lze pouze vyčíst, že „VV bere zaslané podklady komisí na vědomí.“ Nic o vyřazení některých návrhů cen uvedeno není. Informace o návrhu drezurní komise také nejsou dohledatelné, neboť poslední publikovaný zápis ze zasedání drezurní komise ČJF je v Jezdeckém informačním systému datován k 1. říjnu 2021. (AKTUALIZACE 11. 4. 16:00 HOD.: Zápisy jsou na www.cjf.cz v sekci drezura. V lednovém zápisu je uvedeno, že drezurní komise navrhla nominace jezdců a koní za rok 2021 a navrhla zvláštní ocenění pro Anastasju Vištalovou za reprezentaci na paralympiádě v Tokiu.)
 
Požádali jsme proto generálního sekretáře ČJF Petra Kuklíka o stanovisko České jezdecké federace k výsledkům ankety jezdec roku v paradrezuře. „V reakci na váš dotaz ohledně jednotlivých vítězů v rámci vyhlášení jezdecké sezony 2021 uvedu, že volba pořadí jezdců v rámci jednotlivých kategorií, je vždy na návrh příslušné komise disciplíny a schvaluje ho VV. Výherci se volí na základě několika kritérií, které tvoří celkový obraz dobrého reprezentanta, jeho průběžné dosažené výsledky v daném roce, to, jakým způsobem reprezentuje Českou republiku a svou disciplínu, jeho projev, etika, ale i jakým způsobem působí na své okolí a kolegy. Účast, byť na OH, není jasnou vstupenkou na vyhodnocení v daném roce, už pro to, že kvalifikace a dosažené výsledky jsou mnohdy realizovány v letech předchozích, a tedy nespadají do posuzovaného období. Za výběrem našich komisí si plně stojíme.“
 

Psali jsme: Cento Lano, Firestone a Ferreolus koňmi roku. ČJF to oznámila na webu

 
Skutečnost, že Anastasja Vištalová nebyla uvedena ani mezi nominovanými jezdci za rok 2021, tuto reprezentantku přiměla k zaslání otevřeného dopisu zástupcům České jezdecké federace, který dostala redakce Jezdci.cz k dispozici. „Předně musím říct, že hodnocení nikterak nerozumím a upřímně řečeno mě neblaze zaskočilo. Nejde, ani o to, že bych za každou cenu bažila po uznání a chtěla stůj, co stůj vyhrát, nicméně paradrezurní kategorie v sobě neodráží objektivní výkonnostní realitu, ale holé sympatie drezurní komise ČJF. Již podruhé za sebou (v řadě) jsem se zúčastnila paralympijských her, což je v současné době největší sportovní meta. Získala jsem dokonce řádné místo - tj. mé výsledky na mezinárodní scéně byly natolik dobré, že jsem se na tento sportovní svátek kvalifikovala přímo, bez nutnosti žádat o divokou kartu. Na paralympijských hrách v Tokiu 2020, resp. 2021 jsem v konkurenci nejlepších jezdců mé kategorie získala bezmála 67 % a mé předvedení chválili i mezinárodní odborníci. Ovšem, jak se zdá, tak ČJF účast na paralympijských hrách v Tokiu nestačila ani k tomu, aby mne vnesla na seznam nominovaných jezdců, o výhře ani nemluvě,“ uvedla v úvodu dopisu.
 
„Místo sportovce, který se kvalifikoval a posléze i prošel těžkým ‚sítem‘ v podobě kvalifikačního klíče, který ve své podstatě spíše zvýhodňuje týmové jezdce, oproti jednotlivcům (pro jednotlivce z evropského kontinentu byly vyčleněny pouze tři místa, já jsem získala jedno z nich), pro zisk vstupenky nestačí pouze získat minimální kvalifikační limit, ale jezdec se musí umístit minimálně v první čtvrtině světového žebříčku, i přesto dala DK ČJF přednost někomu, kdo vyhrál národní MČR, které posuzovali toliko domácí rozhodčí a kterého jsem se navíc pro povinnou předodletovou karanténu v Cáchách nemohla objektivně účastnit. V posledních dvou letech jsem navíc jediným českým paradrezurním jezdcem, který aktivně reprezentuje ČJF na mezinárodních mítincích a vždy si odnáší dekorované příčky. – Za čtrnáct dnů budu startovat na prestižním CPEDI Waregem, kde budu opět hájit barvy ČJF,“ připomněla Vištalová.
 
„Rovněž by mě velice zajímalo, proč jsou výsledky z národních a mezinárodních závodů (včetně paralympijských her) hodnoceny se stejným koeficientem. Zvláště, když žádný náš národní rozhodčí, nemá v paradrezuře, ani jednu hvězdu. Naproti tomu, na mezinárodních závodech jsou minimálně dva z rozhodčích pěti hvězdičkový (paralympijských hrách je pětihvězdičkový celý sbor rozhodčích, včetně náhradníků). De facto dochází ke znehodnocení mezinárodních výsledků (včetně paralympiády) na úkor národních závodů. Jezdci tak nemají žádnou motivaci soutěžit mezinárodně, protože se jim to ani v dlouhodobém horizontu nevyplatí. Touto praxí dochází k utlumení rozvoje tohoto sportu v ČR, i když dříve tyto koeficienty existovaly,“ konstatovala dále paradrezurní reprezentantka. 
 
„Výše uvedené jednání mi nedává absolutně žádný smysl. DK ČJF (pozn. red.: drezurní komise), potažmo ČJF, jako celek má být servisní organizací, která zajišťuje reprezentaci, vytváří ji ve všech sportovních odvětvích stejné podmínky a posléze odměňuje jezdce dle jejich dosažených výsledků. V mém případě však ČJF činí pravý opak,“ pokračuje Vištalová a vyslovuje domněnku, že je ze strany drezurní komise diskriminována kvůli špatným osobním vztahům s předsedkyní komise Renatou Habáskovou. S tou dříve Anastasja Vištalová úzce spolupracovala, měla u ní ustájeného koně, trénovala s ní a na národní úrovni reprezentovala Jezdecký klub Ronex. „DK ČJF mě zcela bezdůvodně diskriminuje a místo objektivního vyhodnocování dosažených výsledků do celé záležitosti vnáší prostřednictvím své předsedkyně Ing. Renaty Habáskové osobní rovinu. Stala jsem se tedy jakousi osobou non grata, kterou ČJF pouze opomíjí a k jejímuž názoru, požadavkům, ani výsledkům nepřihlíží,“ napsala Vištalová. Nutno dodat, že Renata Habásková jakoukoliv osobní rovinu v této situaci vyvrací. 
 
Anastasja Vištalová naši redakci při této příležitosti upozornila na situaci kolem tzv. gestorství paradrezury, díky němuž by ČJF potažmo sportovci mohli získat finanční prostředky na reprezentaci. Prostřednictvím České asociace tělesně handicapovaných sportovců (ČATHS) získávala Vištalová finance z Výzev na podporu státní reprezentace ZPS, a to v letech 2016 až 2021, což uvádí v e-mailu adresovaném matce jezdkyně Olze Vištalové Vojtěch Pavlík z ČATHS. Redakce Jezdci.cz zprávu obdržela od Anastasji Vištalové. „V roce 2020 NSA (pozn. red.: Národní sportovní agentura) v roce spustila nový projekt gestorství pro jednotlivé para-sporty, mezi které spadá i paradrezura. Jako ČATHS vítáme krok ze strany NSA o začlenění a integraci handicapovaných sportovců do struktury sportu ‚bez handicapu‘ a národních sportovních svazů. V případě paradrezury se jedná o ČJF jakožto přímého člena FEI. Česká jezdecká federace podávala v roce 2020 koncepci pro gestorství, kterou jsme jim pomohli vytvářet. Pro rok 2021 jim mělo být přiděleno gestorství, nicméně projekt ‚gestorů‘ byl o rok odložen, a tu stejnou koncepci stačilo podat o rok později, v létě 2021. Bohužel, včera jsem se dozvěděl, že ČJF koncepci nepodali,“ uvedl Pavlík v e-mailu 18. února 2022. 
 
V předešlé komunikaci připomněl, že paradrezuru má od 1. ledna 2022 v gesci Česká jezdecká federace. „Pro Vás to znamená, že ČJF je jediným oprávněným žadatelem v oblasti dotací na podporu státní reprezentace ZPS (pozn. red.: zdravotně postižených sportovců).“ V e-mailu též uvádí, že v případě Anastasji Vištalové by se mohlo jednat o částku mezi 120 až 130 tisíci korun na rok 2022. „Co se týče struktury požadavků na čerpání, podmínky a podpis reprezentační smlouvy, sestavení plánu aktivit a rozpočtu na rok 2022, je potřeba se obrátit přímo na Českou jezdeckou federaci, která je připravena na Nasťu zažádat o finanční podporu NSA.“
 

Čtěte také: Vištalová a Sterngreifer dokončili v Tokiu páteční test s bezmála 67 %

 
Zeptali jsme se proto generálního sekretáře České jezdecké federace Petra Kuklíka, proč ČJF o gestorství nepožádala vzhledem k tomu, že na základě toho mohla ČJF získat finanční prostředky pro rozvoj paradrezuru a přípravu paradrezurních jezdců. Zajímalo nás, zda bude o gestorství ČJF žádat do budoucna, příp. jak mohou paradrezurní jezdci z podobných výzev NSA čerpat finanční prostředky, pokud se toho neujme Česká jezdecká federace. „ČJF považuje parajezdecké disciplíny jako jednu ze svých priorit, a také proto byla Výkonným výborem ČJF dne 2. 3. 2022 ustanovena v rámci organizační struktury pozice koordinátora těchto disciplín. Ten v rámci pracovní skupiny nyní připravuje koncepci podpory a rozvoje parajezdeckých disciplín, a to i společně se všemi v úvahu připadajícími zdroji financování. ČJF tak má v úmyslu v rámci nově nastavené koncepce pro příští období detailně specifikovat, jak bude tyto disciplíny rozvíjet a jak co možná nejefektivněji alokovat finanční prostředky pro dosažení v koncepci předpokládaných cílů. Aktuálně ČJF podporuje všechny své reprezentanty standardně – jak v para, tak i v ostatních disciplínách – a to za rovnocenných podmínek. Zmíněné ‚Gestorství‘ a ‚Seznam podporovaných sportů ZP‘ je zcela v dikci vyhlašovatele následných výzev, tedy NSA. ČJF není pro tento rok oprávněným žadatelem v rámci vyhlášených výzev NSA ZPS, a tedy nepodává v tomto roce, v rámci těchto titulů žádost,“ vysvětlil Petr Kuklík.
 
Česká jezdecká federace v pondělí 11. dubna oznámila prostřednictvím svých internetových stránek, že všichni členové drezurní komise ČJF podali k 10. dubnu rezignaci. Důvody rozhodnutí nebyly uvedeny.
 
Ilustrační foto: poskytla Anastasja Vištalová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE