reklama 11B

Irena Malá v Lohenicích vybudovala areál, kde vládne srdečná atmosféra

ikonka

Malá jezdecká společnost v Lohenicích u Přelouče je areál, který se stal velmi oblíbeným nejen u východočeských jezdců, a to především zásluhou majitelky Ireny Malé. Její velké srdce nečekaně dotlouklo v neděli po nešťastném pádu z milovaného koně.
08.06.2023 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

 
Z tragické smrti Ireny Malé se široká jezdecká veřejnost bude vzpamatovávat ještě hodně dlouho. V neděli 4. června se jí stal osudným pád z koně v Neratově, s nímž chtěla po skončení tamních závodů absolvovat tréninkově ještě několik skoků. 
 
„Na Irenu budeme všichni vzpomínat nejen jako na zapálenou jezdkyni, neúnavnou podnikatelku a hybnou sílu Malé jezdecké společnosti v Lohenicích, ale hlavně jako na opravdového člověka, kamarádku, milující dceru, starostlivou matku a obětavou babičku tří vnoučat. Irena svojí povahou přesně naplňovala starou pravdu: ‚Kdo chce zapálit, musí hořet!‘ A ona doopravdy hořela nepředstavitelnou energií, silou a nadšením, uměla vymyslet, zorganizovat a rozhýbat téměř vše, co si usmyslela,“ říká předsedkyně výboru Východočeské oblasti České jezdecké federace Markéta Kvapilová.
 
Většina jezdců Irenu Malou zná především jako obětavou pořadatelku jezdeckých závodů v Lohenicích vyhlášených svoji přátelskou atmosférou a vynikajícím občerstvením. „Irča v roli hlavní pořadatelky řídila přípravy závodů a pak s úsměvem a většinou ze sedla některého ze svých koní zajišťovala v průběhu dne vše potřebné,“ pokračuje Markéta Kvapilová ve svých vzpomínkách, které sepsala společně s Tomášem Kociánem. 
 
Irena Malá zdědila svoji lásku ke koním po svém otci Václavu Vančurovi. Její jezdecké začátky byly v Kladrubech nad Labem, kde začala jezdit s Ondřejem Nágrem pod vedením jednak svého otce Václava Vančury, ale také Václava Nágra. Později se stala členkou Tělovýchovné jednoty Lázně Bohdaneč a závodila s koňmi Haifa a Koruna. V kategorii juniorů startovala i na mistrovství České republiky. Začátkem devadesátých let si dala od koní mateřskou přestávku, ale koně nikdy milovat nepřestala.
 
Václav Vančura byl velký nadšenec do jezdeckého sportu a věnoval se i chovu koní. Zakoupil statek ve Lhotě pod Přeloučí, kde vybudoval boxy pro čtyři koně. V letech 1998 až 2005 pořádal s rodinou na kolbišti za statkem jezdecké závody. Několikrát se dokonce závodů aktivně účastnil. Láskou ke koním se postupně nakazili i nejmladší členové rodiny. Ve svých deseti letech, tedy zhruba od roku 2000, začala jezdit i Ireny dcera Kateřina. K závodění se vrátila také Irena a s jejím nejúspěšnějším koněm jménem Shery se postupně dostala až na úroveň stupně S. Nejen s tímto valachem zažila mnoho vítězství i dalších úspěchů. 
 

Psali jsme: Tragédie na závodech v Neratově. Jezdkyně po pádu z koně zemřela

 
Jelikož v dosavadní stáji byly omezené kapacity pro koně, tak se v roce 2005 rozhodla Irena Malá zakoupit areál v Lohenicích. Postupně prošel několika úpravami a přístavbami, až se dostal na kapacitu 16 boxů pro ustájení. Později přišli další koně jako například Sinuhet, s nímž Irena startovala na stupni obtížnosti S a Kateřina se s ním dostala dokonce do ST. 
 
Malá jezdecká společnost v Lohenicích začala pořádat různé akce. „Irena stála u zrodu dětských jezdeckých her pro nejmenší děti. Mnoho dnes úspěšných jezdců má začátky své jezdecké kariéry spojené právě s Lohenicemi, kam se sjížděly rodiny s dětmi ze širokého okolí. Všem se tam vždy líbilo, bylo veselo, dobré jídlo a každý si odvezl nějakou tu odměnu,“ vzpomínají Markéta Kvapilová s Tomášem Kociánem. Oficiální skokové soutěže se na kolbišti v Lohenicích konají od roku 2010 zhruba dvakrát až třikrát ročně, hobby závody pak asi pětkrát až šestkrát za sezonu. 
 
Tým kolem Ireny Malé byl velmi zkušený, a i díky tomu se z Lohenic stalo velmi oblíbené místo. Parkurové soutěže se tam konají na travnatém kolbišti s písčitým podkladem a hodnotné ceny si odvážejí i účastníci těch nejmenších soutěží. „Při závodech Irena zapojila celou rodinu, přítele i kamarády, ale vše probíhalo pod její taktovkou, i když se soutěží zároveň aktivně účastnila. Vše stíhala s úsměvem a obrovským přehledem. Lidi do Lohenic velmi rádi jezdili a kamarádi rádi pomáhali. Irena to vždy uměla ocenit. Byla výborný člověk, velká spolehlivá kamarádka, která dokázala vždy nejen na oplátku ostatním pomoci,“ uzavírají svoji vzpomínku Markéta Kvapilová a Tomáš Kocián.
 
Rodina, přátelé i jezdecká veřejnost se bude moci s Irenou Malou naposledy rozloučit v úterý 13. června od 9:45 hodin v obřadní síni krematoria v Pardubicích. Čest její památce! 
 
Foto: Marcel Runštuk



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE