reklama 11B

Vermelho potvrdila třídu. Janáčková "raz-dva" i v Jarní ceně klisen

ikonka

Podle papírových předpokladů skončila sobotní Jarní cena klisen v Mostě. Vítězství si odnesla favoritka Vermelho s Tomášem Lukáškem před tréninkovou kolegyní Ciotolou. V rámcovém programu se radovali z hattricku Sabina Mokrošová a Miroslav Nieslanik.
05.05.2024 00:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: Petr Guth, www.dostihovy-svet.cz  |  Rubrika: Dostihy  |  FANCLUB  |  APLIKACE
reklama 12D

Před třemi týdny si klisny trenérky Ingrid Janáčkové Koplíkové rozdělily vítězství v přípravném Memoriálu Rudolfa Deyla a v sobotu nepřipustily žádné překvapení ani v 76. Jarní ceně klisen. První klasický dostih sezony na mostecké dráze ovládla dobře načasovaným finišem favorizovaná Vermelho s žokejem Tomášem Lukáškem před zimní královnou Ciotolou a zajistila dosud největší úspěch majitelce Janě Fialové.

Dvojice tréninkových kolegyň však tentokrát soupeřkám neodskočila. Třetí Lynx Westminster ztrácela na Ciotolu jen krk, čtvrtá finišovala Francis Gold. Na tabuli se dostala ještě Kudafushi, zatímco do sezony vstupující Aphelie Light doběhla šestá.

"Vermelho dnes ukázala, že má na míli oproti soupeřkám třídu navíc. Jsem za to moc rád, je skvělé jezdit dobré koně. Nevadí mi být pod tlakem, ale je potřeba plnit cíle a dnes se to podařilo. Ingrid a její tým majitelů mě podporují už druhou sezonu. Nebýt jich, tak možná v Česku už ani nejezdím," poznamenal Tomáš Lukášek, pro něhož to byl čtvrtý triumf v Jarní ceně klisen (2010 Vinnah, 2013 Nidara, 2014 Najinska).

 

Čtěte také: Před 75 lety se zrodila Jarní cena klisen. Vyhrála Bosna, ceny věnovala ČKD

 

O tempo se podle očekávání postarala rychlá Ciotola, kterou David Liška hned po startu poslal na špici. Za ním se usadily Francis Gold a Nuda Veritas a vyhnuly se tak vstupní ztrátě jako v dubnovém trialu. Vermelho cválala kolem čtvrtého místa spolu s Aphelií Light a blízké byly také Lynx Westminster a Kudafushi. "Měli jsme prvních 200 metrů takovou boxovačku, ale Vermelho byla také dobře na nohou a ustála to. Pak už bylo relativně všechno pod kontrolou," shrnul Lukášek.

Do kopce vedoucí Ciotola lehce zvolnila, v oblouku však bylo znát, že se pole rozdělilo na dvě skupiny a z té druhé nikdo do boje o nejvyšší příčky nezasáhl. Vermelho zatočila do cílové roviny na optimální pozici blízko tréninkové kolegyně a dobře vystupňovanou koncovkou rozhodla o svém úspěchu. Ciotola kladla srdnatý odpor a v cíli jí chybělo jen 1 1/4 délky. Do stále větších obrátek se ve vnější stopě dostávala Lynx Westminster, která sice vítězku neohrozila, ale doběhla si pro třetí místo.

"Kluci to odjezdili přesně tak, jak jsme jim řekli, na pocit. David Liška udělal také perfektní práci, protože víme, že pro Ciotolu je 1600 metrů už strop. A Tomáš je prostě jeden z nejlepších žokejů. Vermelho se dost zklidnila, pracuje velice dobře a musím říct, že má i na víc. Klidně může zabojovat o zisk statusu blacktype koně," hodnotila Ingrid Janáčková Koplíková.

Hattrick v den narozenin

Vítězný tým ovládl i druhý jedničkový vrchol dne, když pětiletá Totally Gold obhájila loňské vítězství v Memoriálu Vlastimila Smolíka na 2400 metrů. Hnědka stáje Statek Blata Český ráj v závěru udržela o krátkou hlavu za sebou výborně běžícího Hello Hola Hay. Velkou smůlu měla třetí Shining Sky, která se v cílové rovině dostala za hradbu koní a Martin Laube dlouho hledal mezeru k průniku. Když ji objevil, klisna akcelerovala a začala stahovat náskok vedoucí dvojice, blíž než na půl délky za Hello Hola Hay se však nestihla dostat. Čtvrtý doběhl domácí odchovanec Vévoda.

Rámcový program patřil centrále Tušimice u Kadaně a jezdkyni Sabině Mokrošové, která na koních v oranžovo-bílých barvách MUDr. Evy Nieslanikové dotáhla čistý hattrick. Vůbec prvním letošním vítězem trenéra Miroslava Nieslanika na české půdě se stal tříletý Emblet ve čtyřkové Ceně společnosti Tipsport (1400 m). Stylem start-cíl se posléze prosadili i veterán Manoamano v trojkové Ceně Hipodromu Most (1400 m) a temperamentní tříletek Dancing Light v Ceně EBF (1800 m).

"Asi nejtěžší bylo vítězství s Dancing Lightem. Mám radost, že se nám podařilo tu smůlu prolomit. Už to muselo přijít," usmívala se Mokrošová, která si dala stylový dárek ke svým třicátým narozeninám.

Se Sadalbarim sahala ve dvojkovém Memoriálu Pavla Kubína (1600 m) dokonce po čtvrtém sobotním triumfu, ale v cílové rovině zavelel k útoku někdejší vítěz Slovenského derby Troop Commander s žokejem Radkem Koplíkem a dlouho unikajícího hnědáka o půl délky udolal. Třetímu Summer City již chybělo dalších šest délek, čtvrté peníze bral Lailaho.

"Bylo to rychlé, já jsem měl jet na čekanou a měl jsem dobrého koně. V půlce roviny jsem už věděl, že to stihnu," pochvaloval si Koplík sedmiletého hnědáka stáje Meridian.




FANCLUB Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
Budoucnost našich médií je i ve Vašich rukou. Podpořte nás členstvím ve fanclubu! VÍCE ZDE...
Sociální sítě Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
FB Jezdci.cz FB EquiTV.cz FB Jazdci.sk
Připojte se k tematickým skupinám Jezdci.cz na sociálních sítích Facebook a WhatsApp
Skoky Facebook WhatsApp
Drezura Facebook WhatsApp
Všestrannost Facebook WhatsApp
Spřežení Facebook WhatsApp
Voltiž Facebook WhatsApp
Vytrvalost Facebook WhatsApp
Western Facebook WhatsApp
Pólo Facebook WhatsApp
Dostihy Facebook WhatsApp
Klusáci Facebook WhatsApp
Chov Facebook WhatsApp
Ostatní Facebook WhatsApp

reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE