reklama 11D

Equinews: Hazarder se ozdobil modrou stuhou, Evžen je zpět na výsluní

ikonka

Hnědák Hazarder s Václavem Janáčkem zvítězil ve 101. CPIPG Českém derby. – Pardubice patřily manželům Myškovým. Jejich svěřenci ovládli tři dostihy včetně druhé kvalifikace na Velkou pardubickou. Podrobnosti přinášíme v pořadu Equinews!
29.06.2021 15:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také např. Televize Seznam a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Derby, které se muselo líbit. Hazarder a Janáček si rozuměli

Ideální počasí, dlouho neviděná divácká kulisa i špičkově obsazené dostihy. 101. CPIPG Českému derby v Chuchle Areně Praha nechybělo prakticky nic, co je potřeba pro špičkový dostihový zážitek.
 
Vrchol první poloviny sezony nabídl v neděli 27. června jeden z nejzajímavějších ročníků derby posledních let. Jako favorit šel na start vítěz květnové předzkoušky Hazarder s novým žokejem Václavem Janáčkem, hodně příznivců ale měli i účastník francouzského derby Royal Word a přímo ve Francii trénovaný L’Ienissei.
 
Po startu přešel dopředu Zoriyman a postaral se o svižné tempo. Na špici mu dělal společnost Rabbit Red Jazz a po 800 metrech také další z tempařů Locomotive. Blízko vedoucích koní cválali Kmotr a vítěz Velké červnové ceny Tcheque King, naopak Hazarder odpočíval uprostřed pole kolem osmého místa. Vzadu pak pracovali Rex Of Thunder, Royal Word, L’Ienissei a několik délek za polem běžící Mandarin. Po zatočení do cílové roviny se začali tlačit dopředu Locomotive s polským žokejem Szczepanem Mazurem a především Tcheque King s mladým jezdcem Danielem Vyhnálkem. Ale to už byl připraven Janáček s Hazarderem.
 
Rozhodnuto bylo už 200 metrů před cílem. V souboji vítězů hlavních přípravných dostihů měl jasně navrch Hazarder. Hřebec trénovaný Pavlem Tůmou pro majitele Jiřího Charváta triumfoval jistě o půldruhé délky před Tcheque Kingem, který zaznamenal nejlepší výsledek bělouše za více než 100 let existence derby. Na třetí místo přilétl pozdním finišem klasický vítěz Royal Word. Čtvrté místo uhájil Rex Of Thunder a pátý skončil teprve potřetí v kariéře startující Kamssio. Hazarder vyběhl čas 2:30,83. Václav Janáček si po úspěších z let 2006 a 2008 připsal své třetí vítězství v Českém derby, pro trenéra Tůmu z Dvorců na Bruntálsku a stáj Dr. Charvát to je druhá modrá stuha po čtyři roky starém úspěchu s Josephem.
 
Španělský šampion Janáček, který ještě v sobotu pozdě večer jezdil v Madridu, se v Chuchle Areně Praha ukázal být při chuti. Své mistrovství dokázal už ve Zlatém poháru společnosti Tipsport, v němž obhájil své loňské vítězství. Tentokrát vedl pětiletého valacha Grigri de Lancray ze stáje Přikryl s.r.o. Svéhlavý tempař trénovaný Filipem Neubergem nedaleko Mimoně nepatřil k favoritům, Janáček ho ale po startu poslal na špici a optimálně mu rozvrhl síly. V cílové rovině se dokázal ubránit náporu finišujících soupeřů a zvítězil jistě o 3 1/2 délky před Premier Lionem, na dalších místech doběhli Cacophonous a Rate.
 
Janáček odvodil i Tattersalls Mile, v sedle někdejšího klasického vítěze Darkolvy se však musel sklonit před třídou šampiona mílařů. Pětiletý bělouš Ignacius Reilly ze stáje Syndikát V3J znovu potvrdil své kvality a více než měsíc po triumfu ve Velké květnové ceně opět udeřil. Pod žokejem Petrem Foretem tentokrát utekl soupeřům o 4 1/2 délky a řekl si o další starty na francouzských drahách. Dlouho vedoucí Darkolva o krk uhájil druhé místo před útočícím Torque Powerem.
 
Suverénního vítěze měla i Sprinterská cena Jockey Clubu ČR. Pětiletý Worth Choice s Adamem Florianem potvrdil své vítězství z květnového Memoriálu Jaroslava Maška a opět předvedl zdrcující zrychlení. Svého hlavního soupeře Politicum tentokrát porazil o tři délky, třetí místo získal tříletý Drish Venture. Worth Choice běhá za stáj Vasury Kolesa, kde ho v domovském areálu trénuje Štěpánka Myšková.
 

Z posledního místa na první. Ve druhé kvalifikaci se radoval Evžen

Cyklus kvalifikačních dostihů na 131. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou dospěl do své poloviny. V sobotu 26. června se běžel jeho druhý díl, Cena města Pardubic s tradičním přívlastkem Memoriál majora Miloše Svobody.
 
Největší pozornost byla upřena na úřadujícího vítěze Velké pardubické, již třináctiletého Hegnuse. Velká část jezdecké špičky cestovala do italského Merana, a tak jel hnědáka stáje Ševců při jeho vstupu do sezony Adam Čmiel. Osmičlenné pole ukázalo na bezmála šestikilometrovém kursu řadu skokanských nepřesností, ale k jedinému pádu došlo na Irské lavici. Osmiletý Saint Joseph zde při seskoku ztratil Sertaše Ferhanova.
 
Zbylých sedm koní a jezdců se dostalo do cíle a splnilo kvalifikační podmínky. V nejlepším světle se ukázal sedmiletý Evžen ze stáje Englicovi a Kulhánkovi. V sedle se svým stálým jezdcem Jaroslavem Myškou udával kvalitní tempo a návrat k oblíbené taktice mu viditelně svědčil. Svěřenec Štěpánky Myškové si doběhl pro lehké vítězství o osm délek a rehabilitoval se za čtrnácté místo v první kvalifikaci. 
 
V Kolesech u Kladrub působící Myšková slavila v Pardubicích hattrick, Jaroslav Myška zvítězil dokonce čtyřikrát. Na dalších místech se seřadili veteráni Mazhilis a Stretton, čtvrtý doběhl Imhal. Hegnus zvládl velkou část kursu s přehledem, ale po chybě na velkém anglickém skoku ztratil kontakt s předními koňmi. Adam Čmiel na něj nijak netlačil a pohlídal si páté místo.
 
Foto: Karel Rozboud



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE