reklama 11B

Eduardo Pedroza: Po derby mi spadl kámen ze srdce. Česko mám stále rád

ikonka

Narůstající bolest kyčle přiměla populárního panamského žokeje Eduarda Pedrozu vážně zvažovat konec kariéry, ale dva roky stará operace všechno vyřešila. "Ježdění mě stále naplňuje. Těším se na každý nový úkol," řekl Pedroza v podcastu na EquiRadiu.
20.07.2022 17:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12C

Když panamský žokej Eduardo Pedroza před 27 lety přiletěl na pozvání strýce do Německa, chtěl poznat něco nového. Splnilo se mu to hned v prvních hodinách.

"Byl prosinec a ve Frankfurtu nad Mohanem sněžilo. Nikdy předtím jsem sníh neviděl a byla mi strašná zima. Říkal jsem si, že jestli tady vydržím rok, bude to výkon. A vidíte, jsem tady dodnes," řekl čtyřnásobný německý šampion ve středečním Podcastu Martina Cápa na EquiRadiu.

Doma sice stihl jako mladý talent během dvou sezon nasbírat stovku vítězství, ale nedokázal navážit požadovaných 47 kg a počet příležitostí se tenčil. Cesta do Evropy proto byla vítanou změnou.

 

Čtěte také: Opasan a čeští koně ve Vichy: Chyběl jen kousek štěstí, míní Janáček

 

Jeho prvním německým působištěm byly Brémy, kde se po začátcích u trenéra Stefana Wegnera záhy přesunul ke svému dnešnímu zaměstnavateli Andreasi Wöhlerovi.

"Spolupracujeme více než čtvrt století a tím je všechno dané. Málokdy diskutujeme, ale vždy si spolu sedneme, když máme rozdílné názory, což je vždycky dobré. To je jeden z receptů našeho úspěchu. Odchod jinam jsem nikdy vážněji nezvažoval. Před lety jsem měl nějaké nabídky včetně zahraničních, ale vždy jsem je odmítl a bylo to myslím dobré rozhodnutí," vzpomíná 47letý Pedroza.

Hlavní cíl? Zůstat zdravý

Na tom, že stále pokračuje v dostihovém ježdění, má velký podíl operace levé kyčle před dvěma lety. "Ty bolesti už byly hodně velké. Dokonce tak velké, že jsem po vítězství v německém derby s Laccariem v roce 2019 uvažoval, že oznámím konec kariéry. Operace ale dopadla dobře a cítím se líp, než dřív. Ježdění mě stále naplňuje a mým hlavním cílem je zůstat zdravý. Cokoli přijde dál, budu rád. Těším se na každý nový úkol," poznamenal Pedroza.

Zmiňovaný triumf v německém derby byl jedním z velkých mezníků jeho kariéry. Úspěch v modré stuze se mu totiž dlouho vyhýbal.

"Snil jsem o tom hodně let a několikrát jsem byl honě blízko. Když člověk jezdí tak dobré koně jako Novellist nebo Royal Youmzain a v daný den je pak někdo lepší nebo se nepovede průběh dostihu, tak ta touha vyhrát derby ještě stoupá. Vyšlo to až s Laccariem a mně spadl ze srdce velký kámen," směje se Pedroza.

Za svůj životní dostih vždy označoval vítězství s Paolinim v Dubai Duty Free. S odstupem času je ale vděčný za řadu dalších úspěchů.

"Je toho strašně moc. Po mnoho let jsem mohl jezdit na světové scéně, ať už to byl Ascot, Goodwood, Hongkong, Japonsko, Longchamp… Mým velkým snem bylo jet ve Spojených státech, což se mi splnilo a vyhrál jsem tam grupu 2 Gold Cup. A pak jsou takové různé kamínky v životě, na které jsem také hrdý. Nic mi nechybí a mám radost, že můžu být stále při tom," prozradil v podcastu na EquiRadiu.

Nástupce v rodině

V Německu se musel hodně věcí učit znovu a přizpůsobit místním podmínkám. "V Panamě se běhá jen na levou ruku a na písku. Tady jsem poznal i pravotočivé dráhy, travnatý podklad a vytrvalecké dostihy, kde musí žokej mnohem víc přemýšlet. Dlouze jsem to studoval a nebál jsem se zeptat kolegů, jejich rady mi tenkrát hodně pomohly," vybavuje si.

Samostatnou kapitolou byla nutnost upravit jezdecký styl. "Oproti Panamě, kde jsem měl nohy skoro až za ušima, jsem si trochu prodloužil třmeny a teď po operaci jsem je musel dát ještě trochu níž. Ale podařilo se mi to vyladit," dodává Pedroza.

I kvůli svým nelehkým začátkům oceňuje, jak daleko se dostal současný německý šampion Bauyržan Murzabajev. "Jednou jsem mu řekl, že mi připomíná mě samotného, když jsem byl mladý. Je velmi podobný typ. Když k nám přišel, snažil jsem se mu poradit a jsem moc rád, že si z toho něco vzal. Je to velmi chytrý kluk, své dostihy vyhrává hlavou," potvrzuje.

 

Čtěte také: Ještě neukázal vše, co umí. Gaspariniho derby očima žokeje a trenéra

 

Mezitím Eddiemu dorůstá možný nástupce i ve vlastní rodině. Jeho synovec Diego Pedroza momentálně působí v Dánsku. "Plán je, aby se trochu rozkoukal v Dánsku a za rok nebo za dva může zkusit štěstí v Německu. Ještě jsem ho naživo neviděl v akci, ale snažím se mu pomáhat. Má dobrý styl a teď už potřebuje jen trochu štěstí…"

S bývalým Československem pojí Pedrozu vřelý vztah. Mezi jeho nejbližší přátele patří Filip Minařík a Jozef Bojko, mnohokrát se představil i na chuchelské dráze. Na kontě má mimo jiné vítězství v EJC Leram Million i ve Slovenském derby.

"V Praze se vždycky cítím dobře. Když jsem dostal nabídku na sobotní dostihy, vůbec jsem neváhal. Je tady spousta milých lidí a vždy se těším, když mi to vyjde. S Českem mám spojenou spoustu krásných zážitků. Škoda, že letos nebude Evropský pohár žokejů, snad se příští rok zase vrátí," doufá Pedroza.

Foto: Ivan Krejza




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE