reklama 11C

Žokej z reklamy, který nehladověl. Anglie mi nevyšla, vzpomíná Kovařík

ikonka

Někdejší šampion rovinových žokejů Jaroslav Kovařík už patnáct let pracuje v automobilce, ale na koně stále nedá dopustit. Prorazil v roce 1998 díky klasickému vítězství s Tamaliregou, jezdil také další výborné koně jako Yokom, Maroma nebo Hyphen.
13.07.2022 11:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B

Loni uplynulo dvacet let od chvíle, kdy Jaroslav Kovařík dosáhl na titul šampiona rovinových žokejů. Někdejší populární jezdec lehkých vah dodnes pravidelně jezdí v tréninku u Václava Hulínského a navštěvuje zejména mítinky na své domovské dráze v Lysé nad Labem.

"Je pravda, že dívat se na dostihy z tribuny byl pro mě zpočátku velký nezvyk. Přece jen, když člověk sedí na koni, je to něco úplně jiného. Jako divák jsem byl snad nervóznější než v dobách, kdy jsem jezdil. Už si ale začínám zvykat a čím dál víc si vážím lidí kolem dostihů, kteří odvádějí skvělou práci. Smekám před nimi," podotkl Kovařík ve středečním Podcastu Martina Cápa na EquiRadiu.

Od doby, co před patnácti lety ukončil aktivní kariéru, pracuje v automobilce Škoda Mladá Boleslav. "Rozhodly to děti a rodina, kterým jsem nakonec dal před dostihy přednost. A jsem spokojený," dodává.

 

Čtěte také: První vítězství? V pekáči a superdlouhých třmenech, směje se Andrésová

 

Rodák z Valašských Klobouk začínal s ježděním relativně pozdě, v šestnácti letech přišel do stáje Zdeny a Jana Havlíčkových ve Vlachovicích. "Pan Havlíček mě hned první den posadil na koně a od té oby jsem jezdil. Když jsem začal, vůbec jsem nepočítal s tím, že budu jednou jezdit dostihy. Neplánoval jsem to, prostě to přišlo. Postupně jsem si udělal amatérskou licenci a pak dálkově učiliště v Šale," vzpomíná Kovařík.

Záhy se prosadil i díky ideálním tělesným parametrům. Na rozdíl od většiny kolegů si nemusel výrazněji udržovat váhu, ani se omezovat v jídle.

"Kluci měli občas chuť mě zabít. Trochu jsem je zlobil, třeba se svačinou v ruce nebo jsem jim říkal, že si před dostihy ještě půjdu dát řízek. V tomhle ohledu jsem měl výborné dispozice. V životě jsem neměl doma váhu, což je zvláštní. Každou chvíli jsem plánoval, že si ji koupím, ale pak z toho vždy sešlo. Vážil jsem se jen ve vážnici, což mi spousta lidí ani nevěřila," směje se po letech.

Od Tamaliregy až po Arrinaa

Součástí udělu jezdce lehkých vah však bylo i to, že se obtížněji dostával na kvalitní koně ve velkých dostizích. "Byl jsem opravdu hodně lehký, což občas bylo na škodu. Kdybych měl o dvě tři kila víc, tak se asi na dalo dosáhnout na lepší šance častěji. Navíc mi chyběla síla a to pak člověk musí kompenzovat něčím jiným. I proto mi tak vyhovovaly klisny. Nebo i jemní hřebci, s nimiž se člověk nesmí rvát."

Za formativní úspěch, který ho posunul v kariéře dál, považuje triumf v Jarní ceně klisen 1998 s Lincolnovou dcerou Tamaliregou. Odchovankyně hřebčína Motešice z tréninku Eduarda Kotába šokovala publikum s eventuální kvótou 684:10.

"To bylo velké překvapení. Nečekali jsme to trenér, majitel ani já. Proto jsou dostihy tak hezké, že se můžou stát i takové věci. V tom dostihu se všechno ideálně sešlo. Tamalirega později ukázala, že to nebyla náhoda a že měla svou kvalitu. V daný okamžik byla opravdu v životní formě," popisuje Kovařík, který vyhrál první klasický dostih sezony ještě o tři roky později s Maromou.

Rád vzpomíná i na úspěchy s Yokomem a Hyphenem, s nimiž ovládl největší sprinty domácího kalendáře.

"Yokom byl ohromný bojovník s velkým srdcem. Závodník se vším všudy, který nerad prohrával. Hyphena jsem jezdil dvakrát, to si mě vybral pan Vítek, a pokaždé jsme vyhráli. To byli právě koně, na nichž se mi dobře jezdilo, protože jsem se s nimi nerval. Každý byl trochu jiný, ale ani jeden neměl rád, když se s ním jezdec přetahoval. Prostě jsme si vzájemně sedli," popsal Kovařík v podcastu na EquiRadiu.

Po velkém vítězství sahal v roce 2005 s Arrinaem v Českém derby, kde mu v cíli chyběla na vítězku Ready For Life jen délka. "To byl kousek a druhé místo mě samozřejmě mrzelo, ale dodnes si myslím, že mě porazil lepší kůň. Když si to zpětně projíždím, tak si nemyslím, že se to dalo vyhrát. Někreré dostihy se mi v kriéře nepovedly, ale zrovna tady to líp asi nešlo," přemítá.

Kromě střední Evropy si vyzkoušel i dostihy na britských ostrovech, sen o delším působení však nevyšel. "V Anglii mi to neklaplo, protože mi neprodloužili vízum a další jsem už nedostal. Odjezdil jsem tam asi tři dostihy. Ještě to nebyla ta správná doba, tak jsem na to musel zapomenout. Lidé z Česka a Slovenska se tam tenkrát dali spočítat na prstech jedné ruky…"

Zajímavostí jeho kariéry zůstává vyhraný casting a účinkování v reklamě na Miňonky. "Děj té reklamy spočíval v tom, že si žokejové dávají sladkost, zapomenou vylézt na koně a ti odstartují bez nich. To bylo hezké natáčení, zúčastnili se i Karol Šarina, Ramil Děmidov a další. Akorát je pravda, že jsem ty Miňonky potom pár let nejedl, protože jsem je měl tolikrát v puse, že už to nešlo," směje se Jaroslav Kovařík.

Foto: Pavla Pechmanová (Jaroslav Kovařík s fotografem Zenonem Kiszou)




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE